MISS UNIVERSE 2020, ANDREA MEZA

Inilah yang dikatakan beauty with brains! Tidak hanya mempesonakan khalayak dengan rupa paras cantik menawan, susuk tubuh ramping dan tinggi lampai, Andrea Meza juga memiliki pakej lengkap seorang ratu cantik yang dikurniakan kebijaksanaan.

Bersandarkan kelebihan itu, tidak hairanlah jelitawan Mexico ini berjaya merangkul gelaran Miss Universe 2020 pada 16 Mei lepas! Andrea Meza menewaskan ratu cantik dari Brazil iaitu Julia Gama dan ratu cantik Peru, Janick Maceta Del Castillo.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrea Meza (@andreamezamx)

Berusia 26 tahun, kemahiran Andrea bukan calang-calang. Dia berjaya melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Perisian dan bergelar graduan jurusan itu pada tahun 2017 di Autonomous University of Chihuahua, Mexico. Sebaik tamat pengajian, Andrea pernah bekerja sebagai jurutera perisian selama beberapa tahun dan menjadi model.

Namun, dia terpaksa meninggalkan kerjaya berkenaan demi mengejar impian menyertai pertandingan ratu cantik. Difahamkan Andrea mula aktif menceburi pertandingan glamor tersebut sebelum tamat pengajian lagi.

Percaturan Andrea nyata berbaloi kerana sepanjang bertanding mewakili negaranya, dia berjaya menambat hati juri sekaligus memenangi pelbagai gelaran. Antaranya dinobat sebagai Miss Chihuahua pada 25 Mac 2016 dan Miss World Mexico 2017 sekitar Oktober 2016.

Andrea di hari graduasi

Terbiasa melakukan lebih daripada satu pekerjaan sejak bergelar pelajar universiti, Andrea sebelum bergelar Miss Universe 2020 pernah berkhidmat sebagai jurutera, model dan dilantik sebagai duta rasmi pelancongan untuk bandar kelahirannya, Chihuahua.

IKLAN

Tidak cukup dengan itu, dia juga seorang aktivis dan bekerjasama rapat dengan pelbagai institusi serta organisasi wanita khususnya melibatkan isu berkaitan perlindungan keganasan terhadap wanita. Disebabkan minat mendalam dengan dunia kecantikan, Andrea turut dilaporkan pernah menjadi make-up artist bertauliah. Macam-macam kerjaya diceburi Miss Universe 2020 ni!

Selain bidang kecantikan, Andrea mengakui sangat terinspirasi dengan gaya hidup sihat. Buktinya, dia bukan sahaja mengamalkan diet vegetarian dan Crossfit. Bahkan peminat sukan ekstrem seperti mendaki bukit berbatu dan sukan luncur pasir atau sandboarding.

IKLAN

Memetik kenyataan Conan Daily, Andrea merupakan Santiago Meza dan Alma Carmona. Dia mempunyai dua adik-beradik perempuan iaitu Mariana Meza dan Karen Meza.

Andrea di samping ibu tersayang
Di samping ibu tersayang

Dalam pertarungan merangkul gelaran ratu cantik terulung itu, Andrea mengetepikan 73 ratu cantik dari seluruh pelusuk negara. Ini menjadikan dia wanita Mexico ketiga yang menjuarai gelaran Miss Universe sejak ia mula ditubuhkan pada tahun 1952.

 

Credit foto: Instagram Andrea Meza