Meskipun keputusan Rena Ali untuk berkahwin muda pernah mengecewakan ibu bapa, namun hati orang tua, tidaklah mereka menentangnya. Ibu tetap ada kala Rena memerlukan dan setelah tujuh tahun merantau di tempat orang, akhirnya wanita ini pulang ke pangkuan keluarga. Berbezanya kepulangan kali ini lebih bermakna kerana Rena terus mantap memajukan empayar perniagaan, R-Originz Balloon Decoration & Renz Surprise Attack Semporna.

“Pada awal tahun 2012 saya hanya bantu suami dalam bidang dekorasi belon, waktu itu suami bekerja dengan sebuah syarikat yang menyediakan servis dekorasi di Kota Kinabalu. Sampailah ke satu tahap di mana kami terpaksa balik ke daerah asal Semporna untuk menjaga kedua mak ayah saya yang sudah agak berusia.

IKLAN

Adik-beradik yang lain masing-masing terpaksa berpindah atas tuntutan kerja. Jadi saya memberanikan diri pulang menjaga ibu dan ayah. InsyaAllah bagi saya rezeki boleh dicari, kasih sayang keluarga tiada gantinya.

BERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLETBERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLET

Saya dan suami mengambil keputusan untuk membuka bisnes perkhidmatan dekorasi belon ni di daerah sendiri. Waktu itu di Semporna memang tiada orang yang menjalankan bisnes seperti ini. Kiranya saya adalah individu pertama yang menyediakan servis sebegini.

Tapi masa itu kami tiada kedai sendiri, semuanya buat di rumah. Kalau ada pelanggan yang berminat mahu gunakan servis kami, mereka terpaksa datang rumah ataupun saya yang datang terus untuk berjumpa dengan pelanggan. Setelah beberapa tahun menjalankan bisnes dekorasi belon, saya terfikir untuk tambah cabang baru iaitu Bouquet Decoration & Surprise.

BERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLETBERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLET

Semuanya saya buat dari rumah, sehinggalah ramai yang kenal dengan servis yang saya sediakan. Permintaan pula sangat-sangat tinggi. Alhamdulillah, tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapalah tahu. Kami dapat tawaran kedai pada tahun 2017 di Arked MARA Semporna dan sekaligus menjadi usahawan MARA di sana.

Selepas beberapa bulan, barulah saya mengambil beberapa orang pekerja untuk membantu. Mungkin rezeki saya dan keluarga, pada tahun 2019 saya mula melebarkan sayap perlahan-lahan ke beberapa daerah lain iaitu Tawau, Sandakan dan Kota Kinabalu.

Saya bermula dengan membuka mini outlet yang diuruskan oleh individu dalam kalangan adik-beradik sendiri. Alhamdulillah sehingga ke hari ini kedai saya masih beroperasi seperti biasa dengan membekalkan barang keperluan perkhawinan dan dekorasi kepada para pembuat bouquet & surprise delivery yang lain di daerah Semporna,” ujar wanita berusia 35 tahun dan menjadi ikon usahawan di Semporna ini.

BERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLET

IKLAN

Kenangan sepanjang dalam perniagaan, “Masa memulakan perniagaan, ada juga di antara mereka yang ketawakan saya bila hantar surprise hadiah kepada pelanggan sambil menyanyi tetapi saya sentiasa abaikan semua tawa itu. Saya anggap itu membakar semangat untuk saya cari rezeki dengan cara saya sendiri.

Pernah ada juga pelanggan yang menangis bila terima hasil kerja saya sebab mereka tidak sangka harga murah dan tidak seperti yang mereka sangkakan. Biasanya saya boleh nampak kesungguhan mereka untuk surprisekan insan tersayang, sebab itu saya tidak meletakkan harga yang tinggi dalam perkhidmatan ini. Bagi saya, semua berhak berasa gembira,” jelas Rena sambil tersenyum.

Rena terus bersyukur dengan segala yang dikecapi sekarang. Paling membanggakan, dia mampu mencukupi keperluan ibu bapanya hasil dari rezeki perniagaan tersebut. “Pak selalu cakap tiada harta dia tinggalkan untuk kami adik-beradik dan hanya mampu memberi peluang pendidikan semampunya. Dari kecil mereka sentiasa mengajar kami agar hidup bantu-membantu orang yang lebih susah, walaupun kita susah ada lagi yang lebih susah.

BERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLETBERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLET

IKLAN

Mereka juga selalu berdoa agar Allah sentiasa memberikan rahmat dan rezeki terbaik buat anak-anaknya. Saya percaya dengan berkat doa dan pengorbanan saya menjaga mereka, Allah permudahkan pintu rezeki kita. Aamin.”

Rena terus gigih dalam memperkasakan perniagaannya. “Pak saya adalah orang paling bersemangat masa kami mula menjalan perniagaan ini. Pak buatkan bilik kecil di rumah untuk saya membuat kerja dekorasi. Bila saya perlukan pemandu dan pembantu, Pak orang pertama yang sentiasa ada membantu saya dan suami.

2019 saya bagaikan hilang semangat bila Pak meninggalkan kami semua. Semuanya berlaku secara tiba-tiba dan Mak terus menyuntik semangat untuk saya terus bangkit dan kuat. Alfatihah,” ujar Rena yang aktif bersama Persatuan NGO dan juga bergerak secara solo dalam melaksanakan aktiviti gotong royong membersihkan kawasan perkuburan berhampiran sambil menghulurkan bantuan buat mereka yang memerlukan.

BERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLETBERKORBAN JAGA MAK AYAH, KINI RENA ANTARA IKON USAHAWAN DI SEMPORNA & ADA 5 OUTLETw

Pesan Rena buat wanita yang ingin baru mula berjinak dalam bidang perniagaan, “Kita mesti yakin dengan setiap apa yang kita lakukan. Hari ini kita mungkin gagal tetapi tidak bermaksud kita gagal untuk selamanya. Setiap masalah dan cabaran yang datang itu, kita kena anggap sebagai penyuntik serta pembakar semangat untuk kita lebih maju ke hadapan.

Berfikir dan berusaha untuk mencari jalan penyelesaian bila ditimpa masalah, bukan berfikir tentang masalah yang dihadapi itu. Akhir sekali, sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif untuk kekalkan momentum agar lebih kuat di masa hadapan, insyaAllah.”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI