Hidup ini umpama putaran roda. Kadang-kadang kita di atas, ada ketika pula kita di bawah. Dilahirkan sebagai seorang Muslim sememangnya satu kelebihan namun tanpa ilmu dan kesungguhan ke arah kebaikan, bila-bila masa saja seseorang itu mudah terpesong. Berbeza pula bagi mereka yang baru mendalami Islam dan bergelar ‘saudara baru’, cabaran yang dilalui mereka lebih besar dan memerlukan sokongan kuat terutamanya dalam kalangan umat Islam sendiri.

IKLAN

Mendengar pengalaman Daphne Iking atau nama Islamnya, Dahlia Eleanor Iking waktu mula-mula memeluk agama indah ini nyata mencuit rasa terkilan. Tak sangka, masih ada lagi golongan yang begitu skeptikal dan menegur dengan cara yang tidak sepatutnya seorang Muslim lakukan. Meskipun sudah tujuh tahun berlalu namun insiden itu benar-benar meninggalkan kesan.

Pernah Ditegur Sinis Ketika Solat Tarawih, DAPHNE IKING Cekal Mencari Keberkatan Ramadan!

Pernah Ditegur Sinis Ketika Solat Tarawih, DAPHNE IKING Cekal Mencari Keberkatan Ramadan!

“Lepas berkahwin, suami ajak pergi tarawih. Masa tu memang rasa risau dan takut. Iyalah,  Al-Fatihah pun belum betul-betul hafal. Tapi suami cuba dekatkan saya dengan semua ini. Bayangkan, dahlah tak tahu sangat solat. Kena separated lelaki perempuan pula tu. Kebetulan saya pakai pewarna kuku. In between solat, ada seorang perempuan tegur dengan nada sangat sinis sambil menunjuk kuku saya dan cakap ‘tak sah solat ni’ berkali-kali. Sampai saya rasa awkward dan tersinggung. Tak tahu hendak buat apa.

Habis sembahyang saya beritahu suami, tapi dia minta saya fikir positif dan esoknya kami pergi solat tarawih di masjid lain. Di sana, hal lain pula timbul sebab saya pakai telekung tanpa anak tudung. Ada jemaah perempuan tegur dengan cara tak sepatutnya sebab nampak rambut saya. Sedangkan boleh tegur baik-baik… tapi tidak,” ujar Daphne.

Atas dasar yakin terhadap kekuasaan Allah SWT, Daphne berusaha menjadi hambaNya yang lebih baik.

Pernah Ditegur Sinis Ketika Solat Tarawih, DAPHNE IKING Cekal Mencari Keberkatan Ramadan!

IKLAN

“Ustazah suruh jaga solat sebaik-baiknya. This Ramadan saya cuba yang terbaik, anak-anak pun dah mula bertanya pasal agama. Alhamdulillah boleh jawab apa yang saya tahu. Tak terlalu arif tapi lebih baik daripada sebelum-sebelum ini. Selalunya kalau tak pasti tentang solat atau puasa, saya akan minta tolong rakan artis yang rapat seperti Sazzy Falak.”

Ditanya tentang pengalaman berpuasa, jelas Daphne ia bukanlah perkara asing memandangkan ketika menjadi penganut Katolik dulu mereka turut berpuasa. “Agama dulu 40 hari berpuasa tapi boleh minum. Saya juga ada pengalaman berpuasa masa belajar di USM. Waktu itu belum Muslim lagi cuma ada ramai kawan yang beragama Islam. Dapatlah merasa pengalaman puasa dengan mereka sebab banyak kedai makan dan kafe di universiti tutup.

Pernah Ditegur Sinis Ketika Solat Tarawih, DAPHNE IKING Cekal Mencari Keberkatan Ramadan!

IKLAN

Sekarang ini, alhamdulillah anak saya Isobel Daniella dah boleh berpuasa. Dia mula berpuasa separuh hari dulu tapi sekarang dah boleh puasa penuh. Anak kedua, Iman Danilla pula masih tak faham lagi konsep puasa sebab dia baru enam tahun. Bila tengok kakak bangun sahur, dia ikut bangun tapi tengahari dah minta makan. Lepas makan, dia hendak sambung puasa balik. Macam-macam ragam.

Syukur, tahun ini saya ada masa untuk mengaji Al-Quran dan sertai usrah group. Masuk online group dan belajar dalam 30 hingga 40 minit sehari. Al-Quran saya memang comot sebab penuh dengan highlight dan coretan. Setiap hari saya belajar cari benda baru untuk dapat jawapan kepada setiap soalan saya. Dan ajaibnya bila baca Al-Quran, semuanya mengandungi mesej yang berkaitan dengan apa yang saya cari.”

Pernah Ditegur Sinis Ketika Solat Tarawih, DAPHNE IKING Cekal Mencari Keberkatan Ramadan!

Sumber foto: Instagram Daphne Iking

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI