Malang jika rahim ditimpa penyakit dan tidak berfungsi…

Menyedari betapa pentingnya fungsi organ peranakan wanita untuk menyambung zuriat keluarga, Pakar Sakit Puan terkenal iaitu Dr. Hamid Arshat berkongsi 10 cara terbaikl untuk menjaganya. Semoga ilmu yang disampaikan ini berfaedah untuk ramai wanita.

Rahim diciptakan khas untuk wanita sebagai tempat pertumbuhan janin yang bermula dari nutfah, kemudian menjadi alaqah dan mugdah.

Seterusnya ia berkembang dan membesar membentuk organ-organ serta anggota yang sempurna, sebelum akhirnya ditiupkan roh ketika berusia 120 hari.

Namun ketika ini, semakin ramai wanita yang mengalami penyakit berkaitan rahim antaranya ketumbuhan adenomyosis dan membesar seperti hamil 5 bulan.

Gejala yang dialami pesakit ialah senggugut teruk, perdarahan yang banyak serta risiko kemandulan. Sungguh menyedihkan apabila situasi ini berlaku.

Ketumbuhan yang paling sering berlaku pada rahim ialah fibroid. Walaupun boleh menimbulkan gejala-gejala yang sama, tetapi masih boleh dibuang dan dipulihkan kemampuan untuk hamil.

Awas! Makanan Segera Punca Penyakit Rahim, Dr. Hamid Arshat Pesan 10 Cara Ini Untuk PELIHARA KESUBURAN Wanita

10 Cara Penjagaan Rahim

(1) Waspada jika ada sejarah penyakit rahim dalam keluarga – ibu, nenek, ibu saudara atau adik-beradik perempuan. Setiap penyakit ada kaitan dengan baka, mungkin menyumbang 10% kepada faktor-faktor penyebab. Berusaha untuk elakkan diri daripada faktor-faktor penyebab.

(2) Fungsi utama rahim ialah menampung kehamilan. Kahwin dan hamil awal ketika usia muda boleh mencegah dari ketumbuhan fibroid dan adenomyosis. Ketika hamil, otot rahim membesar dan kembang hingga 1000 kali saiz normal. Selepas bersalin, ia kuncup semula kepada saiz asal. Proses kehamilan sebenarnya melindungi rahim dari ketumbuhan. Wanita yang lambat atau tidak hamil lebih terancam risiko ketumbuhan fibroid dan adenomyosis.

(3) Rahim sangat dipengaruhi dengan dua hormon wanita iaitu estrogen dan progesteron. Estrogen menebalkan lapisan endometrium dan membiak sel otot (myometrial hyperplasia) manakala progesteron meningkatkan salur darah endometrium dan mengembangkan sel-sel otot rahim (myometrial hypertrohy).

Kedua-dua hormon perlu seimbang dan saling berkerjasama. Gangguan imbangan hormon mencetuskan penyakit rahim. Hormon estrogen penting bagi banyak fungsi tubuh badan wanita serta ciri-ciri kewanitaan dan kecantikan. Tapi bila berlebihan dan tak seimbang, estrogen boleh menimbulkan pelbagai penyakit dan gangguan. Diantaranya:

  • Ketumbuhan fibroid, adenomyosis dan kanser rahim.
  • Ketumbuhan adenoma dan kanser payudara.
  • Kemandulan dan sukar hamil.
  • Perdarahan rahim.

Sumber asli hormon estrogen bagi wanita ialah kilang ovari, adrenal dan lemak badan. Setengah makanan saperti makanan dari kacang soya juga adalah sumber phytoestrogen. Bahan plastik dan sterofoam dan insecticide dan semburan pewangi mengeluarkan xenoestrogen.

(4) Faktor yang mengganggu keseimbangan hormon ialah tekanan fizikal dan mental serta gangguan emosi. Pemakanan yang terlebih gula dan karbohidrat, mengandungi terlalu banyak perisa dan pengawet, kegemukan (obesiti) dan penyakit PCOS, kesemuanya menyebabkan hormon estrogen meningkat tinggi sedangkan progesteron berkurangan.

(5) Penjagaan rahim perlu bermula dari umur kanak-kanak. Seringkali anak perempuan dijangkiti kuman di luar farajnya akibat tidak sempurna beristinjak dan lemah ketahanan disebabkan tidak suka makan sayur dan buah-buahan.

Jika menghadapi masalah lelehan atau vaginal discharge, basuh faraj dengan air garam, itu adalah antiseptik terbaik untuk wanita. Ambil suplemen vitamin C (chewable) disamping multivitamin dan minyak ikan kepada anak perempuan. Amalan ini diteruskan dalam bentuk tablet bila mencapai umur remaja. Suplemen tersebut akan meningkatkan  ketahanan untuk menangkis pelbagai penyakit khususnya di bahagian rahim.

(6) Kegemukan perlu dikawal daripada umur kanak-kanak dan remaja. Dewasa ini, kanak-kanak terlalu suka junk food dan fast foods. Ibu bapa melayan kehendak mereka sebagai jalan mudah tanpa memikirkan kesan buruk dalam jangka panjang. Remaja pula dilanda kegemukan bila belajar di sekolah, kolej dan universiti.

Awas! Makanan Segera Punca Penyakit Rahim, Dr. Hamid Arshat Pesan 10 Cara Ini Untuk PELIHARA KESUBURAN Wanita

Mereka makan terlalu banyak makanan segera kononnya tidak sempat untuk memasak sendiri atau tidak minat makanan yang disajikan. Bermula di sini gangguan haid berlaku – sama ada tidak datang haid, atau haid terlalu banyak, keluar berketul-ketul atau terlalu sedikit tetapi berpanjangan. Kesemua itu petanda adanya gangguan dan ketidakseimbangan hormon-hormon wanita dan akhirnya merosakkan rahim.

(7) Remaja perlu dididik menjaga kehormatan diri agar tidak terjebak ke dalam maksiat perzinaan kerana ramai yang terjerat dengan pelbagai gejala saperti pengguguran haram dan jangkitan kuman dalam peranakan. Akhirnya rahim rosak dan jadi mandul apabila kahwin kelak.

(8) Banyakkan zikir dan berselawat waktu haid. Memang ada disebut dalam Al-Quran, wanita dalam haid tidak dianggap bersih dan suami dilarang melakukan hubungan selagi isteri belum bersih dan telah mandi junub.

Sering juga haid tidak lancar keluar dan adakala haid tumpah atau melimpah ke belakang rahim. Fenomena tersebut dikaitkan dengan rahim retroverted dan saluran pintu rahim sempit. Ekoran daripada pemakanan kurang berzat dan tinggi tahap racun serta peningkatan stres, darah haid akan menimbulkan penyakit endometriosis dan adenomyosis.

(9) Dipercayai darah haid yang tidak lancar dan bertakung di belakang rahim menggalakkan gangguan jin dan syaitan terhadap rahim. Oleh sebab itu ketika haid wanita tidak boleh solat dan membaca Al-Quran, sebaiknya banyakkan zikir dan selawat sebagai langkah mencegah gangguan jin dan syaitan.

(10) Banyakkan makanan yang membantu dalam menjaga rahim contohnya nanas yang mengandungi enzim bromalin dan betik yang mengandungi enzim papase. Kedua enzim berperanan untuk membersih darah kotor di belakang rahim.

Awas! Makanan Segera Punca Penyakit Rahim, Dr. Hamid Arshat Pesan 10 Cara Ini Untuk PELIHARA KESUBURAN Wanita

Makanan-makanan tradisi seperti keledek merah membekal sedikit hormon progesteron, keladi ada sedikit estrogen, ubi kayu ada sedikit B17 (antikanser). Makanan tersebut membantu penjagaan rahim. Kunyit, bawang merah, bawang putih, halia dan serai ada kesan anti-inflammatory juga berperanan menjaga rahim.

Perbanyakkan makan sayur-sayuran khususnya yang hijau saperti bayam, sawi, pucuk paku, kobis, kacang, lobak, brokoli, tauge dan lain-lain. Banyak makan buah-buahan saperti jambu, oren, mangga, apel, nenas, betik, buah naga dan lain-lain. Makan pelbagai kacang saperti gajus, badam, walnat dan lain-lain. Baik juga dimakan bersama kismis dan kurma.

Awas! Makanan Segera Punca Penyakit Rahim, Dr. Hamid Arshat Pesan 10 Cara Ini Untuk PELIHARA KESUBURAN Wanita

Lebihkan pengambilan ikan saperti kembung, tenggiri, bawal, mackerel, tuna/tongkol dan lain-lain. Amalkan minum teh hijau yang mengandungi antioksidan yang boleh mencegah penyakit. Amalkan minum susu segar (lembu atau kambing) setiap hari.

Amalkan suplemen multivitamin, vitamin C (1GM) dan E(400 IU), logam kalsium dan minyak ikan (1-2000 GM) setiap hari sehingga akhir hayat.

Sumber : Dr Hamid Arshat