Bagai berada di lorong gelita, bertitik tolak ujian pemergian ibu tercinta di kala dirinya memerlukan sumber kekuatan dalam melayari kehidupan akhirnya menjadi asbab terlahirnya produk Annona yang kini menjadi salah satu produk kesihatan terunggul dan mulai dikenali di seluruh pelusuk Malaysia.

Dari ahli farmasi kini usahawan berjaya, siapa menyangka Ony Nurhusny memilih laluan berbeza bagi mengecap kejayaan. Walau timbul kegusaran, beliau memilih untuk terus mara tanpa menoleh ke belakang lagi. Dan kini, misinya adalah untuk mengubah nasib nasib kaum wanita untuk terus cekal membaiki diri dan menganjak potensi diri demi kelangsungan hidup yang berkualiti.

IKLAN

Dari Ahli Farmasi, Kini Pengasas Produk Kesihatan Sendiri ONY NURHUSNI Ambil Semangat Arwah Ibu Lahirkan ANNONA

Inspirasi Dari Arwah Ibu

Ony mula berbicara, “Saya dan adik beradik dikejutkan dengan berita di mana arwah ibu didignos dengan kanser limfoma tahap ke empat, dan rawatan disyorkan pada waktu itu adalah radioterapi dan kimoterapi, tetapi arwah ibu bertegas enggan mendapatkan rawatan moden”, jelas Ony membuka bicara. Jus Annona dicipta berinspirasikan arwah ibunya yang pernah menghidapi kanser limfoma.

Akui Ony sendiri, memandangkan dirinya seorang pakar penjagaan kesihatan dan sebagai seorang anak menyebabkan perasaanya bercampur baur. “Sudah pastinya kita mahukan rawatan moden yang terbaik untuk ibu tetapi dengan keadaan mak yang tidak menizinkan, saya terpaksa mencari rawatan alternatif untuk membantu ibu kembali sembuh”.

Dalam pada dirinya mencari ikhtiar, terdetik untuk dirinya menyelak halaman Internet. Ony akhirnya menemui sinar yang dicari selamanya. “Saya terbaca satu artikel berkaitan khasiat durian belanda, dan mendapati khasiatnya sangat bagus untuk pesakit kanser, walaupun saya sedar tiada rawatan khusus yang benar-benar dapat mengubati kanser namun saya tidak berputus asa.

Bertitik tolak dari situlah, saya mendapat ilham untuk memasarkan produk berasaskan durian belanda dan memformulasikannya dalam bentuk mudah diambil. Malah nama Annona sendiri diambil dari nama saintifik durian belanda, Annona Muricata. Dan pada tahun 2012 jus Annona dipasarkan secara rasmi. Malah mak pun dah mula mengambil jus Annona dan ternyata nampak perubahan positif.”

Namun akui Ony, siapa dirinya untuk melawan takdir dan qadar Allah. Ibunya akhirnya pergi dijemput Ilahi pada 21 Januari 2013. Selepas pemergian arwah ibunya, Ony melalui satu fasa gelap dalam kehidupannya. Bagaikan berada di dunianya sendiri malah seakan ‘merajuk’ dengan produknya sendiri, Ony mengakui tidak boleh langsung melihat botol jus Annona yang gigih diusahakan olehnya selama ini.

Dari Ahli Farmasi, Kini Pengasas Produk Kesihatan Sendiri ONY NURHUSNI Ambil Semangat Arwah Ibu Lahirkan ANNONA

“Bayangkan saya langsung tak boleh tengok produk malah saya sendiri tidak boleh dengar perkataan Annona. Saya membenci produk saya sendiri! Saya merasakan seperti seorang yang gagal kerana asalnya memang saya mencipta jus Annona ini untuk menyembuhkan penyakit ibu, namun bila ibu dah tiada seakan separuh jiwa saya berkubur”.

Persoalannya, bagaimana dirinya nak menjual sendiri produk yang dibenci. Akui Ony, dia mengambil masa setahun untuk mencari kekuatan dan bangkit kembali. Namun berkat sokongan suami, Syah Ismail dan juga doa ahli keluarga, akhirnya Ony berjaya bangkit kembali meneruskan legasi Annona sehingga kini memiliki lebih dari 5,000 orang wakil jualan di seluruh Malaysia termasuk Brunei dan Singapura. Malah pengguna Annona pula dilihat terus meningkat dan jenama Annnona mula mendapat kepercayaan.

Keunikan Annona? Akui berpegang pada prinsip, etika dan keberkatan dalam menjalankan bisnes, Ony mengakui sebagai seorang ahli farmasi, dia cukup yakin dengan kepakaran yang dimilikinya. “We know what we are doing, menerusi ilmu farmaseutik dan pendispensan. Kami sangat menekankan setiap produk yang nak di hasilkan melalui fasa-fasa yang ketat bermula dari formulasi, persampelan, penghasilan dan kawalan kualiti.

IKLAN

Dari Ahli Farmasi, Kini Pengasas Produk Kesihatan Sendiri

Selain dari mengusahakan perniagaan kesihatan dan kecantikan Annona, Ony dan suami turut memiliki sebuah farmasi sendiri. Bermula sebagai seorang ahli farmasi pada tahun 2004, selepas menamatkan latihan housemanship di Hospital Tuanku Fauziah Kangar, di awalnya Ony dilihat berjaya dalam bidang yang diceburinya, tapi jiwanya tiada disitu.

“Siapa menyangka lepas beberapa ketika saya bergelar ahli farmasi, akhirnya terbuka hati saya untuk terjun dalam bidang perniagaan selepas terhasilnya jus Annona. Namun tidak semuanya datang dengan mudah. Cabaran utama yang perlu saya lalui ialah untuk mendidik dan memberi kesedaran pada orang awam tentang penjagaan kesihatan dan kecantikan tanpa memudaratkan diri.

Bayangkan di awal dahulu, pelbagai cabaran harus dilalui antaranya perniagaan yang gagal seperti bisnes kafe, kedai perabot dan lain-lain. Yang teruknya, saya pernah kena ligan dengan bank dek mengalami kerugian sehingga RM200 ribu malah pernah rugi RM1 Juta”.

Ony yang turut mengagumi dan memandang tinggi Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad serta usahawan selebriti Neelofa turut berkongsikan perancangan Annona dalam tempoh 10 tahun akan datang. “Insya allah, Annona akan mempunyai rangkaian kedai fizikal Annona Pharmacy yang mana turut mempunyai pelbagai produk house brand dengan jenama Annona sendiri di samping jenama-jenama antarabangsa dan lokal yang lain.

IKLAN

Selain itu, Annona berazam untuk menjadi farmasi atas talian yang dipercayai dalam membekalkan produk kesihatan, kecantikan dan penjagaan diri serta ubat-ubatan serta kilang sendiri yang menghasilkan produk-produk Annona”.

Menerajui sebuah empayar perniagaan dengan tiket seorang wanita, apa pandangan Ony dalam fenomena begini? “Kenapa tidak? Sebagai seorang wanita kita di anugerahkan Tuhan untuk mampu memikul banyak topi peranan pada satu-satu masa. The ability to wear many hats. The ability to multitask. Wanita juga banyak emosi, tak dinafikan.

Tapi cuba kita ambil emosi yang positif dengan sifat-sifat seperti penyayang, sabar, mudah empati, memahami yang mana apabila ia disalurkan dengan cara yang betul ia akan membentuk tenaga yang sangat kuat. Ini berupaya untuk membentuk persekitaran dan budaya yang lebih harmoni seperti sebuah keluarga di tempat kerja berbanding kepimpinan autokratik yang banyak ditonjolkan pemimpin lelaki.”.

Nasihat Ony buat semua wanita yang berazam untuk terjun dalam bidang perniagaan. “Kita mesti ada self disiplin yang kuat, kerja keras, rajin tambah ilmu. Kita mungkin ada banyak self-doubts dalam diri kita. Jadi jangan terlalu overthinking. Satu perkara lagi, kejayaan seorang isteri ini juga banyak di sokong oleh suami. Doa dan redha suami atau mereka yang memegang kunci redha iaitu ibu bapa kita adalah keramat pada kejayaan”, jelas Ony mengakhiri temubual.

***

Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona

***

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI