Tembok keselamatan yang menempatkan The National Aeronautics and Space Administration (NASA) di Amerika Syarikat dikawal ketat anggota tentera bertubuh sasa, lengkap berseragam kemas dengan senjata api di sisi. Bukan sebarangan individu yang diberi akses, kecuali pakar-pakar sains dunia dan pelawat tertentu untuk masuk ke dalamnya.

IKLAN

Namun seorang wanita Malaysia bernama Dr. Wan Wardatul Amani Wan Salim, beliau mendapat greenlight sama seperti kelebihan yang diterima warga Uncle Sam di sana. Kelebihan itu cukup membanggakan negara kerana perwakilan NASA sendiri yang memilih perkhidmatan dan kepakaran beliau, seorang warga negara Malaysia dalam salah satu kajian penting kelolaan NASA.

Dari PENCUCI KANTA, SAINTIS WANITA Ini Jadi KEBANGGAN MALAYSIA!

Apa agaknya kelayakkan yang membuatkan Dr Wan Amani dipilih untuk menrajui projek mega di NASA?

“Bekerja dengan orang putih ini mudah sahaja. Asalkan kita ada brain dan skill, mereka akan meletakkan kita sebaris dengan saintis-saintis lain walaupun berlainan negara, bangsa dan agama. Di dalam projek tersebut, saya berjaya meraih kepercayaan mereka dalam mengendalikan kajian.

Rasa berbaloi 16 jam saya dedikasikan waktu di dalam makmal hanya untuk melihat projek itu berjaya. Mereka nampak keupayaan kita untuk bekerja, bukan menilai kita dari warna kulit, darjat dan latar keluarga,” ujar Dr. Amani.

Dari PENCUCI KANTA, SAINTIS WANITA Ini Jadi KEBANGGAN MALAYSIA!

Ha, kata kuncinya adalah RAJIN dan DETERMINATION! Tambah Dr Amani lagi, kesungguhan yang diterapkan dalam setiap pekerjaan dilakukan adalah sesuatu yang positif untuk diikuti. Malah dia sendiri kagum dengan kelebihan yang dimiliki wanita Malaysia yang memikul pelbagai tanggungjawab termasuk menguruskan keluarga tetapi pada masa sama, masih boleh Berjaya.

IKLAN

“Jelas terlihat wanita di Malaysia sebenarnya memikul banyak tanggungjawab dan they are wearing many hats. Saya sendiri kagum melihat saintis Malaysia, kawan-kawan saya yang boleh berjaya walaupun perlu menguruskan suami dan anak-anak. Pada masa sama, mereka juga bekerja untuk menambah pendapatan keluarga dan ada yang ingin meneruskan minat dalam bidang diceburi. It’s a standing ovation to all of them!”

Dari PENCUCI KANTA, SAINTIS WANITA Ini Jadi KEBANGGAN MALAYSIA!

IKLAN

Bersempena bulan kemerdekaan ini, sesuai benar jika kita dapat mencontohi kesungguhan Dr Amani untuk mencipta kejayaan yang boleh membanggakan negara. Banyak lagi kisah yang Dr Amani kongsikan untuk pembaca Nona.

Jadi, jangan lupa dapatkan naskhah Nona edisi Ogos 2019 untuk menanam semangat kenegaraan dalam jiwa!

Kredit foto: Facebook Leading Ladies Malaysia

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI