Rata-rata wanita sentiasa mencari busana yang cantik dan terlupa akan pemilihan sepatu yang sempurna. Tahukah anda kasut mampu mengubah penampilan keseluruhan?

IKLAN

Kasut bukan sekadar dipilih untuk keselesaan bahkan rekaan dan perinciannya memainkan peranan penting dalam menyerlahkan gaya. Dalam edisi kali ini, penulis menyenaraikan beberapa tip khusus dalam pemilihan kasut dan juga apakah sepatu yang cukup in trend ketika ini di pentas-pentas fesyen antarabangsa. Jadikan ia sebagai rujukan anda dalam memilih sepatu.

  • Memilih sepatu perlu ada panduan, apakah kegunaan sepatu tersebut? Sama ada untuk ke tempat kerja, ke majlis istimewa ataupun acara santai. Dengan cara ini anda boleh memilih sepatu yang sesuai bagi setiap acara. Sebagai contoh kalau ke tempat kerja, semestinya sepatu harus lebih formal dan tidak keterlaluan perinciannya, selalunya untuk sepatu ke tempat kerja lebih molek jika dipilih yang menutupi kaki dan bukannya daripada jenis sandal yang terbuka bertali halus.
Pilih SEPATU Biar Kena Dengan Gaya Dan Kegunaan. Ini Tip Pemilihan Sepatu Yang Patut Anda Tahu
DIOR
  • Tahu geografi lokasi yang dituju, jika anda diajak ke majlis-majlis istimewa. Misalnya majlis perkahwinan, anda perlu tahu di manakah majlis tersebut diadakan. Adakah ia berlangsung di dalam dewan ataupun di taman? Bayangkan jika anda tidak mengambil berat soal ini kemudian majlis diadakan di taman namun anda mengenakan sepatu tumit tinggi runcing, pasti sukar untuk berjalan kerana tumit akan tenggelam ke dalam tanah. Silap hari bulan anda boleh jatuh terlentang, jadi sentiasa peka dengan lokasi yang dituju.
Pilih SEPATU Biar Kena Dengan Gaya Dan Kegunaan. Ini Tip Pemilihan Sepatu Yang Patut Anda Tahu
Selipar Leper LANVIN. Perincian Menarik Memberikan Penegasan Gaya
  • Kita selalu menganggap bahawa untuk tampil menarik, hanya sepatu tumit tinggi sahaja yang boleh memberikan aura sebegini. Sepatu atau sandal leper juga sebenarnya boleh memberikan aura menarik asalkan rekaan yang dipilih punya perincian yang menarik. Sebenarnya, bagi penulis sepatu leper sebegini harus ada di dalam kereta setiap wanita sebagai persiapan sekiranya anda bergegas ke suatu tempat lain usai pulang kerja ataupun dari majlis, takkanlah masih gigih mahu menyarungkan sepatu tumit tinggi bukan? Jadi tampil lebih selesa bersama sepatu leper.
Pilih SEPATU Biar Kena Dengan Gaya Dan Kegunaan. Ini Tip Pemilihan Sepatu Yang Patut Anda Tahu
Rekaan Menarik DRIES VAN NOTEN
  • Statement shoes? Tahukah anda kasut yang punya rekaan ekstravaganza dan juga perincian yang menarik boleh menjadi penyelamat gaya saat anda malas hendak bersiap. Cukup dengan menyarungkan seluar jean dan kemeja/T-shirt polos kemudian gandingkannya bersama sepatu yang memiliki rekaan dan perincian menarik. Biarkan sepatu yang menjadi titik tumpu gaya anda.

Tip Membeli Sepatu

IKLAN
IKLAN
  • Seeloknya pembelian sepatu dilakukan pada petang hari setelah anda banyak berjalan, kerana kaki akan kembang sedikit selepas banyak berjalan. Jadi anda boleh menentukan keselesaan kasut yang dibeli pada tahap optimum.
  • Apabila di kedai kasut, pastikan anda menyarung kasut tersebut dan berjalan beberapa langkah di dalam kedai. Jika ada rasa kurang selesa elak beli kasut tersebut kerana jika lebih lama dipakai ia akan memburukkan keadaan kaki.
  • Suka sepatu tumit tinggi tetapi mahu yang selesa? Mudah sahaja, pilih sepatu tumit tinggi yang bertumit blok besar. Semakin runcing tumit kasut semakin tidak selesa sepatu tersebut untuk digunakan bagi berjalan jauh.
  • Kasut tumit tinggi jenis platform lebih selesa untuk dipakai kerana sudut bengkok kasut tersebut lebih rendah berbanding sepatu tumit tinggi yang tidak berplatform.

*Gambar utama – Prada

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI