Kalau diteliti laporan kes kematian melibatkan wabak COVID-19 di seluruh dunia, majoriti mangsa merupakan warga tua atau individu dengan sejarah penyakit kencing manis, darah tinggi, masalah buah pinggang dan sakit jantung. Ada juga kajian, mereka yang berdarah jenis A pun berisiko tinggi dijangkiti virus itu.

IKLAN

Persoalannya, apa yang membuatkan virus ini MEMBURU NYAWA individu-individu di atas? Kenapa setiap hari ada saja kematian membabitkan mereka? Kenapa betapa mudahnya maut menjemput golongan tersebut, berbanding individu lain? Ini jawapan Dr Latif Saad dalam satu perkongsian beliau di The Diagnosa.

Mohon untuk saya jelaskan kenapa perkara ini berlaku

Penyakit COVID-19 ini adalah disebabkan virus yang dinamakan sebagai SARS-CoV-2 iaitu nama panjangnya Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2.

Kalau dulu SARS-CoV menyebabkan SARS. Maka, SARS-CoV-2 menyebabkan COVID-19.

Virus ini memasuki sel di saluran pernafasan dengan melekat pada satu enzim yang dinamakan sebagai Angiotensin Converting Enzyme (ACE) dan enzim ini banyak di kawasan paru-paru. ACE ini berfungsi menukarkan kompaun Angiotensinogen dalam badan kepada Angiotensin.

Salah satu fungsi Angiotensin ini pulak adalah menyebabkan pengecutan saluran darah bagi mengekalkan tekanan darah.

Tindak Balas Ubat

Jadi, jika seseorang itu ada darah tinggi, ubat yang merencat enzim ini akan mengurangkan tekanan darah. Ubat darah tinggi yang merencat fungsi ACE ini dinamakan sebagai Angiotensin Converting Enzyme Inhibitor (ACEi).

IKLAN

Bahkan pesakit yang mengalami buah pinggang bocor iaitu ada protein dalam air kencing seperti dialami pesakit kencing manis, mendapat faedah perlindungan buah pinggang jika mengambil ubat ACEi.

Mereka yang pernah mengalami serangan sakit jantung juga selalunya diberikan ubat yang sama kerana terdapat kajian dimana ubat tersebut melindungi jantung daripada terus mengalami masalah.

Malangnya apabila enzim ini direncat, maka badan akan lebih banyak menghasilkan ACE dan virus COVID-19 mempunyai lebih banyak tempat untuk melekat dan memasuki sel di bahagian pernafasan.

IKLAN

Oleh sebab itulah, dua golongan iaitu pesakit kencing manis dan darah tinggi ini mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat komplikasi daripada penyakit COVID-19 kerana virus senang masuk ke dalam sel mereka.

Jadi adakah pesakit tak perlu makan ubat tersebut? Jawapannya, wajib makan jugak. Sebab nanti kalau tekanan darah tinggi kena strok berakhir di hospital jugak.

YANG PALING PENTING ANDA KENA BUAT ADALAH DUDUK DI RUMAH DAN JANGAN PERGI MANA-MANA untuk mengelakkan jangkitan COVID-19. Lepas tu, ubat kena makan macam biasa.

Sebagai tambahan, terdapat ubat lain juga menyebabkan penambahan enzim ACE ini seperti Ibuprofen, diclofenac, mefenamic acid iaitu mereka ni tergolong dalam ubat tahan sakit jenis non-steroidal anti-inflammatory drug (nSAID).

Jadi elakkan ubat ini ketika anda tidak sihat waktu sekarang. Risau sebenarnya anda dijangkiti COVID-19 dan keadaan anda semakin teruk pulak. Dr Latif Saad

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI