Ambreen Naeem kehilangan suami dan anak dalam serangan bersenjata secara rambang di Christchurch. Suaminya Naeem Rashid dikatakan menjadi seorang HERO dalam tragedi ini apabila terdapat saksi yang melihat Rashid cuba merampas senjata yang dibawa oleh pengganas tersebut ketika orang ramai sedang bersiap-siap menunaikan solat jumaat di Masjid Linwood.

IKLAN

Dalam satu temubual Ambreen Naeem bersama stesten televisyen New Zealand Ambreen begitu tenang menjawab soalan wartawan yang bersiaran. Langsung tiada buti air mata yang gugur menggambarkan keredaannya melepaskan suami dan anak tercinta.

Tabahnya Semangat Isteri HERO Christchurch Ini Malah KASIHAN Dengan Pengganas Pembunuh Suaminya
Sumber foto: www.aljazeera.com

“Saya tahu suami seorang lelaki yang berani, selalu menolong orang dan sangat penyayang. Suami dan anak sulung saya benar-benar membuat saya bangga kerana mereka mati di jalan Allah SWT dan menyelamatkan nyawa umat Islam yang lain. Both of them were beautiful souls.

Saya begitu bangga dengan suami saya apabila bertindak melindungi nyawa orang lain dengan mempertarungkan nyawa sendiri. Anak sulung saya pula merupakan seorang anak yang baik dan sama seperti bapanya suka menolong orang demi jalan Allah,” ucap ibu kepada 4 orang anak lelaki ini.

Tabahnya Semangat Isteri HERO Christchurch Ini Malah KASIHAN Dengan Pengganas Pembunuh Suaminya

Ketika diajukan pertanyaan tentang perasaan wanita ini apabila kehilangan dua insan yang paling disayanginya nyata Ambreen begitu positif dan tenang, “Rentetan daripada tragedi ini saya hanya bersedih dan kasihan apabila memikirkan yang pengganas tersebut langsung tidak mempunyai rasa cinta dan sayang dalam hatinya,” itu yang terpacul daripada mulutnya.

IKLAN

Menurut Ambreen, beliau akan terus mengunjungi masjid jika kerajaan New Zealand mengeluarkan arahan membuka semula semua masjid yang ditutup buat sementara. “Tiada apa yang dapat menghalang saya untuk terus mengunjungi masjid untuk menunaikan solat secara berjemaah. Malah tragedi ini membuatkan saya lebih kuat dan bersemangat.

Tabahnya Semangat Isteri HERO Christchurch Ini Malah KASIHAN Dengan Pengganas Pembunuh Suaminya

IKLAN

Jika dilihat ramai orang yang mahu dikebumikan jenazah di tanahair sendiri tetapi suami saya telah berpesan untuk menyemadikan pusaranya di mana nyawanya dicabut oleh Allah SWT. Jadi saya mengikut amanat yang telah diberikan oleh suami dan kebumikan jenazah di New Zealand,” katanya”.

Bercerita tentang kedatangan keluarganya ke New Zealand apabila suaminya yang bekerja sebagai pegawai bank mahu menukar karier sebagai pensyarah. Lalu suaminya mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat PhD di New Zealand. Keluarga ini yang berasal dari Pakistan turut mendapat pujian dari Perdana Menteri pakistan Imran Khan.

Tabahnya Semangat Isteri HERO Christchurch Ini Malah KASIHAN Dengan Pengganas Pembunuh Suaminya

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI