Masalah menggeletar yang dialami oleh Farah semakin membimbangkan. Segala kerja menjadi sukar buat Farah yang baru mencecah usia 30 tahun. Sehingga ke satu tahap Farah terpaksa bergantung pada belas kasihan keluarga untuk menyuapkan makanan. Setelah melalui beberapa siri pemeriksaan kesihatan, alangkah terkejutnya Farah apabila Dr mengesahkan dirinya menghidap Parkinson. Amat sukar untuk mempercayai bahawa dirinya menderitai Parkinson, tapi itulah realiti yang terpaksa ditanggung gadis muda ini.

IKLAN

Jika dulu penyakit Parkinson dilihat hanya dideritai warga emas, kini statistik terbaru mula merekodkan peningkatan bilangan kes yang mendadak di kalangan generasi muda. Di Malaysia, kira-kira 25,000–30,000 orang telah menghidap Parkinson dan dijangka terus meningkat seiring peningkatan populasi masyarakat berusia. Tidak mustahil jika menjelangnya tahun 2020 nanti, bilangan pesakit Parkinson mencecah kepada 40,000–50,000 orang, sekaligus menjadi beban kesihatan negara yang serius.

Walaupun Parkinson biasa dikaitkan dengan imej orang tua yang terketar-ketar, ramai tidak sedar bahawa penyakit ini sebenarnya menjangkaui usia, bangsa dan jantina. Didapati lebih ramai para pesakit didiagnosis menghidap Parkinson sebelum berusia 40 tahun yang dikenali sebagai Penyakit Parkinson Pada Usia Muda dan kira-kira 5-10% pesakit Parkinson tergolong dalam kategori ini.

Awas, Orang Muda Pun Terdedah Derita PARKINSON! Kena Ambil Tahu

KENALI PARKINSON

Penyakit yang ditemui oleh James Parkinson ini merupakan sejenis gangguan kronik pada sistem saraf disebabkan oleh kerosakan sel otak dan sistem motor. Lantaran itu, ia mengakibatkan pengurangan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai dopamin, iaitu neurotransmiter yang menghantar mesej kepada bahagian-bahagian otak yang mengawal pergerakan pesakit. Sehingga kini, hanya 10% dari punca Parkinson datang dari sisi keturunan manakala selebihnya masih tidak diketahui.

IKLAN

SIMPTOM PENYAKIT

IKLAN
  • Jari, rahang, tangan dan kaki menggeletar
  • Gerakan leher dan kepala dengan sendirinya
  • Dyskinesia atau pergerakan tidak normal
  • Tidak berupaya berjalan
  • Pertuturan tidak jelas atau dysarthria
  • Sukar menelan atau dysphagia

KOMPLIKASI

  1. Fizikal

Pesakit biasanya mudah jatuh, berasa pening, ketidakseimbangan posisi tubuh secara tiba-tiba, sembelit, gagal mengawal pundi kenci dan saluran perkumuhan serta dijangkiti kudis tekanan.

  1. Psikiatri

Mengalami masalah emosi seperti kemurungan, keresahan, fungsi otak terjejas seperti kurang daya ingatan, hilang pertimbangan untuk membuat keputusan serta sering membuat tanggapan atau persepsi sendiri. Mereka juga turut akan mengalami masalah sosial seperti hilang kebolehan berdikari, mengasingkan diri dan stres terhadap penjaga.ROSMAH IDAYU ABU SAMAH

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI