Aduh! Tak selesanya duduk berbual dengan individu yang mengeluarkan ‘aroma’ dari mulutnya. Sepuluh minit pertama boleh lagi buat tak tahu, tapi lama-kelamaan, rasa nak muntah pun ada!

IKLAN

Itu adalah antara situasi yang perlu dilalui apabila berhadapan dengan individu yang mempunyai masalah halitosis atau masalah nafas berbau. Bahkan ia cukup memalukan kerana boleh menyebabkan orang lain merasa kurang selesa ketika berbual dengan anda.

Ada juga yang berasa rendah diri, tidak kurang juga ada yang mudah merasa tersinggung sekiranya ditegur oleh mereka yang rapat dengannya.

Ada juga yang segan untuk bercakap dengan orang lain. Soal tidak mengambil berat soal kesihatan dan kebersihan mulut boleh membawa padah!

PUNCA NAFAS BERBAU

(1) BAKTERIA

Punca utama nafas berbau adalah daripada bakteria yang membiak di dalam mulut. Bakteria hidup dan membiak dengan menggunakan lebihan makanan yang terselit di celah gigi, lalu merembeskan hasil perkumuhan yang terdiri daripada asid dan sulfur yang menyebabkan bau kurang menyenangkan.

Kebanyakan bakteria ini bersifat anaerob (hidup tanpa oksigen). Maka sebab itulah bakteria ini hidup di kawasan yang susah dibersihkan antaranya ialah celah gigi, poket gusi di bawah plak yang melekat pada gigi, di karang yang melekat di poket gusi serta di celah rekahan pada lidah. Kawasan terlindung ini juga sukar untuk mendapatkan bekalan oksigen.

IKLAN

Apabila anda mendapat selesema, alahan, ubatan atau perubahan hormon, hingus anda menjadi likat. Hingus yang pekat ini akan meleleh ke bahagian belakang lidah atau tonsil seterusnya melekat di situ. Ia juga menjadi tempat persembunyian yang ideal untuk bakteria bersembunyi.

Jika anda mengalami masalah gusi dan tulang gigi yang kronik ia juga boleh menyebabkan nafas berbau. Penyakit ini menyebabkan tulang gigi anda menurun dan mengakibatkan poket gusi anda dalam dan sukar dibersihkan tanpa bantuan doktor gigi. Poket yang dalam ini juga sememangnya tempat bagi bakteria anaerob membiak.

IKLAN

(2) KURANG PENGHASILAN AIR LIUR DAN MULUT KERING

Air liur adalah bahan pembilas mulut semula jadi. Ia membilas mulut sepanjang masa. Secara tidak langsung ia membuang cebisan kecil makanan dari permukaan licin gigi. Ketika tidur, perembesan air liur adalah kurang. Sebab itulah kita mendapat bau nafas yang kurang enak setelah bangun dari tidur.

Kekurangan rembesan air liur menyebabkan air liur menjadi likat, sukar untuk membilas mulut, menjadikannya kurang oksigen dan menyebabkan pembiakan bakteria anaerob di dalam mulut.

Bau Mulut Jejas Penampilan Wanita, Ikut 10 Cara Mudah Ini Atasi Masalah HALITOSIS
ruigsantos.com

APA YANG PATUT ANDA LAKUKAN?

  • Membersihkan gigi setiap hari (ambil masa memberus paling kurang dua atau tiga minit). Pastikan anda memberus dan menggunakan benang flos dengan betul kerana ia akan membuang bakteria dan lebihan makanan. Bakteria tidak akan menghasilkan sulfur yang menyebabkan nafas berbau.
  • Memberus gigi tanpa menggunakan benang flos seperti anda membersihkan kira-kira 70 peratus sahaja, selebihnya masih kotor.
  • Membersihkan lidah setiap hari. Ramai yang terlupa untuk membersihkan lidah semasa menggosok gigi. Ingatlah bahawa banyak bakteria bersembunyi di rekahan lidah dan belakang lidah!
  • Bersihkan lidah dengan menggunakan pembersih lidah. Kini banyak berus gigi yang mempunyai pembersih lidah di belakang kepala berus gigi.
  • Gunakan berus gigi yang lembut. Berus perlahan-lahan, gerakkan berus dari belakang lidah ke hadapan berulang kali sehingga bersih.
  • Amalkan minum air kira-kira dua liter sehari. Meneguk air dengan kerap membuatkan mulut anda sentiasa dibasahi air. Jika anda mengalami masalah kekeringan mulut disebabkan ubat atau mereka yang kerap bercakap, cara ini paling bagus untuk diikuti.
  • Minum air boleh merangsang pengeluaran air liur, membilas sisa makanan pada gigi dan melembapkan mulut.
  • Elak menggunakan pencuci mulut beralkohol. Menggunakan ubat kumur beralkohol boleh menyebabkan kekeringan mulut. Jadi pastikan ubat kumur anda bebas alkohol.
  • Mengunyah gula-gula getah tanpa gula. Guna cara ini jika anda tidak dapat memberus gigi selepas makan tengah hari atau selepas makan makanan kudapan. Sisa makanan dibersihkan dan pengeluaran air liur akan dirangsang sekali gus menyegarkan nafas.
  • Bertemulah doktor gigi untuk rutin pemeriksaan paling kurang setahun sekali bagi mengelakkan masalah gigi dan gusi yang menyebabkan nafas berbau. Doktor dapat mengesan sejak awal jika anda mempunyai masalah dan segera mengatasnya sebelum ia menjadi teruk. Rosmah Idayu Abu Samah
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI