Kelibatnya sering kelihatan di acara fesyen utama luar negara. Bagi yang lali dengan perkembangan fesyen semasa, pasti kenal susuk tubuh wanita muda ini. Terkenal dengan nama jolokan Heidi Nazarudin, figura cantik berusia 36 tahun ini berjaya menempa nama di kota besar seperti New York, London, Los Angeles dan Tokyo semuanya gara-gara perspektif unggulnya tentang fesyen.

Pernah berkhidmat sebagai pegawai pelaburan bank di Tokyo selama tiga tahun, Heidi rela melepaskan kerjaya korporat tersebut kerana kecintaannya terhadap dunia fesyen dan kecantikan sepanjang berada di Jepun kian menebal. Disebabkan tak mampu menahan ‘desakan’ fesyen di sana, dia nekad menceburi persada glamor dengan menjadi penulis di laman blogspot miliknya, The Ambitionista.

IKLAN

Sejak melibatkan diri dalam arena penulisan fesyen sekitar tahun 2010, nama Heidi bukan hanya masyhur di Malaysia. Bahkan turut tersenarai sebagai salah seorang perunding dan penulis blog fesyen paling berpengaruh di New York, London, Los Angeles, Hong Kong dan Tokyo.

Tidak sekadar meraih pendapatan lima angka, bakat dan cita rasa fesyen Heidi turut diiktiraf syarikat pemasaran berskala besar dan beberapa selebriti ternama termasuk Kimora Lee Simmons.

Bermula Sebagai BLOGGER, Heidi Nazarudin Kini Raih Pendapatan Lumayan & Terkenal Di LUAR NEGARA

“Saya mula menulis di blog sejak tujuh tahun lalu selepas tertarik dengan fenomena dan budaya fesyen masyarakat Jepun ketika menetap di sana. Sebenarnya sejak kecil lagi saya jadi seorang yang sangat sensitif terhadap benda-benda berkaitan visual termasuk warna.

Setiap barang mainan saya akan disusun teliti dan saya boleh tahu kalau barang saya diusik atau sebagainya. Malah, ketika baru berumur tiga tahun pun saya dah boleh kenal perbezaan warna dengan ketara. Pendek kata, tidak kira dalam situasi macam mana sekalipun saya mahu segala-galanya nampak cantik.

Kalau ikutkan, cita-cita saya dulu hendak jadi photographer. Tapi hasrat itu terpaksa dilupakan sebab mahu penuhi kehendak ibu bapa yang ingin melihat anak mereka ada masa depan kerjaya yang terjamin.

Selepas tamat pengajian, saya ditawarkan bekerja dalam industri perbankan di Jepun. Alhamdulillah saya dapat lakukan tugas yang diberi dengan baik namun minat fesyen waktu itu terlalu menebal sampai saya ambil keputusan untuk menceburi bidang ini secara serius.

Pada mulanya memang ayah saya mempersoalkan keputusan tersebut. Namun selepas tengok kesungguhan dan action plan yang saya dah aturkan, dia akur dan sokong apa jua kehendak saya. Asalkan kekal fokus dan sentiasa buat sesuatu kerja dengan sempurna serta berusaha menjadi yang terbaik. Bila dah letak jawatan pegawai pelaburan bank, saya berhijrah pula ke Los Angeles untuk jadi fashion blogger.

Mujur, pengetahuan dan pengalaman yang saya dapat semasa bekerja di Tokyo memudahkan kerja saya hari ini. Selain telah dilatih untuk berfikiran kritis dan pantas, saya juga telah didedahkan dengan teknologi komputer seperti yang dipelajari ketika menjadi pelajar universiti suatu masa dulu,” jelas Heidi yang merupakan pelajar Anugerah Dekan kelas pertama berkelulusan Ijazah Sains Komputer dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

IKLAN

Setelah sekian lama berkecimpung dalam penulisan secara atas talian dan menyedari realiti dunia blog yang mampu menjana pendapatan lumayan, duta jenama pakaian intim wanita Triumph dan produk penjagaan kulit wajah SKII ini memasang impian untuk memiliki laman blog sendiri.

Meskipun ia keputusan yang sukar untuk dibuat kerana bakal berdepan pendapatan tidak menentu, Heidi optimis menyahut cabaran sehingga tertubuhnya The Ambitionista. Sebuah medan rujukan para wanita yang merangkumi perkembangan fesyen semasa, informasi kecantikan, lokasi percutian menarik dan hab membeli-belah yang digabungkan dalam satu laman web.

Bermula Sebagai BLOGGER, Heidi Nazarudin Kini Raih Pendapatan Lumayan & Terkenal Di LUAR NEGARA

IKLAN

Biarpun kerap berulang alik ke Malaysia, Los Angeles dan New York, ia bukan satu kesulitan bagi Heidi kerana dia sememangnya obses terhadap pekerjaan ini.

“Buat masa sekarang, jadual harian saya banyak melibatkan penerbangan ke luar negara kerana saya perlu bertemu klien dari Eropah dan US. Dalam setahun, boleh dikatakan 20 kali jugalah saya akan naik turun ke sana atas urusan perniagaan juga sebagai duta Revlon di US.

Untuk perancangan tahun 2017, saya akan lebih selektif dengan tawaran yang diberikan kerana tidak mahu fokus kepada keuntungan semata-mata. Sebaliknya lebih mementingkan jenama yang menyerlahkan personaliti diri saya dan produk yang pernah saya gunakan.

Selain itu, 2017 juga menjadi tahun terpenting kerana dua buah buku tulisan saya bakal diterbitkan tidak lama lagi. Ia berkonsepkan seni fotografi, penataan gaya, fesyen dan media sosial.”

Amat mengalu-alukan penyertaan wanita dalam bidang fesyen dan apa jua bidang yang diceburi, Heidi sempat menitipkan pesanan ini. “Tidak kira dalam soal kehidupan atau pun kerjaya, kedua-duanya kena ada matlamat dan rancangan teratur. Walau macam mana besarnya minat anda dalam kerjaya yang dipilih sekali pun kena ada action plan dan be realistic.

Semat dalam diri bahawa kejayaan itu tak akan sukses dalam tempoh singkat. Bahkan saya juga ambil masa kira-kira tujuh tahun untuk sampai ke tahap sekarang. Perancangan masa depan itu paling utama dan harus diberi perhatian. Insyaallah, anda akan dapat apa yang dihajati.” Suziana Abu Daud

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI