Setiap pasangan suami dan isteri pasti mengharapkan kehadiran zuriat sebagai penyeri hidup dan penyambung kasih sayang. Begitu juga dengan selebriti Siti Elizad Mohamad Sharifuddin. Wanita ini sentiasa positif bila berbicara tentang cahaya mata selepas lima tahun berkahwin dan masih belum dikurniakan zuriat.

IKLAN

Baru-baru ini, wanita yang lebih mesra disapa Elizad ini telah mencuba kaedah persenyawaan in-vitro (IVF) sebagai salah satu usaha untuk mendapatkan zuriat. Menurut wanita yang berusia 36 tahun ini, perasaan teruja dan gementar ketika melalui proses tersebut dan berharap agar usahanya kali ini berbaloi.

Elizad mengambil keputusan untuk melakukan IVF kerana bimbang sista yang telah dibuangnya dahulu datang kembali. “Saya pernah buat pembedahan sista dua kali. Saya juga pernah menjalani pembedahan membuang ovari sebelah kiri dan sekarang ada sebelah saja.

Sebab itu tahun ini kalau boleh nak sangat mengandung dan berdoa Allah makbulkan doa saya. Sebab apa, keturunan keluarga saya semua kanser. Jadi, setiap kali sakit di bahagian pangkal rahim saya risau.

Memandangkan sista dalam badan saya jenis aktif, jadi sebelum doktor buang rahim yang sebelah ini saya berharap Allah bagi saya seorang cahaya mata.

IKLAN

Dapat seorang pun ia satu rahmat buat saya,” katanya dalam perkongsian menerusi program Curhat yang ditayangkan di saluran Astro Prima.

Sempena malam Nisfu Syaban, Elizad telah berkongsi amalan doa yang diamalkan olehnya bersama suami, Shamsul Baharin Rahman. “Rabbi habli milla dunka zurriatan tayyibatan innaka samiuldduaaa,”.

IKLAN

Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik sempurna: sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.”

Selain dari doa-doa lain untuk diberi kesihatan, kebahagiaan dan kita semua dijauhkan dari segala penyakit, kami suami isteri juga akan terus berdoa yang ‘SATU’ ini,” coret Elizad di laman Facebooknya.

Semoga doa Elizad dimakbulkan oleh Allah SWT dan memberinya peluang untuk bergelar seorang ibu.

Foto: Facebook Elizad Sharifuddin