DATUK SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL

Pesona Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bukan hanya terletak pada keupayaannya sebagai pemimpin wanita bahkan figura ini juga dikagumi ramai kerana utuhnya rasa kasih dan cinta beliau terhadap suami tercinta, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tidak pernah lelah menyokong impian dan kerjaya politik suami, wanita cekal ini juga disifatkan seorang ibu yang sangat tenang dan berjiwa penyayang.

Hal tersebut diakui sendiri lima anak perempuannya Nurul Izzah, Nurul Nuha, Nurul Ilham, Nurul Iman dan Nurul Hana.

IKLAN

Saat diminta bercerita sisi peribadi wanita hebat itu di mata mereka, keadaan yang pada mulanya riuh bertukar serius dan mengusik emosi. Dari butir bicara yang dilontarkan mereka, jelas menggambarkan betapa Datuk Seri Dr Wan Azizah seorang insan yang luar biasa.

“Saya selalu sebut, papa ni sangat bernasib baik dan sangat-sangat bertuah kerana mempunyai isteri dan cinta abadi seperti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Mama lah sebabkan papa mampu harungi setiap rintangan. Sama juga macam kami.. because she is sangat sabar, sangat prihatin walau apa jua berlaku and that is amazing,” telus Nurul Izzah yang merupakan kakak sulung kepada enam beradik yang bergelar Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Bagi anak kedua, Nurul Nuha yang juga ibu kepada tiga cahaya mata lelaki pula menjelaskan, “Mama sarat dengan kesabaran dan kecekalan. Dia juga mempunyai nilai-nilai murni sebagai seorang mak, ibu dan perjuangan. Pada saya, tahap kesabaran mama luar biasa dan saya rasa ‘bukan normal’. Itu yang kami pelajari dan sayangi sangat pasal dia.”

Walaupun sibuk dengan tugas dan keluarga masing-masing, namun keakraban mereka lima beradik begitu terserlah.

Diaju tentang perwatakan ibunda tersayang, Nurul Ilham yang berkhidmat sebagai pendidik turut disifatkan sebagai anak yang tegas dalam kalangan mereka adik-beradik. “Bagi saya mama always cool je.. tak pernah loose her cool masa tragedi ke apa. Memang nampak kita susah tapi dia sangat calm and cool.”

Celah Nurul Hana, “Saya rasa mama walaupun dia kena jaga satu negara Malaysia (waktu bergelar Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat), dia masih boleh jaga kita semua anak-anak. Saya kagum dan tak tahu macam mana dia boleh balance uruskan semua ni.” Nurul Hana adalah anak bongsu kepada Datuk Seri Anwar dan Datuk Seri Dr Wan Azizah yang berusia 26 tahun dan pernah menerbitkan buku tulisannya bertajuk Sayang Buat Papa.

“Macam adik cakap, dia selalu ada masa untuk kami tak kira walau macam mana keadaan sekalipun. Walaupun dia pergi sini sana, masuk kampung.. pergi bandar, alhamdulillah we still have very close connection and very close relationship with mama,” ungkap Nurul Iman, anak keempat yang berusia 28 tahun dan memiliki seorang anak.

Datuk Seri Dr Wan menyambut ulang tahun kelahiran ke-68 pada 3 Disember lalu. Meskipun tidak lagi bergelar Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat namun semangat beliau untuk berbakti kepada orang ramai masih utuh seperti sebelum ini. Bahkan bersempena Tahun Baharu Cina pada 12 Februari lepas, beliau sempat meluangkan masa mengagihkan sumbangan kepada penduduk berbangsa Cina di sekitar kawasan Pandan.

IKLAN

Menerusi perkongsian di Instagram milik beliau, Datuk Seri Dr Wan banyak meluangkan masa beriadah bersama keluarga dan cucu sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali ini. Dalam video yang dimuat naik semalam, kelihatan Datuk Seri Anwar leka bermain dengan cucu tersayang di kediaman mereka. Seronok tengok gaya hidup pasangan pemimpin ini.

Pada 26 Februari nanti, Datuk Seri Dr Wan dan Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal menyambut ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-41. Ketika ulang tahun perkahwinan tahun lalu, ibu penyayang ini menitipkan ungkapan romantis buat suami tercinta di media sosial miliknya.

IKLAN

“Biar ribut dan badai datang melanda. Biar hujan dan panas namun kita tetap bersama. Biar apa pun yang datang, setiaku hingga hujung nyawa. Selamat ulang tahun perkahwinan bersama Anwar Ibrahim.”

Semestinya adik-beradik ini berasa bangga kerana dikurniakan ibu sebaik Datuk Seri Dr Wan dan dilahirkan dalam keluarga ternama. Nona percaya anak-anak yang cantik budi pekertinya datang dari didikan yang baik daripada kedua-dua ibu bapa.

 

 

 

Kredit foto: Instagram Dr Wan Azizah & Nuha Anwar