
Memasak bukanlah susah kalau mahu belajar. Sesiapa pun boleh memasak masakan yang enak. Nona yang bertandang ke rumah pengasas Masak With Passion Datin Isma Rohaiza sempat belajar bagaimana hendak memasak Keuetiau Tomyam Istimewa. Masak With Passion adalah hasil usaha minat memasak Datin Isma bersama dengan anak perempuannya, Nik Amelia dan adik bongsunya, Isma Syafani.
Menariknya satu bahan istimewa yang digunakan oleh Datin Isma menjadikan resipi ini lebih enak iaitu Salmon Belly.
Bahan-Bahan
Air
Pes Tomyam
Sos Ikan
1 Kiub Pati Ayam
Jus Limau Nipis (5 biji)
Susu Cair
4 Biji Bawang Merah(Belah Empat)
2 Biji Tomato (Belah Empat)
2 Batang Serai (Dititik)
2 Batang Akar ketumbar
2 Helai daun Limau Purut
Halia
Lengkuas
Daun Ketumbar
Cili Padi
Cendawan Tiram
Bebola Ikan
Udang
Salmon ‘Belly’ (isi bahagian perut ikan Salmon)
Kuetiau Halus
Nak tahu bagaimana cara memasak? Jom tonton video yang disediakan eksklusif bersama Datin Isma Rohaiza.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pernah Nikmati Keenakan Churros dan Paella? Menu Hebat Ini Boleh Dicuba Untuk Cipta Kelainan Menu!

Pernah tak Nonarians teringin mencuba hidangan dari Sepanyol? Mungkin hidangan seperti churros sudah semakin dikenali tetapi Sepanyol menjanjikan pelbagai lagi hidangan hebat. Sempena cuti panjang perayaan Tahun Baru Cina ni, jom cuba resipi dari negara Sepanyol yang terkenal dengan hidangan Pealla ini. Apa kata anda mencubanya sendiri di rumah sebagai kejutan kepada ahli keluarga tanpa perlu berbelanja besar makan di restoran!Menu hebat ini telah disediakan oleh Shahrul Hasnidar Abdullah.

1.SEAFOOD PAELLA
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan minyak Zaitun
2 sudu besar bawang besar-cincang
1 sudu teh bawang putih-cincang
1 biji tomato- dadu
1 sudu kecil paprika
1 cawan beras pendek/ Arborio ricepinch of Saffron
1 ½ cawan stok ayam/ makanan laut panas
2 sotong-bersihkan dan hiris bulat
6 ekor udang Harimau-bersih dan tos
6 biji kupang-bersihkan
1 tangkai cili merah, buang biji dan potong memanjang
1/3 cawan kacang peas
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak zaitun dalam kuali paella. Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau.
Kemudian masukkan tomato cincang, paprika dan beras, gaul rata sehingga beras kelihatan berkilat kemudian masukkan stok ayam atau makanan laut. Masak sehingga mereneh.
Setelah air hampir kering masukkan pula cili, garam, kacau rata dan kecilkan api.
Akhir sekali masukkan udang, sotong dan kupang
Selepas beberapa minit, udang sudah bertukar warna merah jambu dan kupang terbuka, keluarkan dalam pinggang.
Sementara itu teruskan memasak nasi atas api kecil, tambahkan kacang peas tutup permukaan kuali dengan alumunium foil.
Bagi mendapatkan kesan berkerak tingkatkan kepanasan kuali seketika.
Masukkan semula makanan laut, tutup api dan biarkan selama 5-10 minit untuk memastikan paella tidak panas.

2.CHEESY CROQUETTES
BAHAN-BAHAN:
2 biji kentang –rebus dan lecek
3 sudu besar bawang dicincang
1 ulas bawang putih-cincang
10 hirisan pepperoni-cincang
2 sudu besar tepung
1 sudu kecil minyak zaitun
1/3 cawan susu
2 sudu teh daun pasli-cincang
Satu ketul keju Mozzarella-potong kiub kecil
Minyak untuk menggoreng
Garam dan lada sulah secukupnya
Sos Honey Mustard:
½ cawan mayones
2 sudu besar mustard Dijong
¼ sudu garam
1 sudu jus lemon
Secubit paprika
Bahan Salutan:
2 biji telur dipukul dengan 1 sudu besar air
½ cawing tepung
1cawan serbuk roti
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan pula pepperoni, gaul rata.
Diikuti tepung dan susu, kacau sehingga pekat.
Tuangkan dalam kentang lecek.
Tambah pasli, garam, lada sulah dan kiub keju Mozzarella.
Bentukkan doh bulat-bulat, kemudian golekkan dalam tepung, kemudian celup dalam telur dan sekali lagi golekkan dalam serbuk roto.
Panaskan minyak dan goreng atas api sederhana hingga keperangan.
Untuk menyediakan sos: Campurkan semua bahan, gaul rata dan hidangkan bersama Cheesy Croquettes.

3.SEPANYOL STREET CHURROS
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
¼ sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 cawan tepung pelbagai guna
3 biji telur3/4 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Bahan Tabur:
1/3 cawan gula halus
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
CARA MEMASAK:
Campurkan gula dan kayu manis ke dalam mangkuk dan ketepikan.
Masukkan mentega, air, gula dan garam dalam periuk, masak hingga mentega cair dan air mereneh.
Perlahan-lahan masukkan tepung dan Tutup api.
Gaul rata sehingga membentuk doh lembut.
Pindahkan adunan dalam bekas lain dan biarkan sejuk sedikit.
Masukkan telur dan kacau hingga sebati.
Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan hujungnya ada acuan churros, tiga bintang.
Paipkan dalam minyak satu persatu di setiap bahagian kuali sepanjang 6 inci.
Goreng selama sehingga perang keemasan dan ranggup.
Setelah selesai menggoreng dan churros sejuk baru taburkan campuran gula dan kulit kayu manis.Hidangkan bersama sos yang anda suka. Atau boleh dimakan begitu sahaja.

4.PATATAS BRAVAS
BAHAN-BAHAN:
Kentang Bakar:
2 biji kentang besar- cuci bersih
Sedikit minyak zaitun
Garam secukup rasa
Bahan Tumis:
2 sudu besar minyak zaitun
1 ulas bawang putih-cincang
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar cuka epal
1 sudu kecil paprika salai
Sedikit serbuk cili
1½ sudu besar mayones
CARA MEMASAK:
Kentang yang telah dibersihkan, hiris bulat, gaulkan dengan garam dan minyak Zaitun.
Bakar hingga kentang bertukar keperangan.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan semua bahan sos ke dalamnya kecuali mayones.
Kacau rata sehingga tumisan naik bau.kemudian masukkan kentang bakar dan mayones.
Matikan api dan gaul rata. Sedia dihidang.
Terima kasih: Majalah RASA
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sedapnya Bila Manisan HOMEMADE Guna ‘NISE KEREK’, Barulah Lemak Manis Hidangan Pencuci Mulut

Ramai yang tertanya-tanya apa itu nise kerek. Bila tiba bulan puasa, ini adalah antara bahan yang mesti ada di rumah, lebih-lebih lagi untuk orang Pantai Timur. Susah untuk mendapatkan nise kerek asli di bandar. Ada yang sanggup membuat pesanan dari Kelantan dan membayar kos penghantaran agar pemanis mulut untuk berbuka nanti ‘menjadi’.
Nise kerek yang cukup dikenali di Kelantan atau gula melaka ini diperbuat daripada nira atau tuak kelapa. Ada juga nise yang menggunakan nira kabung untuk mendapatkan rasa yang enak pada nise kerek.

Istimewanya nise kerek ini adalah kerana rasanya lemak manis, tidak seperti gula biasa. Penggunaannya juga adalah untuk menggantikan gula dalam sesetengah amsakan atau hidangan pemanis mulut. Bukan senang untuk menghasilkan nise kerek kerana biasanya di Kelantan, ia bermula dengan memasak nira kelapa di dalam kawah dengan menggunakan kayu api selama lebih empat jam.
Apabila air nira menjadi pekat, ia perlu dikacau untuk mengelakkan menjadi hangit. Teknik unutk mengacau nira yang telah pekat juga berbeza dan mempunyai identiti tersendiri. Prosesnya agak sukar namun keenakkanya begitu sempurna!
Pada bulan Ramadan seperti ini, ramailah para wanita yang sibuk mencari nise kerek untuk menyediakan pemanis mulut. Antara menu yang sering dikaitkan dengan nise kerek adalah seperti Ketupat Sotong Kelantan, onde-onde, sago dan kuih lopes.
Bagi yang sudah membuat pesanan nise kerek dari Pantai Timur, bolehlah anda cuba resipi ini. Untuk anda yang masih menunggu, boleh juga gunakan gula kabung atau gula pasir bagi menggantikan nise kerek. Rasanya juga pasti sedap, cuma kurang Umphh. Selamat mencuba!
KETUPAT SOTONG KELANTAN
Bahan bahan:
Beras pulut secukupnya basuh dan rendam sekejap
8 ekor sotong – asingkan kepala dan badan
Santan
1 ketul nise kerek (boleh juga melebihkan nise untuk rasa lebih manis berlemak)
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Daun pandan
Cara cara:
1.Beras pulut dibersihkan dan direndam bersama santan dan sedikit garam.
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
3.Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekan sedikit. Kemudian cucuk dengan lidi untuk mengemaskan bahagian hujung agar pulut tidak terkeluar.
4.Susun dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan dan sedikit garam. Masak sehingga pulut masak, kemudian masukkan nise kerek. Masak sehingga agak pecah minyak.
5.Apabila siap, hidangkan di atas pinggan dan tuangkan kuah untuk menambahkan lagi keenakannya.

SOM SOM SAGU
BAHAN SAGU:
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
BAHAN KANJI SOM-SOM:
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
BAHAN AIR GULA
1 1/2 cawan air
4 keping gula kerek/melaka atau boleh guna gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan | disimpul
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan air gula dan masak guna api sederhana hingga mendidih. Tapis dan sejukkan.
2. Untuk menyediakan sagu, masak air bersama daun pandan hingga mendidih. Boleh juga masukkan pewarna hijau.
3. Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu. Kacau hingga pekat. Masa ni sagu masih lagi bermata ikan.
4. Tuang sagu ke dalam bekas-bekas kecil sehingga memenuhi separuh atau 3/4 bekas sahaja. Kukus selama 15 minit sehingga sagu menjadi jernih. Sejukkan.
5. Jika tiada pengukus, boleh juga kacau hingga sagu jadi jernih dengan menambah sukatan air. Tapi tidak digalakkan kerana sagu akan jadi lembik.
6. Untuk menyediakan kanji som-som, satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.
7. Masak hingga pekat dan meletup-letup dengan api sederhana.Sentiasa dikacau untuk elak ia berketul.
8. Tuang adunan ke atas sagu yang telah dikukus tadi. Sejukkan. Nikmati bersama air gula.

LOPES UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
Bahan Lopes:
2 cawan ubi kayu | parut
½ cawan kelapa parut | putih sahaja
Secubit garam
Daun pisang | secukupnya
Bahan Air Gula:
1/2 cawan gula merah
3 sudu makan gula
2 helai daun pandan
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Ubi yang telah diparut di tapis untuk buang air kanjinya.
2.Gaulkan ubi dengan sedikit garam dan balut kemas menjadi bentuk selinder menggunakan daun pisang yang telah disapukan dengan sedikit minyak masak.
3.Ikat di kedua-dua hujung gulungan.
4.Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit
5.Biarkan kuih lopes sejuk.
6.Sementara itu, masukkan semua bahan air gula dalam periuk.
7.Masak menggunakan api sederhana hingga mendidih.
8.Tutup api dan tapis air gula, biarkan sejuk.
9.Potong lopes menggunakan benang kemudian gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sekejap.
10.Lopes sedia dihidangkan dengan air gula.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kurma Berbuka Puasa Masih Berbaki? PUAN SRI NISA Kongsi Resipi Kek Kurma Sedap

Puan Sri Shariffa Nisa atau lebih mesra disapa Puan Sri Nisa Bakri gemar memasak dan menjamu rakan-rakan dengan pelbagai masakan tradisi.
Prinsip Puan Sri Nisa hanya satu sahaja iaitu memasak makanan dengan penuh kasih sayang dan ikhlas kerana ia menghubungkan jiwa sesama manusia selain memberi kepuasan kepada diri sendiri.

Puan Sri Nisa pernah mengharumkan nama Malaysia apabila mementaskan keunikan air tangannya di salah satu kota fesyen dunia terkenal dunia iaitu London, England.
Pada Minggu Fesyen London 2018 lalu beliau diberi kesempatan menghidangkan pelbagai masakan Malaysia asli dan unik kepada semua hadirin yang terdiri daripada golongan VVIP di acara fesyen yang berprestij itu.

Puan Sri Nisa telah berkongsi resipi istimewa daripada buah kurma. “Saya ingin berkongsi resipi kek kurma untuk anda, terutama jika masih ada baki kurma di rumah,” katanya.

Kek Semanis Kurma Semerah Ceri
Bahan-bahan:
180gm tepung kek
25gm serbuk badam
150gm mentega
50gm selai ceri (masak ceri segar hingga empuk dan memekat).
100gm gula kastor (kerana ceri dan kurma sudah sedia manis adunan ini boleh disesuaikan dengan cita rasa anda)
100gm buah kurma – dicincang kasar
3 biji telur asingkan kuning telur dan putih telur
1 sudu teh vanilla
Pati beetroot merah (atau pewarna merah) sesuaikan warna
Secubit garam

Cara Memasak
1. Pukul Mentega dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul lagi.
3. Akhir sekali masukkan selai ceri, pati beetroot, sedikit garam serta esen vanilla dan pukul serata.
4. Ayak tepung dan serbuk badam. Gaul tepung campuran halus tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan di atas sehingga sempurna rata
5. Masukkan juga kurma cincang tadi dan gaul lagi.
6. Pukul putih telur sehingga kembang sempurna di bekas berasingan.
7. Gaulkan menggunakan spatula silikon, putih telur kembang itu dengan adunan kek di atas. Buat dengan lembut dan perlahan sehingga serata. Tips jangan masukkan putih telur sekaligus, boleh buat secara berperingkat agar kegebuan putih telur tadi tidak hilang.
8. Alas tin kek dengan kertas pembakar dan bakar kek di dalam oven 170 selsius sehingga masak (ketuhar berbeza jadi masa sesuaikan dengan ketuhar anda).
9. Tunggu sejuk dan potong. Hidang dengan ceri segar.

7 Kebaikan Buah Ceri Untuk Kesihatan
1 Mencegah diabetes
Walaupun buah ceri tinggi kandungan gula tetapi rendah glycemic index. Ini boleh membantu kadar gula dalam darah pesakit diabetes.
2 Tidur lebih berkualiti
Ceri kaya dengan melatonin yang boleh membantu mendapatkan tidur yang lena dan berkualiti.

3 Menyingkirkan lemak di perut
Merendahkan risiko radang, mengurangkan stres dan menyeimbangkan kadar kolesterol yang terdapat dalam buah ceri ini merupakan faktor untuk menyingkirkan lemak di bahagian perut.
4 Kurangkan risiko strok
Buah ceri mengandungi bahan anti-radang yang sangat efektif untuk mengurangkan risiko serangan jantung.
5 Mencegah kanser
Buah ceri kaya dengan flavonoid yang digelar Quercitrin menrupakan agen antikanser yang sangat berkesan.

6 Menghalang arthritis
Buah ceri mengandungi anthocyanins dan bioflavonoids yang membantu mengurangkan risiko penyakit arthritis.
7 Anti-penuaan
Buah ceri kaya dengan melatonin, yang berkuasa untuk mengurangkan proses penuaan.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download
sekarang!


