Mungkin kita biasa dengar kisah wanita yang berjuang demi kelangsungan hidup tapi kisah mereka berlalu begitu sahaja. Demi mengwujudkan kesedaran kepada wanita tentang perjuangan wanita lain Avon telah mengambil inisiatif melancarkan gerakan untuk meraikan pencapaian dan kisah wanita di seluruh dunia.

IKLAN
Wanita Berjuang Demi Kelangsungan Hidup Cetus Inspirasi Gerakan “My Story Matters”
Gambar hiasan

Gerakan ini dikenali sebagai My Story Matters, yang mengutarakan kisah dan keperibadian wanita di seluruh dunia dengan meraikan pencapaian serta memberi inspirasi kepada insan lain untuk memenuhi keinginan mereka.

Antara kisah yang boleh menyuntik inspirasi dari Malaysia ialah; “Di saat kami bersemangat untuk menjadi usahawan, kami juga berasa sangat khuatir untuk memulakan perniagaan ini. Kebimbangan terhadap penerimaan dan potensi risiko sering bermain sehinggalah penularan wabak tercetus dan membuka mata kami terhadap peluang tanpa had yang tersedia melalui rangkaian (network), hubungan dan saluran media sosial. Hari ini, perniagaan kecil kami telah berkembang berkat dari kepercayaan kami meneroka dan mendorong diri untuk melangkaui zon selesa kami.” – Aninna Dundang & Aninni Dundang, Sarawak.

Wanita Berjuang Demi Kelangsungan Hidup Cetus Inspirasi Gerakan “My Story Matters”
Gambar hiasan

“Setelah bekerja sendiri selama 10 tahun, saya terus mencabar diri untuk melalui pelbagai fasa perubahan bagi menyesuaikan diri dengan pemilihan pengguna dan kemajuan teknologi yang terus berkembang. Perjalanan saya di dalam dunia perniagaan telah menjadikan saya seorang wanita yang kuat serta lebih berdaya saing dan harini, saya bukan sahaja telah menjadi lebih yakin dengan diri sendiri malah saya juga memberikan kembali apa yang telah saya pelajari serta berkongsi pengetahuan dan pengalaman dengan rakan-rakan yang berhasrat untuk memulakan perniagaan sendiri.” – Evelyn Wong, Kuala Lumpur.

Wanita Berjuang Demi Kelangsungan Hidup Cetus Inspirasi Gerakan “My Story Matters”
Tan Mei Yen, General Manager of Avon Cosmetics (Malaysia) Sdn Bhd

Menurut Pengarah Urusan Avon Cosmetics (Malaysia) Sdn Bhd, Tan Mei Yen, “Avon sentiasa komited dalam memperkasakan kehidupan. Di dalam dunia kita yang masih satu abad kebelakang dari kesetaraan jantina, dan hanya seperempat (24 peratus) individu didengar, dibaca atau dilihat di akhbar, berita televisyen dan radio adalah wanita.

IKLAN

Misi kami adalah untuk membantu wanita mengatasi halangan dan cabaran yang dihadapi, menjadi identiti diri yang sebenar dan itulah sebabnya kami mencipta galeri cerita digital terbesar di dunia untuk meraikan wanita. Ini adalah bukti hasrat Avon untuk memperkasa dan meningkatkan ekspresi mereka, dan kami mencari cara baru tanpa prejudis untuk suara mereka didengari.

IKLAN
Wanita Berjuang Demi Kelangsungan Hidup Cetus Inspirasi Gerakan “My Story Matters”
Gambar hiasan

Kami berharap My Story Matters dapat menunjukkan bahawa setiap cerita mempunyai nilai dan layak diberi kesempatan untuk didengar dan dikongsi, dan tidak boleh dipandang rendah,” katanya.

Dengan pendekatan ini, Avon menyeru orang ramai untuk berkongsi 1 juta cerita di platform ini. Sehingga kini, lebih dari 300,000 cerita telah disumbangkan ke galeri ini. Untuk meraikan setiap cerita di platform ini, Yayasan Avon akan menyumbang $1 kepada badan kebajikan yang menyokong wanita untuk membantu mewujudkan dunia yang lebik baik kepada wanita.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI