Hidup beristeri sememangnya dikelilingi tuah dan rezeki. Itu antara ungkapan yang diungkapkan oleh   Harith Iskander Musa ketika sesi fotografi bersama isteri tersayang, Dr Jezamine Lim baru-baru ini. Malah, sepanjang sesi fotografi dijalankan, terlihat sisi berbeza Harith bukan sebagai manusia paling kelakar di dunia, tetapi sebagai suami yang penyayang serta prihatin terhadap isteri tersayang.

Ternyata Harith merupakan seorang suami yang penyayang terhadap isteri tersayang yang dinikahinya pada 12 Jun 2010. Kini, setelah 9 tahun mendirikan rumahtangga, pasangan ini dikurniakan tiga cahayamata berusia antara 7 dan 3 tahun.

IKLAN

BUKAN Sahaja Bergelar ISTERI, DR JEZAMINE JUAL  BRANDING nama HARITH ISKANDER

Di sebalik kejayaan seorang suami, pasti ada isteri yang berdiri teguh di belakangnya. Itu rumusan tepat yang boleh menggambarkan peri pentingnya tugas Dr Jezamine Lim, isteri kepada Harith Iskander. Dia bukan sahaja bertindak mengurus perjalanan seni dan karier Harith, malah menjadi pendorong serta motivasi untuk Harith dalam segala aspek kehidupan.

Bagi Dr Jezamine, tugas mengurus seorang suami yang bergelar selebriti bukanlah kerja mudah apatah lagi dalam masa sama, dia juga  sibuk menguruskan kerjayanya sendiri serta menjadi ibu buat benih cinta bersama Harith Iskander.

BUKAN Sahaja Bergelar ISTERI, DR JEZAMINE JUAL  BRANDING nama HARITH ISKANDER

Tidak dinafikan, Dr Jezamine berindak sebagai ‘faktor pendorong’ kejayaan Harith lantaran kebijaksanannya dalam ‘memasarkan’ karier Harith ke peringkat yang lebih tinggi.

Bagaimana dia ‘menjual imej’ mereka sekeluarga mengingatkan kita bahawa sejauh mana anda pergi, keluargalah induk penting yang memacu keberlangsungan semuanya. Itulah azimat yang dipegang oleh satu-satunya wanita yang berjaya memperoleh Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam jurusan Kejuruteraan Tisu dan Sel Stem dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

BUKAN Sahaja Bergelar ISTERI, DR JEZAMINE JUAL  BRANDING nama HARITH ISKANDER

“Jezamine adalah pemacu untuk diri saya maju dalam kerjaya dan kehidupan peribadi. Saya amat bersyukur dikurniakan seorang isteri yang bukan sahaja bijak dari segi pelajaran, tetapi lengkap dengan pakej merebut peluang untuk diri saya. Lebih istimewa, dia adalah doktor yang menjaga diet saya sejak hari pertama berkahwinan. No more uncontrol diet for me,” ujar Harith yang menghargai kelebihan yang dimiliki oleh wanita berdarah kacukan Cina dan India itu.

Mengimbas detik perkenalan Jezamine dan Harith Iskander, menurut Harith segalanya bermula apabila wajah Jezamine pernah menghiasi sampul majalah FHM.

“Bila melihat sampul majalah tersebut, terdetik untuk berkenalan. Melalui seorang teman yang kebetulan mengenalinya, saya dapat track akaun Facebook Jezamine. Dari situ, saya meninggalkan mesej di FB. Secara kebetulan, ketika itu Jezamine menetap di Klang dan saya juga berulang-alik ke Klang atas dasar kerja. Jadi, saya ambil inisiatif ini untuk mengenalinya,” ujar Harith ketika mengimbas perkenalan bersama sang isteri.

“Hanya selepas tiga minggu, kami berjumpa kerana kebetulan ketika itu Harith mempunyai sesi penggambaran di Klang yang lokasinya hanya lima minit dari rumah saya.Our first date hanya bertahan selama 20 minit kerana dia seorang yang pendiam dan agak serius. Dalam 20 minit itu, sayalah yang banyak bercakap, bertanya itu dan ini, membuatkannya tertawa. Saya musykil dan bertanya kepadanya adakah dia benar-benar mahu dating dengan saya dan kemudian saya mohon untuk beredar,” sambung Dr Jezamine pula yang ternyata ramah berbanding Harith yang lebih bersikap cool sepanjang sesi fotografi dijalankan.

IKLAN

“Jangan tak tahu, Harith mengirimkan mesej melalui kiriman SMS ketika itu. Mesejnya panjang lebar mengalahkan karangan untuk esei SPM.Hanya selepas beberapa siri pertemuan, barulah kami ‘klik’. Lebih kurang setahun setengah kami bercinta dan kemudian berkahwin,” ujar Dr Jezamine yang memilih tarikh 12 Jun 2011 yang juga merupakan tarikh lahir ibu mentuanya.

BUKAN Sahaja Bergelar ISTERI, DR JEZAMINE JUAL  BRANDING nama HARITH ISKANDER

“Sepatutnya kami berkahwin sebelum Allahyarham ibunya meninggal dunia, namun ajalnya mendahului perancangan penyatuan kami. Dan kami tetap menunaikan permintaan arwah untuk melihat kami bersatu pada tarikh hari lahir ibunya iaitu 12 Jun 2011 walaupun tanpa kehadiran ramai ahli keluarga masing-masing.

Umum mengetahui tentang rintangan yang terpaksa diharungi oleh Jezamine sebelum disatukan bersama Harith sebagai suami isteri di mana hubungan mereka pernah mendapat tentangan dari keluarga. Namun, cabaran tersebut diambil sebagai faktor untuk menguji sekuat mana kasih sayang antara mereka berdua.

IKLAN

“Kami tidak pernah berputus asa kerana tidak ada apa yang sempurna dalam dunia ini, walaupun pada mulanya tidak direstui tapi lama-kelamaan segalanya menjadi lebih baik. Sekarang ini, hubungan kekeluargaan telah kembali bersatu dan anak-anak saya menjadi kesayangan keluarga,” kata Jezamine lagi.

Harith mengukuhkan jenamanya dalam bidang stand up comedy ini dengan menubuhkan The Joke Factory bersama isteri tersayang yang terletak di Publika Kuala Lumpur. Harith berkata, beliau membuka The Joke Factory di kompleks beli-belah, Publika, di sini, sejak 3 Ogos 2018 yang lalu.Apa yang menarik, premis itu bukan sekadar ruang penggiat komedi beraksi, malah bakal menjadi hab pendidikan untuk semua lapisan usia daripada golongan korporat hingga kanak-kanak.

“The Joke Factory menjadi babak sejarah baharu kepada saya, sesuatu yang sudah bermain dalam fikiran namun hanya sekarang dapat disempurnakan. Paling penting, selain medan perhimpunan peminat lawak tunggal dan penggiatnya, saya mahu premis ini berkembang sebagai hab pendidikan yang menawarkan bimbingan dalam pengucapan khalayak dan korporat selain membina keyakinan diri anak kecil.

“Saya juga mahu berkongsi ilmu dan pengalaman bersama penggiat lawak tunggal lain melalui penganjuran kelas atau bengkel komedi,” katanya seraya mengakhiri perbualan.

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI