Bila sebut saja Sukan Paralimpik Rio 2016, pasti ramai yang sudah pun mengenali satu-satunya wakil wanita dalam temasya sukan terulung itu, Siti Noor Radiah Ismail.

Meskipun sekadar meraih pingat gangsa dalam acara lompat jauh wanita kategori T20 (masalah pembelajaran), Radiah turut menerima tempias populariti yang tak pernah disangkanya selama ini.

IKLAN

“Kalau bercerita tentang diri saya, sejak kanak-kanak lagi sudah terbiasa dengan aktiviti lasak. Apa saja budak lelaki buat saya pun turut sama. Tapi sekarang dah kurang sedikit. Jadi lebih feminin mungkin sebab peningkatan usia dan naluri kewanitaan itu makin kuat,” selorohnya.

Daripada penampilan wanita yang lasak, Radiah tampak sangat menawan dalam persalinan gaun kembang kuning cair, Izz Ibrahim yang tersarung indah pada tubuh langsingnya. Potongan rambut lurus paras bahu Radiah menyempurnakan lagi sisi elegan gadis 24 tahun ini.

Dulu TOMBOY, Tapi Sekarang Atlet Paralimpik Ini – SITI NOOR RADIAH Tampil Cantik Persis Peragawati

“Galakan untuk berjaya dalam sukan datang daripada diri sendiri tapi saya bersyukur kerana dapat dorongan daripada mak dan ayah. Memang dari kecil saya sudah menyimpan cita-cita untuk jadi atlet. Tak kisah dalam acara apa sekalipun asalkan ahli sukan.

Semasa di sekolah rendah saya kerap menemani ayah ke beberapa kejohanan sukan anjuran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sebab dia seorang bekas 21 Komando Gerak Khas di Kem Sungai Udang, Melaka.

Waktu di sekolah rendah juga saya sudah aktif dalam Sukan Paralimpiad dan dilatih Cikgu Huda untuk jadi wakil Melaka. Bila ayah bersara, kami berpindah ke Johor. Tahun 2006 saya jadi wakil negeri Johor pula.

Pertama kali saya jadi wakil Malaysia adalah pada tahun 2009 di Tokyo, Jepun tapi dulu tidak sepenuh masa. Tahun 2014 baru saya ditawarkan masuk ke MSN,” telus Radiah atau lebih dikenali sebagai Yaya dalam kalangan keluarga.

Radiah yang berkongsi jurulatih, Mohd Syahrul Amri Suhaimi bersama Latif dan rakan seperjuangan lain memberitahu latihan yang dijalankan terhadap mereka adalah sama. Namun jika terdapat kecederaan, setiap atlet akan ditugaskan menjalani latihan mengikut keupayaan fizikal dan kecergasan masing-masing.

IKLAN

“Dalam seminggu kami akan training enam kali sehari. Satu sesi latihan sebelah pagi bermula pukul 8 sampai 11 dan satu lagi pada waktu petang dari pukul 4 sampai 6.30 setiap hari sehingga Jumaat. Hari Sabtu pula Cuma ada satu sesi pagi manakala Ahad kami cuti rehat.

Memang tidak lama tapi penat sebab kena berlatih lari saja untuk memantapkan stamina. Kami bukan hari-hari berlatih lompat jauh. Dalam dua ke tiga bulan sebelum perlawanan baru akan buat.

Dulu TOMBOY, Tapi Sekarang Atlet Paralimpik Ini – SITI NOOR RADIAH Tampil Cantik Persis Peragawati

IKLAN

Kami juga ada pakar nutrisi yang mengawal diet pemakanan atlet. Selalunya kami akan makan apa sahaja. Walau macam mana pun kena kawal makan lagi-lagi bila dekat hari pertandingan. Selain buat latihan bersama jurulatih, kadang-kadang saya akan keluar joging. Cabaran untuk jadi atlet terletak pada kekuatan mental. Sekalipun tidak boleh ikut latihan yang jurulatih sarankan tapi harus cuba.

Kalau tidak boleh juga baru maklumkan kepada jurulatih. Sebenarnya sejak di Incheon saya sudah mengalami kecederaan di bahagian pinggang dan belakang. Baru-baru ini saya menjalani rawatan tulang belakang dan prosedur memasukkan gel dekat lutut. Bila rasa sakit sangat terpaksa makan ubat tahan sakit daripada doktor ISN.”

Dulu TOMBOY, Tapi Sekarang Atlet Paralimpik Ini – SITI NOOR RADIAH Tampil Cantik Persis Peragawati

Tatkala ditanya pandangan beliau tentang perkembangan sukan tanah air, Radiah melahirkan rasa bangga kerana lebih ramai anak muda masa kini melibatkan diri dalam sirkit kejohanan.

Katanya, ia merupakan satu permulaan yang baik buat negara untuk mewujudkan persaingan sukan. Dalam masa sama berpeluang mencari pelapis baru. Semoga apa yang direncanakan atlet Paralimpik ini mampu direalisasikan seterusnya menjadi sumber inspirasi kepada seluruh rakyat. Suziana Abu Daud

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI