Wanita yang banyak menghabiskan masa bergelar usahawan dalam bidang jahitan sejak tahun 2008 ini sememangnya tidak pernah bermimpi untuk menceburkan diri dalam dunia perniagaan secara serius terutamanya dalam mengusahakan jahitan namun kisahnya bermula sebaik sahaja memperkenalkan sehelai telekung ibadah yang selesa untuk dipakai.

IKLAN

Empunya syarikat Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd (SKA) Padzilah Enda Sulaiman kini boleh tersenyum melihat usahanya menjadikan pakaian solat ini lebih praktikal dan patuh syariat kini terlaksana. “Masalah sukar mendapatkan telekung yang benar-benar sesuai dengan bentuk wajah bukanlah sesuatu yang baharu untuk diri saya. Bayangkan, setiap kali mahu menunaikan umrah dan haji serta solat sunat terawih, saya terpaksa mengubah telekung yang dibeli. Ia tidak selesa, talinya mudah tertarik, ketat dan bertanda di dahi menimbulkan masalah kepada saya.”

Bawa Pulang Semua 200 Telekung Kerana Tak Ada Pembeli, Air Mata PADZILAH ENDA Bergenang Ingat Perjalanan Awal TELEKUNG SITI KHADIJAH!

Walaupun Padzilah merasakan tindakannya memberi nafas baharu terhadap telekung memberi manfaat untuk muslimah untuk tampil selesa ketika bersolat, namun sangkaannya meleset apabila telekungnya itu tidak mendapat sambutan yang baik dari kaum wanita.

“Ketika itu saya belajar betapa sukarnya untuk memasarkan telekung dan saya akui tidak mempunyai ilmu dalam selok-belok perniagaan. Semasa saya mengambil keputusan menjahit 200 helai telekung, saya tidak merancang siapakah sasaran pembeli tetapi terdetik telekung ini amat sesuai untuk jemaah haji dan umrah.

Tanpa rasa segan, saya berkunjung ke beberapa agensi pelancongan di sekitar Kuala Lumpur dan Terengganu yang menyediakan pakej umrah dan haji. Malangnya, mereka tidak menerima telekung saya,” katanya yang terpaksa membawa pulang kesemua 200 helai telekung tersebut.

IKLAN
Bawa Pulang Semua 200 Telekung Kerana Tak Ada Pembeli, Air Mata PADZILAH ENDA Bergenang Ingat Perjalanan Awal TELEKUNG SITI KHADIJAH!
Telekung Siti Khadijah tembus pasaran UK

“Saya mempunyai  keyakinan yang tinggi  kesemua telekung yang dihasilkan mampu dijual dan menepati keperluan wanita untuk bersolat. Tetapi nampaknya inovasi tersebut belum dapat diterima baik di pasaran. Bayangkan, hanya beberapa helai sahaja berjaya dijual kepada saudara-mara dan rakan-rakan terdekat sahaja. Sudah tentu terbit rasa kecewa dan hampir berputus asa dengan apa yang berlaku,” katanya menyingkap bagaimana situasi ketika itu hampir merobohkan semangatnya untuk melangkah dalam dunia perniagaan.

IKLAN

“Pada pandangan saya, jika seseorang wanita sanggup berbelanja ratusan ringgit untuk sepasang baju, mengapa tidak boleh melakukan perkara sama untuk sepasang telekung yang bukan sahaja nampak cantik buatannya tetapi lebih penting selesa dan terpelihara aurat mengikut syariat ketika bersolat. Kemas dan selesa ketika menghadap Yang Maha Pencipta juga perlu diberi perhatian khusus kerana Islam amat menggalakkan muslimah tampil cantik, kemas dan selesa ketika beribadat,”

Kejayaan hari ini menjadikan Padzilah semakin matang dalam mengharungi dunia perniagaan yang diceburi sejak 8 tahun yang lalu. Walapun kini dia telah memiliki seramai 50 kakitangan termasuk tukang jahit dan bahagian eksekutif, Padzilah tetap memantau setiap operasi termasuklah dari segi jahitan bagi memastikan kualiti telekung dan menitikberatkan rekaan.

“Saya bersyukur keluarga dan rakan-rakan banyak memberi dorongan untuk saya meneruskan usaha murni mengembangkan syarikat sehingga ke Brunei dan Indonesia. Semoga usaha murni untuk melahirkan lebih banyak produk patuh syariat diterima baik oleh umat Islam di seluruh dunia, Insyaallah,” ujar Padzilah seraya mengakhiri perbualan. ROSMAH IDAYU ABU SAMAH

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI