Tanggal 26 Jun yang lalu merupakan tarikh istimewa buat pelakon Lisa Surihani apabila kini sudah genap lima tahun istiqamah dengan imej berhijab dan menutup aurat lebih sempurna.

IKLAN

Mengenang kembali detik penghijrahan pada tahun 2019 itu, heroin filem Istanbul Aku Datang ini mengakui persoalan tentang hijab sering mengetuk pintu hati hingga menjadi tanda tanya baginya, hingga akhirnya menerima hidayah untuk berhijab sepenuhnya.

Kongsi Detik Hati ‘Dijentik’ Menutup Aurat 

Meski Diri Pendosa, Wanita Jangan ‘Culas’ Kembali Pada Allah – Lisa Surihani Meski Diri Pendosa, Wanita Jangan ‘Culas’ Kembali Pada Allah – Lisa Surihani

Malah, pelakon itu juga mendedahkan kisah disebalik peristiwa sebelum hatinya terdetik untuk berhijab.

“Ada beberapa peristiwa atau kejadian yang berlaku yang membuatkan saya rasa hati seolah-olah dijentik.

“Pada ketika itu di bulan Ramadan, kebiasannya, apabila saya buka Al-Quran, surah An-Nur dalam satu ayat tersebut menyatakan iaitu seorang lelaki perlu merendahkan pandangan mereka terhadap wanita.

“Disitu, saya nampak ada satu kebijaksanaan disebalik ayat tersebut membuatkan saya terfikir sebenarnya wanita ini, tidak kisah sebenarnya dia berpakaian macam mana pun.

“Sebenarnya yang kena jujur ialah lelaki untuk merendahkan pandangan mereka terhadap wanita, bukan untuk memberikan alasan kepada mereka untuk menghentam, kecam, menghakimi atau pun tidak berpakaian mengikut hukum syarak.

“Dari situ, ia membuatkan saya terfikir lebih mendalam, kemudian saya masih tertanya-tanya, patutkah aku pakai (tudung)?

IKLAN

“Ada satu masa, saya buka lagi satu surah itu mengenai cara pemakaian wanita Muslimah yang sepatutnya dan ada juga kebijkasaan disebalik ayat itu. Ketika itu, saya rasa hati saya macam terjentik lagi sekali,” kongsinya sebak.

“Saya Ingin Mencari Kemaafan Dari Dia,” – Lisa Surihani

Meski Diri Pendosa, Wanita Jangan ‘Culas’ Kembali Pada Allah – Lisa Surihani Meski Diri Pendosa, Wanita Jangan ‘Culas’ Kembali Pada Allah – Lisa Surihani

Meski sudah lima tahun memulakan perjalan sebagai seorang wanita Muslimah yang tampil dengan imej bertudung, Lisa akui bahawa dia juga mempunyai kisah lampau.

IKLAN

“Apabila saya ditegur oleh masyarakat, orang ramai yang dekat dengan saya, saya juga baca Al-Quran, tonton video, membuatkan saya nampak keindahan Allah dan betapa sayangnya Allah kepada kita.

“Memandangkan saya rasa banyak dosa dalam hidup saya, carilah Allah walau macam mana cara sekalipun. Itu yang saya lakukan. Saya ingin mencari kemaafan dari Dia,” jelasnya.

Sekadar info, artikel ini merupakan artikel olahan semula dari Media Hiburan

Majalah Nona ada juga di Telegram. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini. Follow kami sekarang di SINI!

Video / Foto : Youtube Zayan My / Instagram Lisa Surihani

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI