Terharu melihat usaha kerajaan Jepun terhadap kebajikan umat Islam ketika melancong di sana. Meskipun ia bukanlah negara Islam namun inisiatif sedemikian membuktikan penghargaan dan penghormatan mereka kepada seluruh penganut Islam seluruh dunia sepanjang berada di bumi bertuah tersebut. MasyaAllah, besarnya nilai Islam di mata masyarakat Jepun!

IKLAN

Tak dinafikan, rata-rata pelancong beragama Islam yang pernah bertandang ke negara matahari terbit ini selesa dengan persekitaran di sana. Mana tidaknya, budaya dan amalan yang diterapkan masyarakat Jepun cukup dekat dengan Islam terutamanya apabila melibatkan soal kebersihan. Dari orang dewasa sampai kanak-kanak, semuanya sangat disiplin dan menghormati di antara satu sama lain.

Tingginya Nilai ISLAM Di Jepun, Cipta MASJID BERGERAK Menjelang Sukan Olimpik Tokyo 2020!

Bakal menjadi tuan rumah bagi temasya sukan terbesar, Olimpik Tokyo 2020… pelbagai persiapan telah dilakukan dan salah satunya ialah kewujudan masjid bergerak ini. Difahamkan ciptaan trak yang diubahsuai menjadi masjid bergerak tersebut sudah diumumkan sejak tahun lalu lagi. Semuanya gara-gara rasa prihatin dengan masalah umat Islam mendirikan solat.

Tingginya Nilai ISLAM Di Jepun, Cipta MASJID BERGERAK Menjelang Sukan Olimpik Tokyo 2020!

Dalam usaha untuk menyediakan lebih banyak ruang solat menjelang Olimpik Tokyo tidak lama lagi, trak masjid bergerak ini turut dilengkapi dengan pintu masuk dan tangga menuju ke ruang solat selain mempunyai kemudahan paip untuk berwuduk serta mampu menampung sehingga 50 jemaah.

IKLAN

Buat masa ini, belum ada lagi laporan berhubung berapa banyak masjid bergerak disediakan dan ditempatkan di tempat-tempat tertentu… bagaimana pun kini masjid bergerak berkenaan diletakkan di Stadium Toyota di Toyota City, Nagoya.

IKLAN

Jujurnya, rasa bangga dengan usaha Jepun ini! Moga Islam terus harum dan dihormati bukan saja di Jepun tapi juga di serata dunia.

 

Sumber: Have Halal Will Travel

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI