Kanak-kanak terutamanya bayi yang belum mencecah usia setahun berisiko tinggi terdedah kepada pelbagai jangkitan penyakit.

Selain mudah menghidap demam dan sakit, mereka juga mengambil masa yang agak lama untuk kembali pulih. Ini kerana sistem imunisasi si comel yang masih lemah dan sedang menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling.

IKLAN

Lazimnya, kanak-kanak akan diberi beberapa jenis suntikan vaksinasi secara berperingkat bertujuan melindungi mereka daripada menghidap jangkitan penyakit yang serius.

Pakar pediatrik turut berpendapat suntikan vaksin terhadap kanak-kanak merupakan kaedah yang paling berkesan untuk membina antibodi dan daya ketahanan badan. Melaluinya juga si manja dapat menghindari jangkitan sesuatu penyakit dengan mudah, selamat dan efektif.

Faedah Mendapatkan Vaksin

Pemberian vaksin boleh dilakukan melalui mulut atau secara suntikan. Meskipun ia membantu menyelamatkan nyawa si kecil namun timbul pelbagai spekulasi yang mengaitkan vaksin boleh membuatkan kanak-kanak cenderung menghidapi penyakit autisme dan masalah imunisasi lain.

Sikap ragu-ragu para ibu bapa terhadap pemberian vaksin kepada anak-anak mengundang risiko kesihatan kepada mereka. Justeru, adalah penting bagi setiap penjaga mendapatkan maklumat lebih terperinci mengenai vaksin daripada pakar perubatan yang diiktiraf.

  • Vaksinasi mengelak daripada dijangkiti penyakit berjangkit yang serius dan boleh mengakibatkan kecacatan, sawan, kerosakan otak, buta atau kematian
  • Berupaya membasmi sesetengah penyakit seperti polio, tibi dan difteria
  • Mengurangkan risiko kejadian epidemik dan wabak penyakit berjangkit
  • Merupakan satu-satunya intervensi kesihatan dengan kos efektif.

Tahun pertama anak anda merupakan tempoh yang harus diberi perhatian terutama berkaitan kesihatan mereka. Beberapa vaksinasi akan diberikan kepada si kecil sepanjang tempoh tersebut bertujuan melindungi mereka daripada jangkitan penyakit.

Vaksin juga diberikan kepada bayi seawal hari pertama kelahiran termasuk suntikan Hepatitis B dan BCG sebagai benteng pertahanan terhadap penyakit berbahaya.

(1) Batuk kokol

Simptom penyakit ini sama seperti selesema. Ia akan menjadi lebih teruk dan bunyi batuk yang mencungap-cungap berlaku apabila pesakit menarik nafas. Boleh berlanjutan selama beberapa minggu.

Lebih rumit, ia boleh menyebabkan muntah-muntah, radang peparu dan penurunan berat badan. Bayi yang belum mencapai usia setahun paling berisiko menghidap penyakit ini. Ditawarkan vaksin pada usia lapan minggu, 12 minggu dan 20 minggu.

IKLAN

(2) Polio

Virus polio menyerang tisu saraf dalam otak dan spina korda. Adakalanya menyebabkan lumpuh. Penyakit ini sering ditemui di negara-negara membangun tetapi jarang berlaku di Malaysia. Boleh dijangkiti melalui sentuhan dengan najis atau air liur pesakit. Ditawarkan vaksin pada usia lapan minggu, 12 minggu dan 20 minggu.

(3) Difteria

Ia disebarkan melalui titik-titik dari hidung atau mulut. Sekiranya berlaku komplikasi akan menyebabkan masalah pernafasan, kecederaan jantung dan sistem saraf atau maut.

IKLAN

Ditawarkan vaksin pada usia lapan minggu, 12 minggu dan 20 minggu.

(4) Measles atau Demam Campak

Bayi Naif & Terdedah Pada Jangkitan Penyakit Berbahaya. Ini Sebabnya Mereka Harus Di VAKSIN

Amat senang dijangkiti dan jangkitan berlaku melalui titik-titik dari mulut atau hidung. Ia akan bermula sebagai selesema yang teruk dan diikuti demam. Ruam akan timbul selepas dua hari. Ditawarkan vaksin campak dalam lingkungan usia 12 bulan.

(5) Rubela

Umumnya ia adalah penyakit ringan di kalangan kanak-kanak yang menyebabkan demam, ruam dan kelenjar membengkak. Ditawarkan vaksin pada usia 12 bulan yang juga mengandungi vaksin beguk dan campak. Suziana Abu Daud

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI