Baru-baru ini kecoh tentang isu keselamatan produk jenama kosmetik Skin Dessert yang dipercayai jualan produknya ditarik balik berikutan berlaku masalah kulit (breakout) yang dihadapi sesetengah pengguna. Tidak habis di situ, isu dalaman dengan salah satu agensi kerajaan juga turut diperkatakan ramai di mana pada 4 Oktober 2022, Pengasas Skin Dessert Puan Zirra Abdullah dan Pengarah Urusan Skin Dessert En Mohd Aliff Abd Kadir memuat naik gambar mereka di hadapan bangunan SIRIM di media sosial dengan tujuan untuk memaklumkan bahawa Skin Dessert sedang dalam proses menjalankan ujian produk bersama SIRIM.

NONA dijemput secara eksklusif ke sidang media Skin Dessert sebentar tadi di Kuala Lumpur di mana pengasas dan pengarah urusan Skin Dessert bersama dengan peguam yang mewakili mereka, Nur Nazuha binti Zohor Ali dari Tetuan Raidah Nazuha Law Chambers menjelaskan isu berkenaan kepada para media dan pihak-pihak berkepentingan. Ini adalah dapatan kami berdasarkan kenyataan media yang dikongsikan pihak Skin Dessert kepada media.

IKLAN

KENYATAAN MEDIA DARI SKIN DESSERT

Ailezee Rich Sdn Bhd selaku pengeluar produk kosmetik Skin Dessert, telah memulakan tindakan undang-undang dengan menghantar Surat Tuntutan pada 7 Disember 2022 terhadap Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) berikutan isu yang tular menerusi platform media sosial baru-baru ini.

SKIN DESSERT Mula Ambil Tindakan Undang-Undang “Kerugian Lebih 60%, Saya Diugut & Hampir Kemurungan..”
Gambar yang mencetuskan pendebatan dan kontroversi antara pihak Skin Dessert dan pihak SIRIM, termasuk di kalangan warga netizen.

Skin Dessert menerusi agen yang dilantik iaitu Abam Peah Holdings Sdn Bhd telah membuat dua (2) kali bayaraan kepada SIRIM untuk menjalankan dua jenis ujian iaitu Ujian Kerengsaan Kulit (Skin Irritation Test) dan Ujian Keberkesanan Produk terhadap produk keluaran iaitu ‘Skin Dessert Repairing Moisturizer’.

Berikutan muat naik gambar di depan SIRIM itu, SIRIM menerusi akaun rasmi media sosialnya meninggalkan komen di gambar yang dimuat naik Puan Zirra seperti berikut: “SIRIM Berhad ingin menegaskan bahawa SIRIM Berhad tidak pernah menjalankan sebarang pengujian terhadap produk Skin Dessert. Untuk sebarang pertanyaan berkenaan pengujian produk kosmetik, sila hubungi kosmetik@sirim.my.

Komen yang dibuat SIRIM menyebabkan isu produk Skin Dessert semakin tular mengakibatkan Puan Zirra dan En Aliff menerima pelbagai kecaman daripada netizen selama dua bulan sehingga merosakkan reputasi perniagaan dan mereka mengalami tekanan emosi memandangkan Puan Zirra dan En Aliff tidak dibenarkan membuat sebarang kenyataan mengenai isu berkenaan.

Malah komen SIRIM itu jelas bertentangan memandangkan Skin Dessert sudah membuat permohonan pengujian produk dan menghantar sampel produk kepada SIRIM pada 8 September 2022.

SKIN DESSERT Mula Ambil Tindakan Undang-Undang “Kerugian Lebih 60%, Saya Diugut & Hampir Kemurungan..”

Pengujian Produk Oleh SIRIM

SIRIM kemudian menerusi surat bertarikh 26 Oktober 2022 memaklumkan terpaksa membatalkan permohonan pengujian ke atas produk sampel produk yang telah dihantar oleh Skin Dessert. Bayaran yang telah dibuat untuk kedua-dua ujian tersebut akan dipulangkan kepada syarikat Abam Peah Holdings Sdn Bhd selaku pengantara Skin Dessert dan SIRIM.

Susulan komen dan surat pembatalan yang dibuat SIRIM syarikat Abam Peah Holdings Sdn Bhd memohon untuk mengadakan satu perjumpaan dengan SIRIM bagi membincangkan isu yang timbul.

Pertemuan telah berlangsung pada 2 November 2022 dan antara perkara yang dibincangkan adalah permintaan Skin Dessert supaya SIRIM memohon maaf dan menjelaskan keadaan sebenar yang terjadi di mana Skin Dessert telah mengemukakan permohonan serta membayar kepada SIRIM bagi menjalankan dua (2) ujian iaitu ujian kerengsaan kulit dan ujian keberkesanan produk ‘Skin Dessert Repair Moisturizer.

SIRIM bersetuju untuk meneruskan ujian untuk ‘Skin Dessert Repair Moisturizer’ seperti yang dirancang. Pada 16 November 2022 laporan ujian untuk produk tersebut telah dikeluarkan SIRIM.

Hasil laporan ujian daripada SIRIM menyatakan bahawa ‘Skin Dessert Repairing Moisturizer sebagai: “Under the condition of this test, Skin Dessert Repairing Moisturizer is consider as NON- IRRITANT (NI) to in vitro skin LabCyte EPI-Model 24.

Skin Dessert ketika ini masih memberi peluang kepada SIRIM untuk menjelaskan semua tuntutan yang dikemukakan memandangkan pihak peguam yang mewakili SIRIM masih dalam proses menunggu arahan lanjut dan jawapan SIRIM berhubung tuntutan Skin Dessert seperti dimaklumkan menerusi surat bertarikh 14 Disember 2022

Penjelasan semula SIRIM adalah penting memandangkan komen yang dibuat SIRIM di media sosial Puan Zirra adalah kenyataan berniat yang tidak menggambarkan situasi sebenar kepada umum.

Kenyataan dibuat SIRIM telah menimbulkan keraguan yang tidak menggambarkan keadaan sebenar yang terjadi kepada umum. Tindakan itu berpotensi menimbulkan fitnah yang merosakkan reputasi, integriti dan kebolehpercayaan awam secara umum oleh stokis, agen serta pengguna terhadap Skin Dessert.

Kenyataan agensi itu menyebabkan masyarakat mempunyai persepsi Skin Dessert ada agenda tersembunyi dan jenama Skin Dessert tidak boleh dipercayai.

IKLAN
SKIN DESSERT Mula Ambil Tindakan Undang-Undang “Kerugian Lebih 60%, Saya Diugut & Hampir Kemurungan..”
Pengasas Skin Dessert Puan Zirra Abdullah dan Pengarah Urusan Skin Dessert En Mohd Aliff Abd Kadir bersama Nur Nazuha binti Zohor Ali dari Tetuan Raidah Nazuha Law Chambers

Produk Telah Lama Dihentikan Pengeluaran

Untuk makluman juga, produk ‘Skin Dessert Moisturizer Treatment’ yang dibatalkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada Oktober 2022, sudah dihentikan pengeluaran dan produksi akhir produk itu adalah pada Disember 2021.

Skin Dessert sudah menarik balik produk ‘Skin Dessert Moisturizer Treatment’ daripada pasaran dan dihentikan pengeluaran pada Disember 2021 melalui satu MEMO yang disiarkan menerusi platform sosial media rasmi Skin Dessert.

Produk ‘Skin Dessert Repairing Moisturizer’ adalah produk baharu yang menggantikan ‘Skin Dessert Moisturizer Treatment’ iaitu produk yang dihantar kepada SIRIM untuk membuat ujian keselamatan.

Pelan Penstrukturan Semula

Menerusi Pelan Penstrukturan Semula Jangka Masa Panjang Skin Dessert, kesemua produk akan dihantar untuk ujian makmal secara berperingkat bermula dengan ‘Skin Dessert Repairing Moisturizer.

Skin Dessert juga turut menghantar ENAM PRODUK untuk ujian makmal di Pusat Racun Negara Malaysia Universiti Sains Malaysia.

IKLAN

Menerusi hasil ujian ini, kesemua produk yang dihantar diklasifikasikan sebagai Not Detected atau diuji bebas daripada kandungan logam berat. Ujian produk telah dijalankan di Makmal Toksikologi Pusat Racun.

Disebabkan Pusat Racun Negara Malaysia Universiti Sains Malaysia memberikan terma dan syarat yang perlu dipatuhi Skin Dessert, hasil ujian tidak dapat dikongsikan kepada umum.

Orang ramai bagaimanapun boleh menyemak hasil ujian ini menghubungi Makmal Toksikologi PRN dengan menggunakan nombor rujukan PRN2022/581-587 untuk pengesahan ujian. [TAMAT]

Kerugian, Hampir Kemurungan & Pernah Beberapa Kali Diugut

Ketika sidang media yang berlangsung sebentar tadi, turut ditanya oleh para media apakah kesan ketara yang dihadapi oleh mereka berdua sebagai pengasas dan pengarah urusan Skin Dessert, khususnya bagi Puan Zirra Abdullah sendiri, dan ini jawapan dari beliau.

“Sudah pastinya dalam tempoh 2 bulan tersebut adalah kerugian yang terpaksa kami alami, dari pendapatan jualan sebulan mencecah jutaan menurun kepada puluh ribuan yang sangat mendadak, hampir 60%! Selain kecaman, masej ugutan juga turut kami terima sehingga ada yang sampai ingin mengancam keselamatan kami. Ada yang kata nak simbah asid dan sebagainya.

Dan selama 2 bulan itu juga, ia turut memberi impak pada emosi dan mental saya. Saya sampai takut nak keluar rumah, nak beli makanan anak-anak pun risau kerana Kuala Krai pun bukan besar mana. Di sana semua orang mengenali saya. Namun saya sedar saya tak boleh kalah dengan emosi dan perlu bangkit. Mujur ada suami, keluarga serta ejen dan stokis yang merupakan kekuatan Skin Dessert.”

Apa-apa pun NONA mendoakan semoga urusan SKIN DESSERT dan pihak SIRIM menemui satu jalan penyelesaian yang terbaik, dan dipermudahkan segala urusan untuk kedua belah-belah pihak agar kes ini dapat diselesaikan segera.

***

Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona

***

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI