Jangan berkongsi tandas, itulah sekuriti dalam perkahwinan yang menjadi pegangan aktres jelita Catherine Zeta-Jones. Dalam rumah tangga, sedalam mana pun kita mengenali pasangan kita, tetap ada sesuatu yang ‘menjelikkan’ apabila bercakap tentang habit mereka di bilik air. Penggunaan mangkuk tandas, umpamanya.

IKLAN

Berkongsi tandas dan bilik mandi selepas berkahwin mungkin kedengaran biasa di kalangan pasangan suami isteri. Namun menurut Catherine, ruang peribadi ini tidak seharusnya dikongsi kerana habit wanita dan lelaki yang berbeza. Wanita mungkin gemar berlama-lama menatap cermin, tapi lelaki pula suka bermain games sewaktu menjalankan ‘bisnes’ mereka.

Pernah diangkat sebagai ‘Wedding of the Year 2000’, perkahwinan Catherine dan Michael Douglas cukup berprofil tinggi dengan kos anggaran RM8 juta (£1.5 juta). Meskipun jarak usia 25 tahun kedengaran terlalu jauh, namun hubungan mereka masih utuh sehingga sekarang. Mereka juga dikurniakan dua cahaya mata, Dylan Michael, 20 tahun, dan Carys Zeta, 17 tahun.

Suami Dan Isteri Mesti Guna Bilik Air Sendiri, Rupanya Inilah SEKURITI PERKAHWINAN Catherine Zeta-Jones

Suami Dan Isteri Mesti Guna Bilik Air Sendiri, Rupanya Inilah SEKURITI PERKAHWINAN Catherine Zeta-Jones

Barangkali rahsia perkahwinan tidak berkongsi bilik air ini mempunyai kebenaran tersendiri. Catherine sendiri adalah buktinya.

PETUA SEKURITI RUMAH TANGGA

Selain itu, beberapa petua di bawah antara yang praktis dilakukan demi kerukunan rumah tangga.

IKLAN

1. Ambil pelan insurans kesihatan
Mampu berdepan masalah kesihatan keluarga sebaik mungkin merupakan salah satu jaminan keselamatan dalam perkahwinan anda. Justeru, selidikilah keperluan perubatan keluarga dan carilah pelan insurans yang dapat memenuhi semua keadaan. Dengan sedikit pelaburan pada setiap bulan, anda berdua pasti berasa selamat apabila tiba saat-saat kecemasan.

2. Uruskan hutang-piutang
Keretakan rumah tangga banyak berpunca daripada masalah kewangan. Tanpa persefahaman tentang hal ini, ramai pasangan yang sanggup bertegang urat sehingga berakhir dengan perceraian. Maka elakkan berahsia tentang masalah yang ditanggung. Pastikan anda dan pasangan sentiasa terbuka untuk bercakap tentang aliran wang tunai masing-masing. Dengarkan masalah suami dan cuba letakkan diri anda di dalam kasutnya. Bincangkan cara menyelesaikan hutang yang ada sebaik mungkin.

3. Atur pelan kewangan
Belanja runcit, bil-bil, yuran tuisyen, upah pengasuh, minyak kereta dan banyak lagi senarai yang perlu dibayar saban bulan! Beban seberat ini seharusnya dibincangkan sebaik mungkin dengan pasangan anda, bukan ditanggung sebelah pihak sahaja. Mulakan mengatur persetujuan tentang tugas serta corak perbelanjaan bulanan, apa yang boleh dan apa yang tidak agar sama-sama jelas tentang pelan ini. Juga, rangka sasaran masa panjang yang mahu dicapai.

IKLAN

4. Rancang malam janji temu berdua
Pasangan suami isteri yang kerap keluar bersama sekurang-kurangnya seminggu sekali dikatakan 3.5 kali lebih gembira dalam perkahwinan mereka, berbanding pasangan yang kurang meluangkan masa berkualiti berdua. Masihkah anda ingat perasaan sewaktu pertama kali jatuh cinta? Mengapa tidak mewujudkan momen itu selepas berkahwin? Jadikan malam janji temu ini sebagai rutin dan keutamaan. Ia mampu memberikan sekuriti emosi yang cukup mendalam.

5. Sedia, sedia, sedia!
Takdir, ajal dan maut boleh berlaku pada bila-bila masa. Tanpa sebarang rancangan, pasti timbul kesangsian serta rasa tidak selamat jika berlakunya perkara tidak diingini. Maka buatlah persediaan dari awal. Adakan wang tunai dalam tangan, simpanan makanan, bekalan air, pakaian, alat bantuan kecemasan, salinan dokumen penting serta apa sahaja yang difikirkan perlu di tempat yang selamat.

6. Wujudkan simpanan
Sama ada untuk hari kecemasan, bekalan wang pendahuluan untuk membeli rumah atau sekadar kegunaan jika perlu, mempunyai sedikit wang di dalam bank boleh meninggalkan rasa selamat di hati. Simpanan ini juga akan merapatkan anda berdua, menunjukkan komitmen serta rasa sayang di antara satu sama lain. Walaupun wang bukan segala-galanya, tetapi kita semua tahu bahawa ia penting untuk kegunaan membina keluarga.

7. Berkomunikasi selalu
Apabila pasangan menelefon, angkat segera walau apa pun keadaan anda pada waktu itu. Jangan bertangguh-tangguh dan minta agar anda dapat menelefon kembali selepas menyiapkan sesuatu tugasan. Begitu dengan mesej yang dihantar. Balas segera dan tanya kembali keadaannya. Ini membina rasa percaya serta selamat dalam perhubungan. Ia juga menghantar signal bahawa anda sentiasa ada untuknya.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI