Adab menjaga mak ayah yang berumur, harus selalu prihatin tentang keperluan harian, ubat-ubatan dan jadual pemeriksaan kesihatan mereka di hospital. Begitu juga dengan sokongan emosi, anak-anak harus sentiasa sabar dan menjadi pendengar yang baik.

Menjaga orang tua sudah tentu berbeza dengan cara menjaga anak-anak kecil di rumah. Jiwa mereka lebih mudah tercalar dan sensitif. Namun persamaannya, dua generasi ini senang dibahagiakan kalau dilayan dengan penuh kasih sayang dan perhatian.

IKLAN

Seperkara lagi adalah pentingnya mempunyai asas pengawasan kesihatan yang baik untuk orang tersayang. Bukan kotak pertolongan cemas semata-mata, tapi perlu merangkumi alatan pemeriksaan dan kit ujian yang lengkap di rumah sebagai langkah pencegahan.

Dengan mewujudkan ruang pemeriksaan mini untuk tujuan ini, mudahlah anda memantau kesihatan mereka setiap hari.

 

KEPERLUAN DI RUANG PEMERIKSAAN MINI

1. Kotak pertolongan cemas
2. Termometer, glucometer dan oxymeter
3. Mesin pemantau tekanan darah OMRON
4. Kit ujian coronavirus
5. Penimbang berat badan
6. Tisu pembersih nyahkuman
7. Pembersih tangan

 

AWASI DARAH TINGGI

Penyakit hipertensi jarang menunjukkan simptom awal. Penghidapnya mungkin kelihatan sihat dan bertenaga. Walau bagaimanapun jika tidak diawasi daripada awal, boleh mengakibatkan komplikasi penyakit jantung atau strok yang serius. [1]

Mak ayah dan diri kita sebagai orang dewasa menyumbang kepada peratusan tertinggi hipertensi. Berdasarkan statistik di Malaysia, satu daripada tiga orang dewasa berumur 18 tahun ke atas menghidapi hipertensi. [2]

Buat Ruang Pemeriksaan Mini Di Rumah, Ini Cara Pintar Awasi Kesihatan Orang Tersayang!

 

Manakala sebanyak 30.3 peratus [3] orang menghidap penyakit berkenaan mempunyai bacaan tekanan darah 140/90 mmHG atau lebih tinggi secara berterusan. Bagi individu yang sihat, bacaan tekanan darah normal adalah 130/85 mmHG atau lebih rendah.

Walau bagaimanapun, apabila bacaan meningkat melebihi 140/90 mmHG, ini merupakan petanda awal peringkat hipertensi.

Gejala hipertensi sukar dikesan pada peringkat awal, namun risikonya boleh menjejaskan organ dalaman dan sistem kardiovaskular. Seseorang yang mengalami gejala seperti muntah, sakit kepala, mata kabur, rasa kebas dan sesemut di muka atau lengan harus segera berjumpa doktor. [4]

Mengukur tekanan darah secara berkala sama ada tekanan darah tinggi atau rendah adalah amat mustahak. Tekanan darah yang terkawal dapat mengurangkan kemasukan pesakit ke klinik pesakit luar, ke hospital dan risiko kematian akibat strok (angin ahmar) serta penyakit jantung.

IKLAN

Buat Ruang Pemeriksaan Mini Di Rumah, Ini Cara Pintar Awasi Kesihatan Orang Tersayang!

_____________________

[1] Ministry of Health Malaysia. Clinical Practice Guidelines for the Management of Hypertension, 5th Edition (2018)
[2] National Health and Morbidity Survey 2015 (klik sini)
[3] National Health and Morbidity Survey 2015 (klik sini)
[4] WedMD (klik sini)

 

PEMANTAUAN

Dengan membuat ruang pemeriksaan mini di rumah, anda mampu memeriksa kesihatan orang tersayang dengan cepat menggunakan peralatan yang ada.

IKLAN

Khasnya bagi mengawasi gejala hipertensi yang mungkin dihidapi oleh mak ayah, pasangan ataupun anda sendiri menggunakan mesin pemantau tekanan darah.

Jikalau purata bacaan tekanan darah pagi dan malam melebihi 140/90 mmHg sekaligus mengubah cara hidup yang lebih sihat, sebab itu tanda menghidapi hipertensi.

Selain itu, pemilihan mesin pemantau tekanan darah haruslah disahkan secara klinikal bagi mendapat bacaan yang tepat.

Buat Ruang Pemeriksaan Mini Di Rumah, Ini Cara Pintar Awasi Kesihatan Orang Tersayang!

 

Dengan OMRON Healthcare, anda tidak perlu lagi meragui bacaan tekanan darah kerana mesin jenama ini membolehkan anda mendapatkan bacaan yang lebih tepat.

Untuk sebarang maklumat lanjut tentang alat tekanan darah OMRON, sila lawati laman sesawang rasmi di sini.

 

Didaftarkan di bawah Akta 737
No. Kelulusan MDA: MDAMD 0381/2022
No. Kelulusan Iklan: MDA/IKLAN/2022/276

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI