Wanita dan fesyen memang sukar dipisahkan. Pelbagai fesyen boleh didapati dan boleh dijadikan inspirasi untuk bergaya.Namun fesyen tidak hanya menerhadkan fokus terhadap trend dan jenama semata-mata. Sense of style juga perlu selari agar dapat memberikan impak yang terbaik. Mahu kelihatan relevan sepanjang masa? Ini Nona kongsikan 5 tip mudah untuk elak daripada menjadi mangsa fesyen.

 

IKLAN

1. KUASAI BUSANA BASICS

Busana basic seperti celana denim dan kemeja putih kosong adalah must-have untuk setiap wanita. Mereka mungkin ringkas tetapi mereka tetap boleh glammed up. Pilih satu statement piece (rantai leher atau tas tangan besar atau sepatu tumit spiky). Anda pasti akan tampak lebih elegan.

Elak Jadi Mangsa Fesyen, SELUAR JEANS & T SHIRT PUTIH Item Basic Must Have Dalam Almari!

2. BIJAK MEMILIH FABRIK

Jangan sesekali menjadikan stail atau rupa satu-satu busana sebagai satu faktor utama anda memilih busana tersebut. Pilihan fabrik yang tepat dan sesuai dengan bentuk tubuh adalah pengetahuan yang perlu ada buat setiap fashionista! Pemilihan fabrik yang salah akan menjadikan tubuh anda  kelihatan ‘terseksa’. Untuk tampak lebih baik, pilihlah busana dari fabrik cottonwool gabardinewool microfiber blendswool crepe atau silk dan cotton blends.

Elak Jadi Mangsa Fesyen, SELUAR JEANS & T SHIRT PUTIH Item Basic Must Have Dalam Almari!

3. JANGAN OVER

Aksesori seperti rantai dempak dan blings tampak sangat syok untuk dipakai tetapi jika anda mahu tampak sophisticated, beringat apabila beraksesori. Ingat, hiasan terlalu banyak akan mengurangkan versatiliti busana yang anda pakai. Apabila fokus kepada blings yang menyakitkan pandangan, anda akan tampak terlalu sarat.

IKLAN

 

4. ALL ABOUT PROPORTION

Busana anda  mungkin muat dengan anda cantik dan ngam-ngam tetapi mainan proportion adalah tip fesyen yang Yes Rule yang perlu dipatuhi: pendek di atas panjang atau panjang di atas pendek. Jika anda memakai kardigan labuh, sebaiknya top anda di dalam pendek. Jika memakai jaket yang cropped, sebaiknya labuhkan top anda.

Elak Jadi Mangsa Fesyen, SELUAR JEANS & T SHIRT PUTIH Item Basic Must Have Dalam Almari!

IKLAN

5. PILIH CORAK YANG GELAP

Pattern semestinya seronok untuk digayakan tetapi pilihan stail dan corak yang salah hanya akan menyemakkan keseluruhan penampilan anda. Sebaiknya, pilih staik yang memiliki background yang gelap atau corak yang bertona.

Paten semestinya seronok untuk digayakan tetapi pilihan stail dan bentuk yang salah hanya akan menyemakkan anda. Apabila memilih busana bercorak, pilihlah stail yang memiliki background yang gelap atau corak yang bertona. Ini membolehkan kamu  yang petite atau plus size tetap boleh menggayakan busana bercorak.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI