Serein Tamimi, wanita berketurunan Palestin-Amerika ini berjaya mengulangi kejayaan wanita-wanita Islam di seluruh dunia yang diberi kepercayaan menyandang jawatan penting di negara asing. Selepas Ilhan Omar dan Rashida Tlaib dilantik sebagai anggota kongres di Amerika Syarikat… Naila Hassan pula mencipta sejarah tersendiri di New Zealand apabila dilantik menjadi Supritendan Polis di sana.

IKLAN

Dan kali ini skrip sama turut ‘ditulis’ Serein Tamimi… wanita berusia 22 tahun yang berjaya menamatkan kursus kepolisan selama enam bulan yang merangkumi ketahanan mental kecergasan fizikal masing-masing. Daripada enam pelatih terdiri daripada empat wanita dan dua lelaki yang mengikuti kursus berkenaan, hanya tiga sahaja berjaya.

Bersandarkan keputusan cemerlang yang diraih sepanjang sesi tersebut, kini Tamimi bergelar pegawai polis di Paterson, sebuah kota di Fillmore County, Minnesota, Amerika Syarikat (AS). Selain Tamimi, dua lagi polis wanita yang mengangkat sumpah sebagai pegawai polis di Paterson pada 11 Jun lalu ialah Yeniry Medina dan Gabriela Toribio.

Wanita PALESTIN-AMERIKA Ini Dilantik Jadi POLIS WANITA BERHIJAB Pertama Di Paterson, AS!Memetik laporan Northjersey.com, Tamimi datang ke AS ketika dia berusia kurang daripada setahun dan mengikuti persekolahan menengah di sana sebelum melanjutkan pengajian dalam bidang keadilan di Montclair State University. Yang pasti, Tamimi mempunyai latar belakang akademik yang baik dan cemerlang.

Sebaik mengangkat sumpah pelantikan jawatan menjadikan dia polis wanita pertama di Paterson yang memakai hijab. Atas kepercayaan yang diberikan, wanita hebat ini mahu menjadi sumber inspirasi dan contoh terbaik khususnya dalam kalangan generasi muda Muslim agar mengejar impian. Selain mahu mengubah persepsi penduduk di Paterson tentang Islam dan Muslim.

“Saya mahu berada bersama komuniti di sini dalam apa jua keadaan sekalipun dan sentiasa ada di samping masyarakat dan ingin mereka tahu jika memerlukan sesuatu, mereka boleh terus bertanya kepada saya.

IKLAN

Dalam masa sama, saya mahu tunjuk kepada masyarakat yang orang Muslim tidak seteruk seperti yang digambarkan di media. Kami adalah orang-orang yang ramah, kami gembira dengan apa yang kami lakukan dan kami ada untuk komuniti,” katanya.

Wanita PALESTIN-AMERIKA Ini Dilantik Jadi POLIS WANITA BERHIJAB Pertama Di Paterson, AS!Terdapat lebih 400 anggota polis di Paterson dan 57 daripadanya adalah kaum wanita. Menurut Ketua Polis, Troy Oswald… beliau nyata bangga dengan pencapaian tiga pegawai wanita muda tersebut yang salah seorangnya ialah wanita Palestin-Amerika pertama yang mengenakan hijab. Pun begitu, Oswald enggan menjadikan ia focus utama sebaliknya lebih komited menjaga keamanan di Paterson.

IKLAN

“Ini bukan tentang apa yang kita pakai. Ini juga bukan tentang agama yang dipraktikkan. Ini tentang kemampuan untuk berkomunikasi dan memperlakukan semua orang secara adil,” ucapnya.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI