MAMA SANDHA

Sebut saja nama Fasha Sandha atau Elisya Sandha pasti ramai yang mengenali figura popular ini. Punya nama besar dalam industri seni, dua pelakon jelita ini merupakan anak kepada Hatijah Tehman atau lebih dikenali sebagai Mama Sandha.

Sepanjang pembabitan anak-anak dalam dunia glamor, jarang dengar kisah peribadi yang dikongsikan ibu enam anak ini kepada umum. Segala suka dan duka yang ditempuhnya sebagai ibu selebriti, disimpan kemas tanpa pengetahuan ramai.

IKLAN

Kesempatan bertemu dengan wanita cekal ini awal Jun lalu, Mama Sandha seorang yang mesra dan cukup merendah diri. Patutlah anak-anak pun berbudi bahasa, warisi sifat ibu tersayang rupa-rupanya.

Genap berusia 59 tahun pada 16 Mei lepas, dia terbuka berkongsi perkembangan diri yang kini aktif mengikuti aktiviti kemasyarakatan khususnya melibatkan golongan wanita.

“Buat masa ni saya belum ada lagi bisnes cuma terlibat dengan NGO Nation of Women Malaysia (NOW). Saya ialah pengerusi NOW untuk negeri Perlis. Waktu Covid-19 dulu, adalah meniaga kecil-kecilan Laksa Utara by Mamasandha.

Semua saya masak sendiri dan ada pembantu akan datang bila ada tempahan. Mula buat laksa ni masa pandemik hari tu sebab nak cari duit lebih duduk rumah. Laksa Perlis ini resipi turun-temurun keluarga yang saya jual di Food Panda,” ujarnya.

Mengulas perihal anak-anak sewaktu membesarkan mereka, Mama Sandha mengaku berdepan pelbagai dugaan namun bersyukur segalanya dipermudah.

“Nak menjaga mereka waktu kecil tu taklah susah mana. Memang saya yang mahu mereka jadi orang yang dikenali dan hantar gambar mereka untuk uji bakat dan sebagainya. Anak-anak pun ok je dan tak susah pun nak jaga Fasha dan Elisya.

Adalah waktu remaja dulu mereka nakal sedikit tapi biasalah anak muda. Fasha dan Elisya memang dari kecil dah nampak minat mereka ke arah dunia seni. Tapi Fasha minat dia pada mulanya lebih kepada sukan. Dalam masa sama, dia juga suka bergaya dan mahu jadi model.

Masa kecil dia pernah ambil dan bergaya dengan high heels saya. Boleh nampaklah kecenderungan dia dalam bidang macam tu. Masa mengandungkan mereka, saya pula suka tengok pertandingan ratu cantik macam Miss World dan America’s Next Top Model. Mungkin sebab pengaruh itu,” ceritanya sambil tertawa.

IKLAN

Ditanya bagaimana dia menangani kecaman daripada netizen, Mama Sandha dengan tenang melontar bicara. “Kalau nak ikutkan, susah tu memang susah. Tapi kena terimalah. Bila anak kita jadi selebriti, kena terima semua kritikan ini. Sekarang, saya selesa abai je kecaman tu.

Macam Sis Sheila Rusly pun, dia kata kalau ada cerita di media sosial tentang anak-anak, dia tak baca. Sekarang saya pun ikut macam tu.

Dulu memang saya susah terima. Lagi-lagi bila kawan-kawan bercerita dan sampaikan cerita. Sekarang saya dah tak ambil peduli sebab dah biasa. Anak-anak kita, hanya kita dan Allah tahu.

IKLAN

Orang cakap macam-macam. Kenapalah anak bongsu (Elisya) saya tak jaga sendiri bila berpantang lepas bersalin nanti. Bagi saya, saya dah nak dapat cucu kesembilan dan tak kisah siapa nak jaga.

Yang penting, kita tahu, anak tahu dan Allah tahu yang memang kita sayang anak. Bukan tak jaga tu kita tak sayang. Lagipun Sis Sheila Rusly excited nak dapat cucu sulung biarlah mereka yang lalui dan merasa semua tu.”

Video Mama Sandha menangis sebak!

 

Dalam pertemuan bersama Nona itu juga, Mama Sandha tak dapat menahan sebak apabila bercerita mengenai anaknya Fasha Sandha. “Mungkin ramai yang tahu Fasha Sandha sangat menjaga keluarga. Itu yang membuatkan saya bangga dengan dia dan sebak bila kenangkan balik.

Dari dulu sampai sekarang memang dia ingat family dan buat saya sentiasa tersentuh dengan kebaikan dia. Walau dah berjaya, sampai sekarang dia masih menjaga family. Hari ini pun dia yang sponsor baju saya. Nak mama dia nampak cantik. Elisya pula sponsor mekap.”

Beruntungnya Mama Sandha kerana dikurniakan anak-anak yang mengenang jasa dan sentiasa mahu membahagiakan ibu tersayang.