Tinggal beberapa hari sahaja lagi kita bakal meraikan sambutan Hari Malaysia. Keluarga Malaysia yang ingin hadir untuk memeriahkan sambutan Hari Malaysia 2022 di Dataran Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan Banda Hilir, Melaka, digalakkan mengenakan busana era 50-an, 60-an atau pakaian tradisi masing-masing.

IKLAN
Busana Pengunjung Bertemakan Era 50an & 60an Antara Bakal Tarikan Hari Malaysia 2022
Kredit Foto: Bernama

Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) Datuk Seri Mohammad Mentek berkata ia bagi meraikan kepelbagaian dan penyatuan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum selain dapat mengimbau kembali sejarah negara mencapai kemerdekaan dan pembentukan Malaysia.

“Di situ nanti kita boleh lihat kepelbagaian kaum, dan di sebalik kepelbagaian itu ada penyatuan di antara kaum.

“Ini adalah antara aspirasi dalam Keluarga Malaysia iaitu Kebersamaan, Keterangkuman dan Kesyukuran dan dengan kita bersyukur, maknanya kita boleh kumpul serentak dalam pelbagai kaum, bangsa dan agama dalam satu platform bagi meraikan sambutan Hari Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program wawancara Selamat Pagi Malaysia terbitan Radio Televisyen Malaysia (RTM) hari ini.

IKLAN

Menurut Mohammad pengunjung yang hadir bakal dihiburkan dengan persembahan artis tempatan antaranya Datuk Jamal Abdillah, Ernie Zakri, Jimmy Palikat dan persembahan lakonan semula detik-detik bekas Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj mengisytiharkan tarikh kemerdekaan di lokasi bersejarah itu.

Sementara itu, Mohammad yang juga Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2022 berkata persiapan sambutan pada 16 September ini telah mencapai kemajuan hampir 80 peratus.

IKLAN

“Saya amat berharap semoga acara berlangsung dengan lancar, kita berdoa agar cuaca baik. Saya juga ingin menggalakkan pengunjung hadir bukan sahaja dari Melaka bahkan dari negeri sekitar seperti Johor, Negeri Sembilan dan sebagainya,” katanya.

Sumber: Bernama

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI