Orang yang berpegang kepada kesakitan masa lalu sering menghidupkan semula kesakitan di dalam fikiran mereka. Bila ‘terjebak’ dalam kesakitan ini, memang benar untuk kembali pulih dan mengubatinya. Sejauh mana anda boleh menerima kegembiraan dan kebahagiaan baru dalam hidup anda dan melupakan kesakitan lalu. Nona berkongsi 5 cara membiarkan kesakitan itu berlalu…

IKLAN
  1. Buat keputusan untuk membiarkannya pergi

Perkara tidak hilang dengan sendirinya. Anda perlu membuat komitmen untuk “melepaskannya” dan reda dengan ikhlas  Sekiranya anda tidak membuat pilihan sedar ini, anda mungkin akan menyalahkan diri sendiri. Membuat keputusan untuk membiarkannya pergi juga bermakna anda perlu bersedia untuk membuka buku baru. Untuk berhenti menghidupkan semula kesakitan yang lalu, berhenti menghilangkan butiran cerita di kepala anda. Untuk ikhlas dan reda ini bukan perkara mudah, pelbagai tahap kesabaran yang bakal anda lalui. Dekatkan diri anda dengan Allah, luahkan rasa hati pada Nya dan memohon untuk hati dan fikiran dapat melupakan peristiwa lalu agar anda dapat menempuh kehidupan dengan tenang untuk terus melaksanakan tanggungjawab anda sebagai manusia kerdil di muka bumi ini.

  1. Nyatakan kesakitan dan tanggungjawab anda

Luahkan dan terangkan kesakitan yang membuat anda merasa terseksa, sama ada langsung kepada orang lain paling dekat dalam hidup anda, atau hanya mengeluarkannya dari bicara hati terus kepada yang Esa. Melakukan luahan rasa ini akan membantu anda memahami apa yang anda harus lakukan kemudiannya dan menenangkan bebanan yang dipikul. Kita  tidak hidup dalam dunia hitam dan putih sahaja, walaupun kadang-kadang ia merasakan seperti itu sedangkan kita punya banyak warna untuk dinikmati. Anda mempunyai tanggungjawab pada masa depan anda? Anda yang perlu memastikan sama ada untuk kembali aktif dalam kehidupan anda sendiri, atau hanya meratap sebagai mangsa yang tidak mempunyai harapan? Adakah anda akan membiarkan kesakitan anda menjadi identiti anda? Atau adakah anda berhak untuk menikmati warna kehidupan yang lebih ceria daripada itu?

Bangkit Dari Kesakitan Silam, 5 Suntikan Semangat Ini Bantu Anda Terus MOVE ON!

  1. Fokus pada masa sekarang dan kegembiraan

Kini sudah tiba masanya untuk melepaskan diri. Lepaskan masa lalu, dan berhenti mengenangnya. Berhenti memberitahu diri anda bahawa cerita sedih anda tidak akan mampu mendapat simpati  orang lain dalam jangka masa lama. Anda patut bangkit dan corakkan cerita baru dan buktikan anda dapat memadamkan peristiwa sedih masa lalu, yang boleh anda lakukan adalah untuk menjadikan hari ini hari terbaik dalam hidup anda. Ini lebih menyeronokkan diri anda dan orang sekeliling untuk turut serta membantu anda memperoleh kebahagiaan.

Apabila anda menumpukan perhatian pada masa sekarang, anda mempunyai sedikit masa untuk berfikir tentang masa lalu. Apabila kenangan masa lalu merayap ke dalam kesedaran anda, maklum kepada mereka untuk berhenti seketika. Dan kemudian bawa diri perlahan-lahan ke dalam masa sekarang kembali. Katakan pada diri, “Baiklah. Itu masa lalu dan sekarang saya memberi tumpuan kepada kebahagiaan saya sendiri dan melakukan segala-galanya yang terbaik untuk masa hadapan yang lebih sempurna.” Ingat, jika kita mengamalkan otak kita  dengan perasaan yang menyakitkan, perlu ada sedikit ruang untuk sesuatu yang positif.

IKLAN
  1. Maafkan mereka dan diri sendiri

Kita mungkin tidak boleh melupakan tingkah laku buruk orang lain tetapi hampir semua orang berhak menerima pengampunan dari kita. Kadang-kadang kita terjebak dalam kesakitan dan ketegangan, sehingga lupa membayangkan pengampunan yang perlu diberikan. Pengampunan bukanlah tanda kelemahan. Sebaliknya, ia hanya berkata, “Saya seorang yang baik. Awak orang yang baik. Tetapi anda telah melakukan sesuatu yang menyakiti saya. Tetapi saya mahu maju ke hadapan dalam hidup dan mengalu-alukan kegembiraan kembali ke dalam saya. Saya tidak boleh melakukannya sepenuhnya sehingga saya membiarkannya pergi. Saya maafkan diri anda dan akan terus melangkah tanpa menoleh ke belakang lagi. ” Pengampunan adalah cara untuk membiarkan sesuatu pergi.

Dan memaafkan diri sendiri mungkin menjadi sebahagian penting dari langkah ini, kadang kala kita mungkin menyalahkan diri kita untuk keadaan yang kita lalui. Tidak ada sebab yang anda perlukan untuk terus menyalahkan diri anda, cukup-cukup menyalahkan  diri sendiri kerana perkara mungkin telah terjadi. Sekiranya anda tidak boleh memaafkan diri sendiri, bagaimanakah anda dapat hidup dalam keamanan dan kebahagiaan masa depan?

IKLAN

Bangkit Dari Kesakitan Silam, 5 Suntikan Semangat Ini Bantu Anda Terus MOVE ON!

  1. Berhenti menjadi mangsa dan menyalahkan orang lain

Jangan menjadi terlalu lama sebagai mangsa dalam kesedihan lalu, anda perlu tunjukkan kemenangan anda terhadap dunia. Tapi rasa apa? Dunia sebahagian besarnya tidak peduli, jadi anda dalam kesedihan terlalu lama. Anda perlu mengatasi diri sendiri. Katakan pada diri, anda istimewa dan punya perasaan. Perasaan anda hanyalah satu bahagian dari perkara besar yang kita panggil kehidupan, yang semuanya terikat dan kompleks. Dalam setiap masa, anda mempunyai pilihan itu untuk kembali baik dan segar. Anda perlu mengambil tanggungjawab untuk kebahagiaan anda sendiri, dan tidak meletakkan kuasa itu ke tangan orang lain. Mengapa anda membiarkan orang yang menyakiti anda pada masa lalu terus menyakiti perasaan anda sehinggan kini. Anda mempunyai kuasa untuk mengubah itu sekarang juga? Perlu keyakinan yang positif… Mungkin masalah peribadi yang anda lalui bukanlah bakal menjadi sejarah dunia. Jadi mengapa memilih untuk merumitkan diri dalam pemikiran yang begitu, membazir masa tenaga untuk bersedih. Berhenti memikir tentang mereka yang telah melakukan kesalahan kepada anda? Anda perlu #moveon. KR

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI