Bagai terhantuk rasanya apabila membaca hantaran Facebook Puan Padzilah Enda Sulaiman, wanita hebat di sebalik empayar Telekung Siti Khadijah.

‘Zaman skrin kecil tinggalkan kesan berpuluh tahun ke depan…’ tulis beliau yang mesra membahasakan diri sebagai AcikDilah. Selepas menyelami isi tersirat di sebalik penulisan ini, jelaslah apa yang dirisaukan itu sangat berasas.

IKLAN

Biar jadi publisher yang ada beberapa ‘filter’ sebelum post di media sosial. Bukan filter jadi flawless, jadi muda ya.

Ini namanya ‘filter akhlak dan aurat’ (kan bagus kalau ada filter macam tu. Auto saja tak perlu tepek emoji).

Ok bayangkan, sekarang mungkin anak cucu kita masih kecil dan belum ada akaun peribadi. Nak tunggu 5, 10 tahun tu tak lama pun sebenarnya.

Masa tu mereka dah ada akaun sendiri dan mula stalk zaman muda mak ayah nenek atok mereka. Tiba-tiba nampak video challenge yang bukan-bukan. Gambar selfie kurang manis.

Atau…

Mereka lihat akhlak kita sangat baik, perkataan kita dijaga, gambar kita tidak melampau, cara hidup kita bagaimana, kitaran hidup kita banyak berkisarkan tentang apa, kawan-kawan kita yang baik-baik.

Sama saja seperti menjaga alam. Baik kita jaganya, manfaatnya boleh dinikmati generasi kita. Terjaganya akaun kita, insyaAllah baiklah peninggalan sejarahnya buat keturunan akan datang.

Jadi teman, AcikDilah bersama mengajak dan mengingatkan diri sendiri untuk menjaga ‘pentas’ kita walaupun ianya ditonton dari skrin kecil saja, kerana impaknya lebih besar dan lebih lama.

IKLAN

Semoga cucu-cucu comelku ambil yang baik dan buang yang keruh. Seronok sesekali kena lenjan dengan cucu macam ni

Masa untuk lihat semula gallery ni rasanya!

Sumber: Facebook Padzilah Enda Sulaiman

===============

IKLAN

Renungan di atas jelas mengingatkan kita agar selalu menapis perkongsian yang dimuat naik ke media sosial. Walaupun sekadar suka-suka atau mengikut trend semasa, gambar-gambar selfie atau tarian TikTok kita mungkin menjadi perhatian generasi masa depan.

Peringatan yang baik untuk setiap wanita dan semoga ia menjadi turning point kita dalam menjaga adab di media sosial ini.

Puan Padzilah sebenarnya amat bertuah kerana kejayaan Telekung Siti Khadijah (SK) turut diusahakan bersama suami tercinta, Aminuddin Mohd Nasir serta hampir semua anak-anak tersayang.

Sejak ditubuhkan lebih sedekad lalu, empayar SK berkembang pesat di nusantara hingga ke United Kingdom, Jepun, Turki dan Timur Tengah.

Tumpang bangga melihat kejayaan ibu kepada enam cahaya mata ini mengemudi SK dan memperkenalkan produk mereka sebagai pakaian solat Muslimah yang menepati syarak. Syabas!