Siapa yang tak mengenali atlet terjun negara, Datuk Pandelela Rinong anak Pamg, ikon sukan terjun yang tidak asing lagi. Dari satu kejayaan ke kejayaan lain diraih atlet kebanggaan negara kita ini.

IKLAN

Menyaksikan pelbagai kejayaan yang dikecapi gadis dari Bidayuh ini, yang paling diingati ialah Pandalela menjadi atlet wanita pertama Malaysia pembawa bendera di Upacara Pembukaan Sukan Olimpik Musim Panas 2012 di London.

Malah beliau juga mencatat sejarah sebagai atlet wanita Malaysia pertama memenangi pingat Olimpik (pingat gangsa) iaitu dalam acara terjunan 10 meter platform wanita.

“Terima Kasih Kerajaan Sarawak!” PANDALELA RINONG Dikurnia Pingat Peringatan Cemerlang Jubli Intan (Emas)

Dan selepas 4 tahun kemudian, Datuk Pandalela membentuk gandingan mantap bersama Cheong Jun Hoong untuk memenangi perak dalam acara 10m platform seirama di Olimpik Rio 2016.

Dalam perkembangan terkini, atlet berusia 30 tahun itu baru-baru ini berkongsi khabar yang dirinya baru-baru ini menerima kurniaan pingat kebesaran daripada Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

“Terima Kasih Kerajaan Sarawak!” PANDALELA RINONG Dikurnia Pingat Peringatan Cemerlang Jubli Intan (Emas)

Perkara itu dikongsikan Pandelela menerusi laman sosial Instagram. “Terima kasih kerajaan Sarawak di atas pengurniaan Pingat Peringatan Cemerlang Jubli Intan (Emas) bersempena dengan 60 Tahun Sarawak Merdeka.

IKLAN

Anugerah ini disampaikan oleh Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg, yang akan meneruskan semangat juang saya untuk berbakti sebagai anak Sarawak dan penerjun negara,” titipnya di Instagram sebentar tadi.

Menurut sumber Sinar Plus, tujuan penganugerahan pingat tersebut adalah bagi pengiktirafan dan penghargaan kerajaan Sarawak kepada mereka yang telah memberikan khidmat bakti dan sumbangan tidak ternilai terhadap pembangunan negeri ini sejak era kemerdekaan sehingga ke hari ini.

Sebelum ini, pada 2021 Datuk Pandalela menerima pingat Panglima Setia Bintang Sarawak yang membawa gelaran ‘datuk’ sempena Sambutan Perayaan Hari Lahir ke-85 Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Tun Abdul Taib Mahmud.

IKLAN

Tahniah NONA ucapkan kepada Datuk Pandalela Rinong dan semoga kejayaannya ini menjadi inspirasi buat semua wanita di luar sana.

***

Majalah Nona juga ada di Telegram. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona

***

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI