Petua Sental Kulit Untuk Wajah Lebih Bersih, Amalkan Cara Ini Sebagai Asasnya

Kalau nak miliki kulit sihat dan cantik, rahsianya singkirkan dulu timbunan sel kulit lama yang melekat pada kulit tu. Ini kerana purata dalam setahun, sebanyak 4kg sel kulit lama terkumpul di atas permukaan kulit.

Sel kulit juga menjadi punca solekan bercapuk dan tak sekata. Masalah kulit seperti kekeringan, mengelupas, bintik hitam dan jerawat berpunca daripada timbunan sel kulit ini di lapisan kulit.

Memakai masker semata-mata tidak cukup berkesan. Rutin cucian menggunakan peranti pencuci wajah berkualiti tinggi sangat penting di samping melakukan perawatan wajah.

Sebaiknya segara lakukan perawatan kulit agar tidak terlambat sehingga perlu melakukan rawatan estetik di klinik. Bagi memiliki kulit wajah yang halus dan lembut, ayuh buang sel kulit yang terkumpul dengan petua mudah berikut.

(a) Guna tuala hangat

Cara paling efektif adalah dengan melakukan proses eksfoliasi. Langkah yang paling mudah untuk melakukan eksfoliasi kulit adalah dengan menekap wajah dengan tuala hangat. Ambil tuala yang bersih, rendam dalam air hangat dan perah.

Letak lembut pada wajah dan tepuk perlahan serta biarkan selama dua minit. Tindakan ini dapat membantu membuka pori-pori wajah dan menyediakan kulit untuk proses eksfoliasi. Apabila pori-pori wajah terbuka, sel kulit lebih mudah disingkirkan.

(b) Guna pembersih lembut

Selepas pori-pori terbuka, singkirkan sel kulit dengan menggunakan buih pembersih yang lembut. Kulit yang telah dipersiapkan untuk eksfoliasi memudahkan langkah seterusnya.

(c) Campuran garam laut

Garam biasa bukan saja digunakan dalam masakan semata, tapi garam juga berkuasa untuk menyingkirkan sel kulit lama. Garam laut kaya dengan mineral dan merupakan pilihan terbaik untuk kulit jenis berminyak dan kombinasi.

Butiran kasar pada garam bagus untuk pengelupasan sel-sel kulit pada wajah. Urut lembut dalam pergerakan membulat pada wajah atau pada kawasan yang bermasalah. Geseran garam pada kulit membuat sel-sel kulit tertanggal dengan sendirinya.

Lakukan pada waktu malam sebelum tidur. Jika mahu kesan yang lebih sempurna campur minyak zaitun pada garam agar kulit menerima lembapan daripada minyak zaitun tersebut.

Nak lebih mudah, gunakan je FOREO LUNA fofo ni!

(d) Gunakan Peranti Pencuci Wajah

Anda juga boleh menggunakan peranti seperti FOREO LUNA fofo terbaharu untuk rawatan memanjakan kulit wajah di rumah. Direka dengan kepakaran Sweden, LUNA fofo merupakan cleansing brush canggih dengan sensor kulit yang dipermajui untuk menganalisa tahap lembapan kulit dan kondisi setiap zon kulit. Jadi rutin untuk setiap orang adalah berbeza dan mengikut keadaan kulit masing-masing.

Kebolehan LUNA fofo membaca tahap hidrasi kulit hingga 1,000 unit sesaat menjadikan peranti comel ini begitu efisien dan efektif untuk penjagaan muka. Hanya sambungkan ke telefon pintar menerusi Bluetooth dan analisa kondisi kulit anda menggunakan App Foreo for You. Mudahnya!

Peranti wajib mencuci wajah buat wanita yang mementingkan kesempurnaan
App FOREO for You dengan fungsi imbasan membuatkan rutin cucian wajah lebih cekap dan sempurna

(e) Eksfoliasi kulit secara kimia

Kaedah ini adalah yang terbaik untuk kesan jangka panjang kerana boleh membersihkan jauh ke bawah lapisan kulit. Eksfoliasi secara kimia berfungsi dengan menghancurkan ikatan kimia dengan melepaskan sel-sel kulit lama sehingga dapat ditanggalkan dengan lebih mudah.

Baca dengan teliti terlebih dahulu produk ini agar bersesuaian dengan kulit. Setelah selesai proses eksfoliasi, tepuk lembut kulit wajah sehingga kering dan biarkan selama lima minit. Setelah selesai sapu pelembap untuk mengembalikan kelembapan semula jadi kulit.

 

Bukan Setiap Hari

Jika berlaku iritasi kulit sebaik sahaja selepas melakukan eksfoliasi berhenti melakukannya. Eksfoliasi juga boleh membuat kulit menjadi sensitif terhadap sinar matahari. Selepas membuat pengelupasan anda tidak boleh keluar rumah tanpa menyapu krim tabir suria.

IKLAN
Share