Setiap kali tibanya bulan Ramadan kita selalu diingatkan agar mengelakkan pembaziran dan kegelojohan, serta turut menginsafi akan nasib umat Islam di negara lain yang tidak bernasib baik dalam memenuhi keperluan harian mereka. Umat Islam digalakkan memakan makanan yang berkhasiat semasa berbuka dan bersahur, serta ditegah daripada melakukan pembaziran, tetapi malangnya masih ramai daripada kita yang memasak terlalu banyak hidangan atau dengan jalan paling mudah ialah membeli pelbagai juadah makanan dan  minuman yang begitu banyak dijual di pasar dan bazar Ramadan yang dibuka bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan pada bulan puasa.

Ingatlah akan sabda Nabi Muhamad SAW, “Lawanlah nafsu makan mu dengan menahan lapar dan dahaga kerana ganjaran pahalanya sama seperti berjihad di jalan ALLAH. Tidak ada pengabdian yang lebih besar kepada ALLAH daripada menahan lapar dan dahaga.” Sehubungan itu, sempena hari yang baik dan bulan yang baik ini marilah kita bersama-sama kembali kepada ajaran Islam dan amalan yang sebenarnya serta tidak terpengaruh dengan perkara-perkara yang merugikan. Cuba tip ini untuk elakkan pembaziran dan berjimat di bulan Ramadan…

IKLAN

Borosnya, Patutlah Suami Marah! Kena BERJIMAT Ramadan Ni, Rayakan Nak Dekat

 Membuat Kajian Harga

Dalam keghairahan membeli barangan, jangan lupa untuk mengkaji harga terlebih dahulu, iaitu membandingkan harga-harga di kedai yang berlainan. Kadang-kadang, terdapat banyak perbezaan harga walau pada barang yang sama. Hal ini supaya dapat mengelakkan perbelanjaan yang lebih untuk sesuatu barang yang lebih murah nilainya. Tahan diri daripada membeli barang yang bukan keperluan, meskipun ia datang dengan tawaran hebat ‘beli satu percuma satu’. Percayalah itu hanya taktik pemasaran yang bertujuan untuk menarik perhatian anda.

Beli Makanan Dari Pek Kecil Berbanding Besar

Membeli makanan dalam kuantiti yang banyak akan membawa kepada pembaziran. Jika anda mempunyai keluarga yang besar, tidak mengapa. Tetapi jika belum berkahwin atau keluarga kecil tidak perlu untuk membeli barangan itu dalam kuantiti yang besar dengan harga tinggi, cukup yang kecil. Jangan lupa untuk melihat tarikh luput, takutnya nanti ingin membeli yang besar dan murah tetapi tarikh luputnya hampir mati. Ingat, elakkan untuk beli air minuman ringan kala berbuka sebaiknya hanya minum air putih.

Memasang tekad untuk berjimat

Sebagaimana ibadah puasa bermula dengan niat, begitu juga jika kita ingin berjimat di bulan puasa. Perkara yang paling penting ialah memasang azam dan tekad untuk tidak membazir.

Apabila kita telah mempunyai sasaran untuk menjimatkan sebanyak mana yang mungkin dalam bulan ini, maka segala usaha kita akan menjadi lebih mudah. Sebagai mana azam yang lain, azam untuk berbelanja dengan lebih berhemah di bulan Ramadhan ini akan lebih berkesan jika ditambah dengan perkara berikut:

  1. Azam itu ditulis
  2. Melihat dan mengulangi (membaca) azam itu setiap hari.
  3. Memberitahu orang yang rapat dengan kita.
  4. Merekodkan kemajuan dan pencapaian azam tersebut.

Borosnya, Patutlah Suami Marah! Kena BERJIMAT Ramadan Ni, Rayakan Nak Dekat

Cuba Mengawal Nafsu Dan Kehendak

Bukan hanya ketika berpuasa sahaja kita perlu menahan nafsu dan kehendak, malah ketika berbelanja juga begitu. Semasa membuat persiapan, jangan terlalu mengikut perasaan. Elakkan membeli juadah berbuka secara berlebihan kemudian makanan itu dibuang begitu sahaja kerana tidak habis dimakan. Bukankah itu sudah membazir?

Pastikan sebelum jejak kaki ke bazar Ramadan, anda sudah tahu apa yang anda ingin beli. Ini bagi mengelakkan anda membeli makanan yang anda sebenarnya tidak akan habis untuk makanan. Bila ada di bazar, anda memang akan terpesona dengan pelbagai bentuk juadah makanan yang disediakan. Masa itu kalau anda tak boleh kawal nafsu, confirm balik dari bazar sampai tak cukup tangan.  Begitu juga dengan persiapan perayaan, belilah secara berhemah. Jangan membeli kerana memenuhi keinginan dan kehendak mahupun untuk menunjuk-nunjuk kepada jiran.

Ingatkan anak

Sepanjang perjalanan, bagi terus duit RM6 kepada anak- anak dan ingatkan mereka tiada tambahan duit. Jadi hanya pilih 1 atau 2 jenis makanan yang betul- betul minat sahaja. Dan jangan lupa beritahu anak yang pandai- pandai berjimat, jika ada duit lebih masukkan dalam tabung Misalnya sorang anak RM6. RM6 X 4 = RM24. Bawalah RM30 sahaja dalam beg duit dan belanja ikut plan yang telah di buat.

Berbuka Puasa Dan Bersahur Di Rumah

Berbuka di rumah adalah lebih menjimatkan daripada berbuka di luar seperti di restoran, hotel atau sebagainya. Ini kerana di tempat yang selesa sebegitu kita terpaksa membayar dengan harga yang lebih mahal untuk makanan yang boleh kita dapati di rumah sahaja. Tanya anak- anak apa yang diinginkan untuk berbuka. Biasanya kalau ada ibu, ibu yang masak, pergi bazar hanya untuk cuci mata atau beli satu atau dua jenis kuih sahaja.

Elakkan perjalanan yang jauh

Pasti anda pernah dengar tentang pau cendawan di bazar Ramadan di Putrajaya. Sepastinya lazat di makan. Tidak dapat dinafikan, terdapat banyak bazar Ramadan yang mempunyai juadah istimewa yang berlainan seumpama ini, dan ada dalam kalangan kita yang suka mengunjungi bazar Ramadan berbeza-beza.

IKLAN

Sekiranya bazar Ramadan yang ingin anda kunjungi itu terletak jauh daripada kawasan rumah atau pejabat, ia mungkin akan menambahkan perbelanjaan pengangkutan. Oleh itu, sebaik-baiknya elakkan mengunjungi bazar Ramadan yang jauh. Sekiranya anda teringin untuk menikmati juadah yang tidak ada dijual di tempat lain, mungkin anda boleh ”carpool” bersama kawan-kawan atau ahli keluarga untuk berkongsi kos pengangkutan.

Jangan Terlalu Kerap Berbuka di Bufet Ramadan

Bufet Ramadhan akan menjadi seperti satu pesta di dalam bulan puasa. Daripada harga yang mewah sehinggalah bufet bajet, hotel, restoran dan pelbagai premis cuba bersaing menawarkan harga dan menu Ramadhan terbaik untuk pilihan pengguna. Bufet Ramadan kosnya lebih RM100 seorang. Untuk mengelakkan perbelanjaan berlebihan, memasak sendiri juadah berbuka puasa atau sahur kerana semestinya ia akan dapat menjimatkan kos. Dengan kos RM100, anda mungkin boleh membeli bahan-bahan masakan untuk sekeluarga dalam 3 hari ke seminggu.

Sesekali berbuka di luar boleh tetapi jangan terlalu kerap sehinggakan berlakunya pembaziran. bufet Ramadan ialah satu pembaziran. Terbaik cari bufet yang menyediakan harga promosi yang 30% ke 40% lebih murah daripada harga sebenar dengan menggunakan kupon diskaun “early bird” ataupun diskaun “online” daripada laman diskaun. Buat perancangan berbuka puasa bufet Ramadan awal kerana pembelian voucher bufet Ramadan di kebanyakan hotel atau restoran adalah lebih murah sebelum bulan Ramadan.

Namun begitu, ada ketikanya Ramadhan bufet boleh dihadiri atas sebab tertentu. Sebagai contohnya, kita ingin meraikan ahli keluarga atau saudara mara yang datang, maka tidak salahlah jika kita memutuskan untuk berbuka puasa secara bufet mengikut kemampuan. Begitu juga sekiranya kita mengadakan majlis amal atau majlis penghargaan kepada pekerja. Modal untuk mengadakan bufet Ramadhan adalah kecil berbanding manfaat yang boleh diperoleh melalui majlis itu.

Borosnya, Patutlah Suami Marah! Kena BERJIMAT Ramadan Ni, Rayakan Nak Dekat

Hadkan Perbelanjaan Harian Dalam Bulan Ramadan

Sentiasa letak had perbelanjaan harian anda untuk setiap hari di bulan Ramadhan. Jumlah ini seharusnya mengikut kemampuan kita tetapi lebih rendah dari had perbelanjaan harian di hari biasa. Sekiranya kita telah meletakkan had sebegini, maka mudahlah kita membuat keputusan atas pembelian yang dilakukan. Berusaha sedaya upaya untuk kekal dalam bajet Ramadhan kita dan catatkan kejayaan atau kegagalan kita mematuhi bajet ini untuk memastikannya berjaya.

IKLAN

Biasanya semasa kita keluar untuk membeli juadah makanan berbuka, kita tidak tetapkan berapa bajet untuk kita berbelanja. Kita tidak tahu berapa perbelanjaan yang telah kita keluarkan setiap kali membeli di bazar Ramadhan. Jika mahu berjimat kita kena tetapkan berapa jumlah belanja kita akan guna untuk membeli juadah makanan. Katakan kita mahu belanja RM10 sahaja untuk membeli makanan di bazar Ramadhan, maka kita bawa duit cukup RM10 jelah ke sana.  Tak perlu bawa duit banyak-banyak. Dengan cara ini kita telah dapat mengawal perbelanjaan

Pergi Lewat Ke Bazar Ramadan

Cuba amalkan pergi ke bazar Ramadhan apabila sudah lewat petang atau waktu hampir berbuka puasa. Bila pergi ke bazar Ramadhan lewat pastinya akan beli dengan cepat sebab nak cepat balik ke rumah untuk berbuka. Satu lagi sebab ialah pilihan makanan dah tak banyak sebab makanan banyak dah habis, jadi kita tak akan menjadi rambang mata untuk memilih makanan. Jika rezeki, peniaga tu bagi diskaun atau memberi lebih sebab nak cepat habiskan jualan.

Kita perlu elakkan dari suka memilih untuk pergi ke bazar Ramadhan yang berbeza-beza. Mungkin hari ni bazar  Ramadhan tempat lain, esok nak rasa suasana bazar Ramadhan kat tempat lain pula. Kita tidak sedar bila kita pergi ke bazar Ramadhan kat tempat lain yang jauh, kita telah mengeluarkan belanja untuk minyak motor atau kereta. Kalau dekat tak mengapa. Tapi kalau sengaja cari tempat jauh tu yang jadi membazir duit untuk minyak. Rasanya kalau kat mana-mana bazar Ramadhan sekalipun suasana dan juadah makanan yang dijual tak jauh beza sangat.

Bertukar-tukar Juadah

Hal ini boleh dipraktikkan ketika bulan puasa ataupun pada hari raya Aidilfitri. Bertukar-tukar juadah dengan jiran tetangga ataupun kenalan dapat menjimatkan, selain mampu mengeratkan hubungan sesama masyarakat.

Sehubungan itu, sebagai umat Islam, selain dilarang melakukan perkara yang lalai dan merugikan, kita juga ditegah melakukan perbuatan yang membazir. Pembaziran adalah perbuatan yang dilarang pada bila-bila masa pun, bukan pada bulan Ramadan sahaja. Jadi carilah cara bagi mengelakkan diri tergolong dalam golongan yang kerap membazir ini.

Bulan Ramadan adalah bulan yang suci berbanding bulan-bulan yang lain, jadi hiasilah bulan Ramadan dengan perkara-perkara yang baik dan jauhkanlah diri dari hal yang tidak disukai Allah SWT. Semoga ruang untuk melakukan pembaziran pada bulan Ramadan dibendung dengan sifat sederhana dan sifat-sifat baik yang lain.

Moreh

Bawa anak dan isteri untuk solat terawih di masjid. Ambillah peluang ini untuk mengeratkan silaturahim sesama Islam dan bersyukur dengan menikmati moreh yang disediakan. Jika ingin menikmati moreh di masjid, sila jangan ke pasar Ramadan pada hari tersebut.

Semoga membantu supaya kita tidak termasuk dalam golongan syaitan yang suka membazir makanan!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI