Pengalaman yang ditimba dalam bidang fesyen menjadikan Pengarah Kreatif dan pereka fesyen bagi jenama Monokerom, Amirah Imanie binti Anis Aminee melangkah setapak untuk membina label jenamanya sendiri. Monokerom yang kini sudah berusia 3 tahun semakin rancak melakar nama sekaligus kian mula menapak dalam industri fesyen tanah air. Amirah Imanie atau lebih mesra disapa Imanie merupakan graduan dalam jurusan perniagaan di Taylor’s University dan kemudian memilih untuk melanjutkan pengajiannya di Raffles Design Institure dalam jurusan Fashion Marketing & Management.

Amirah Imanie, Membawa Label MONOKEROM Dengan Misi Tersendiri!

IKLAN

BAGAIMANAKAH JENAMA MONOKEROM TERCETUS?

Monokerom telah ditubuhkan pada tahun 2015. Ia dijalankan secara kecil-kecilan sahaja memadangkan ketika itu, saya masih lagi bekerja sepenuh masa. Namun lama-kelamaan, saya sedar bahawa saya ingin mengusahakan kreativiti saya tanpa dihadkan oleh sesiapa, dan kesedaran itu telah mendorong saya untuk fokus sepenuhnya dalam membina impian tersebut.

BAGAIMANAKAH PERMULAAN PEMBABITAN ANDA DALAM DUNIA FESYEN?

Selepas menamatkan pengajian dalam bidang Fashion Marketing & Management, saya telah bekerja sebagai seorang Visual Merchandiser, Marketing Assistant, dan juga Stylist di syarikat yang berbeza-beza. Saya berasa amat bertuah kerana diberi peluang untuk menceburi pelbagai peranan yang berlainan di dalam bidang fesyen kerana ia telah membantu saya untuk meluaskan pengetahuan dan menimba pelbagai ilmu.

APAKAH SIGNATURE REKAAN MONOKEROM?

Amirah Imanie, Membawa Label MONOKEROM Dengan Misi Tersendiri!

Minimalism, kepraktisan dan keselesaan.Perkara tersebut merupakan falsafah utama Monokerom apabila menghasilkan sesuatu rekaan. Misi kami adalah untuk membantu khalayak ramai untuk membina koleksi pakaian yang efficient dimana ia membolehkan mereka menjadi versi mereka yang paling kreatif, paling yakin, dan semestinya yang paling baik.

APAKAH KEKUATAN & KEISTIMEWAAN JENAMA ANDA?

Di Monokerom, we believe in mindful and careful consumption. Dengan mencipta dan menghasilkan pakaian versatil yang melampaui masa dan tempat, kami berusaha untuk membuat orang ramai ‘connect’ dengan pakaian kami dan forsake the excessive and disposable view of clothing that exists in our world today. Dengan menghasilkan pakaian yang tidak terhalang oleh trend, kami berharap untuk mencipta the classics of tomorrow.

IKLAN

BAGAIMANA ANDA MENDAPAT INSPIRASI DAN MENTERJEMAHKAN IA KE DALAM REKAAN PAKAIAN ANDA?

Amirah Imanie, Membawa Label MONOKEROM Dengan Misi Tersendiri!

Saya mendapat inspirasi daripada memerhati orang lain dan cara pemakaian mereka yang berbeza-beza. Apabila saya melihat sesuatu yang menangkap perhatian saya dan mendapat satu idea, I’ll put it on paper dan dari situ akan mengubahkannya mengikut citarasa saya sendiri bagi mencipta sesuatu yang lain dan baharu. Secara jujurnya, saya juga banyak mendapat inspirasi daripada pemakaian orang-orang Jepun as I have always been intrigued by their culture.

APAKAH CABARAN YANG DIHADAPAI DALAM MEMASTIKAN LABEL ANDA BERTAHAN HINGGA KINI?

IKLAN

Terlalu banyak cabaran terutamanya sebagai jenama yang masih berada di peringkat yang awal. Antara cabarannya adalah untuk mencipta sesuatu yang original dan unik yang boleh diterima dan disukai ramai. Kadangkala kami mempunyai sesuatu idea atau design that we highly believe in tetapi itu tidak bermaksud bahawa orang lain juga akan mempunyai pendapat yang sama. Jadi apabila saya mereka sesuatu, saya harus berfikir untuk dua pihak iaitu sebagai pereka yang mempunyai individualiti sendiri dan juga sebagai seorang pelanggan.

BAGAIMANAKAN ANDA MELIHAT JENAMA ANDA PADA 5 TAHUN AKAN DATANG?

Saya amat berharap bahawa saya dapat meluaskan jenama Monokerom di peringkat antarabangsa dalam masa yang akan datang. That would be a dream come true.

APAKAH TREND FESYEN 2019?

Amirah Imanie, Membawa Label MONOKEROM Dengan Misi Tersendiri!

Apa yang saya lihat, trend zaman 90s will make a comeback. Dan juga pakaian-pakaian oversized dan exaggerated yang lebih gender-neutral. Begitu juga dengan trend Waist-bags.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI