Kejayaan pasti akan menjadi milik mereka yang gigih berusaha. Bak kata pepatah yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang. Tidak semua bermula dengan langkah pertama dengan mudah, ada yang bermula dari bawah dan terus mengorak langkah sehingga berjaya.

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN

IKLAN

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEANPerkongsian Zunita Ramli, usahawan kelahiran Malaysia yang kini menetap dan melanjutkan pengajian di Jepun terpilih sebagai antara 10 Wanita Hebat (Fantastic Women) di negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) oleh Asean-Japan Center memberikan inspirasi kepada anak muda lain untuk memajukan diri.

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN
“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEANAntara negara ASEAN ialah termasuk Singapura, Filipina, Malaysia, Thailand, Filipina, Indonesia, Vietnam, Laos, Myanmar dan Kemboja.

SEDAR DIRI
Pengarah Urusan Zaineeta Global, syarikat pengedar kosmetik Jepun di Malaysia itu menitipkan perjalanan dan cabaran yang ditempuhinya sejak dari kecil di laman sosial Facebook. Tiada jalan mudah ke puncak kejayaan, anak pasangan peniaga pasar malam itu sentiasa mengingatkan diri tentang asal usul.

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN
“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN“saya bukan lahir atas dulang emas. Saya lahir atas lantai rumah papan yang hampir reput sahaja. Saya membesar dengan keringat arwah abah dan emak yang mencari rezeki membesarkan saya.

“Arwah abah, peniaga pasar malam menjual burger dan ayam goreng. Seronok, sebab dapat makan burger dan ayam percuma.

“Memang dari kecil, saya sudah diusung ke sana ke mari dalam van dan sudah biasa dengan panas terik, ribut petir semasa berniaga. Sampai sekarang, saya tidak pernah malu mengaku perkara itu,” jelas Zunita.

KOLABORASI JENAMA TERKENAL
Graduan University of Melbourne itu bersyukur atas perjalanannya yang disusun ALLAH dari awal perniagaan sehingga kini mampu berkolaborasi dengan jenama-jenama terkenal.

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN
“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN“Perjalanan ALLAH aturkan untuk saya sangat cantik. ALLAH kurangkan di sini tetapi Dia lebihkan di sana. Walaupun saya lahir dalam serba kekurangan, ALLAH anugerahkan saya minda yang baik yang melatih diri saya untuk berusaha bersungguh-sungguh untuk dapatkan sesuatu.

“Nothing comes easy. I don’t have anyone that can give whatever I want. I must work hard for it,” katanya.

Zunita turut bercerita mengenai misi dan hala tuju perniagaannya, Tokyo Organic HQ. Ternyata tidak mudah untuk merealisasikan matlamat terutama untuk bekerjasama dengan syarikat di Jepun namun segalanya dipermudahkan-NYA.

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN
“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN“Bila saya mula bisnes Tokyo Organic HQ, I know what I want. I want to touch billion of lives in this world with my products. I want to be a bridge between Malaysia, Japan and the world.

IKLAN

That’s why saya buat macam-macam kolaborasi dengan Tokyo Organic. Sebelum ni dengan syarikat Jepun, Salam Groovy Japan dan terbaru, koleksi raya TO x Tupperware Brands Malaysia dan TO x Nakanishi Wagyu.

“Bukan mudah untuk meyakinkan syarikat-syarikat ini bekerjasama dengan kita, bermacam juga cabaran yang berlaku. Tetapi ALLAH mudahkan jalannya, Alhamdulillah,“ kata Zunita yang pernah bertugas sebagai network engineer.

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEANADA YANG PERNAH CUBA MENJATUHKAN
Dalam menjalankan perniagaan, Zunita mengakui pelbagai ditempuhi termasuk mereka yang cuba menjatuhkan. Pun begitu dengan kecekalan, segalanya membuahkan hasil.

“Tipulah kalau saya cakap sepanjang itu tidak ada yang nak jatuhkan, nak musnahkan impian dan runtuhkan semangat saya. Tetapi mereka lupa ALLAH sudah menyediakan saya untuk semua ini. I may look soft from the outside but not from the inside.

IKLAN

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN“Apabila disenaraikan sebagai salah seorang Wanita Hebat (Fantastic Women) dalam kalangan 10 Wanita Hebat ASEAN di Jepun oleh Asean-Japan Center, ia memang sesuatu yang luar biasa bagi saya,” tuturnya.

TIDAK PERCAYA KE TAHAP ASEAN
Momen tersenarai sebagai Wanita Hebat ASEAN adalah sangat luar biasa baginya. Zunita masih tidak percaya akan sampai ke tahap itu.

“I will never believe I have come to this stage. Jika saya beritahu diri saya yang umur 10 tahun dulu, saya tidak akan percaya sampai ke tahap ini.

“Ya lah saya orang kampung, sekolah kampung. Dahulu saya pun tidak mahir berbahasa Inggeris.Tetapi kini tiada yang boleh menghentikan saya.

“Saya Bukan Lahir Dalam Dulang Emas” Anak Peniaga Pasar Malam Ini Antara 10 Wanita Hebat Di ASEAN“Because I believe, the people who crazy enough to think they can change the world are the ones who do,” titip Zunita menyuntik semangat. Semoga Zunita terus melakar kejayaan dan menjadi kebanggaan Malaysia.

Sumber: Sinarplus

Kredit Foto: Instagram Zunita Ramli

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI