Berkemampuan tapi dikekang pula syarat tiada mahram. Dulu, inilah keluhan segelintir wanita yang berhajat mengerjakan ibadah di Mekah tapi tidak dibenarkan kerana ketiadaan suami atau penjaga lelaki. Namun dengan pengumuman terbaharu kerajaan Arab Saudi, jelas memberi sinar buat jemaah wanita yang berhajat ke sana tanpa ditemani mahram.

IKLAN

Banyak sebab yang tidak membenarkan wanita bermusafir tanpa mahram, antaranya demi menjaga keselamatan, memelihara kehormatan serta menjauhkan wanita daripada fitnah sekiranya tiada mahram yang menemani.

Namun tidak semua orang nasibnya sama. Ada wanita yang tidak direzekikan pasangan, yatim piatu atau sebagainya sehingga terhalang niat untuk mengerjakan rukun Islam kelima tersebut.

Syukur, Arab Saudi Dah Benarkan Wanita Tunai Haji & Umrah Tanpa Mahram!

 

Dalam perkembangan terkini, kerajaan Arab Saudi mengumumkan bahawa wanita kini dibenarkan mengerjakan ibadah haji dan umrah tanpa penjaga lelaki atau mahram.

Lapor Arab News, Menteri Haji dan Umrah Arab Saudi, Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah mengumumkan keputusan itu dalam sidang media di Kedutaan Arab Saudi di Kaherah, Mesir, semalam.

Penasihat Perkhidmatan Haji dan Umrah Arab Saudi, Ahmed Saleh Halabi berkata wanita yang menunaikan umrah atau haji tanpa mahram perlu ditemani bersama wanita atau pihak lain.

 

IKLAN

MEMUDAHKAN

Halabi berkata keputusan ini sesuai dengan fatwa penyeliaan Alazhar AlSharif di Mesir, Abbas Shoman, Mac lalu.

Terdahulu, Kementerian Haji dan Umrah Saudi mengumumkan membenarkan kaum wanita menunaikan umrah tanpa mahram pada Mac lalu.

IKLAN

Bekas penasihat Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi, Faten Ibrahim Hussein berkata keputusan itu memudahkan wanita yang bergelut mencari mahram di tengah-tengah pelbagai kekangan.

Di samping itu, Arab Saudi juga telah melakukan pelbagai usaha lain untuk memudahkan haji dan umrah secara keseluruhan termasuk dengan menggunakan teknologi moden.

Dalam masa sama, Arab Saudi dilaporkan menyediakan platform Nusk yang boleh memudahkan orang ramai mendaftar haji sekaligus membolehkan jemaah memohon visa umrah melalui platform dalam masa yang singkat dan boleh diperolehi dalam tempoh 24 jam.

Sumber: Astro Awani

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI