Pemergian tokoh agama yang juga Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria yang menghembuskan nafas terakhir pada Ahad, 30 Mei 2021 akibat jangkitan COVID-19 menjadi perhatian ramai pihak termasuk Raja Pop, Datuk Jamal Abdillah.

Menurut penyanyi kelahiran Teluk Intan, Perak yang baru menimang cahaya mata kedua dengan Datin Zai Izzati Khairuddin itu, beliau telah mengenali Allahyarham sejak kecil lagi.

IKLAN

Malah mengikut perancangan, mereka sekeluarga ada merancang untuk menjemput Allahyarham menyempurnakan majlis tahnik anaknya, El Issac Yamani selepas tamatnya PKP nanti, namun ajal terlebih dahulu ‘menjemput’ pendakwah tersebut.

Anggap Macam Bapa Kandung, Datuk Jamal Abdillah Sebak Teringat Kebaikan Allahyarham Tan Sri Harussani
Datin Zai Izzati dan Datuk Jamal Abdillah bersama anak-anak kesayangan

 

Sebagai sahabat baik kepada arwah bapanya, Datuk Jamal Abdillah, 62, mengakui sangat mengasihi dan menghormati tokoh agamawan tersebut.

“Selalu juga saya bertemu Allahyarham, sejak kecil apabila menghadiri majlis-majlis seperti majlis sambutan hari raya.

Pernah Allahyarham menasihati saya atas permintaan arwah ayah. Allahyarham berpesan, kasihilah ayah dan jangan malukan keluarga.

Allahyarham juga selalu memberi nasihat berkaitan agama. Katanya, apa pun terjadi, jangan putuskan hubungan dengan Allah.

Selagi kita jaga yang lima waktu itu, Allah juga akan jaga kita,” Datuk Jamal Abdillah.

 

KENANGAN MANIS

Seniman yang masyhur dengan lagu Kekasih Awal Dan Akhir itu berkata, keperibadian Allahyarham yang dianggap seperti bapanya sendiri itu melambangkan seorang insan berpekerti mulia dan tinggi pengetahuan agama.

Anggap Macam Bapa Kandung, Datuk Jamal Abdillah Sebak Teringat Kebaikan Allahyarham Tan Sri Harussani
Allahyarham Tan Sri Dr Harussani Zakaria

 

IKLAN

“Jujur memang saya segan dengan Allahyarham, walaupun saya selalu juga berjumpa dengannya apabila pulang ke Ipoh.

Apa sahaja yang ingin disampaikan, Allahyarham akan buat dengan cara yang sangat lemah lembut, nada suaranya jelas dan tersusun. Itu yang membuat saya jadi kasih dan hormat padanya.”

Anggap Macam Bapa Kandung, Datuk Jamal Abdillah Sebak Teringat Kebaikan Allahyarham Tan Sri Harussani
Datuk Jamal Abdillah merupakan bapa kepada empat anak iaitu Osama Yamani, Ahmad Zaki Yamani, Nur Azura Yamani dan El Issac Yamani (gambar)

 

Paling diingati Jamal, ialah teguran Allahyarham semasa beliau menyampaikan sumbangan beras kepada golongan asnaf di Perak, satu masa dahulu.

“Dalam fikiran saya, sumbangan itu adalah zakat. Tapi Allahyarham tegur, sumbangan itu sedekah dan tak boleh dianggap zakat.

IKLAN

Allahyarham jelaskan dengan lebih lanjut dan dari situlah saya memahami perbezaan antara zakat dan sedekah.

Dan apabila saya beritahu mahu buat sedekah itu atas nama arwah ayah, air matanya terus mengalir.” Datuk Jamal Abdillah 

Anggap Macam Bapa Kandung, Datuk Jamal Abdillah Sebak Teringat Kebaikan Allahyarham Tan Sri Harussani
Datuk Jamal Abdillah dan Datin Zai Izzati

 

Kehilangan pendakwah dan agamawan tersebut bukan saja dirasai oleh rakyat Perak seperti Datuk Jamal Abdillah malah seluruh rakyat Malaysia yang mencintai dunia dakwah.

Jabatan Mufti Negeri Perak dalam satu entri di Facebook memaklumkan Allahyarham meninggal dunia pada kira-kira jam 3 petang di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, Perak.

Sebelum ini dilaporkan, Harussani, 82, dan isterinya, Puan Seri Ainon Abdul Ghani sedang mendapatkan rawatan di HRPB, sebelum sambutan Aidilfitri berikutan jangkitan COVID-19.

Isteri Allahyaham telah beransur pulih dan dibenarkan keluar dari hospital pada 21 Mei lepas. Astro Awani

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI