Kerjaya sebagai penata gaya kian mendapat tempat dalam industri fesyen tanah air. Ramai selebriti masa kini mula mendapatkan khidmat penata gaya atau fashion stylist untuk tampil lebih bergaya dan trendy. Fatimah Zahrah Binti Mohd Shaidin berasal dari Kuala Lumpur merupakan penata gaya bebas yang mula menempa nama. Fatimah Zahra atau lebih mesra disapa Zara juga pemilik kepada label fesyen RTW jenama Zara.M S. Mempunyai Ijazah dalam jurusan Fashion Design & Retail, wanita berusia 24 tahun ini bijak dalam mengekspresikan fesyen terkini dengan cara tersendiri.

PENDAPAT TENTANG FESYEN

IKLAN

Fesyen pada saya adalah lebih dari sekadar “runway”, model, sikap mahupun kepenggunaan. Dunia fesyen lebih daripada itu. Fesyen merangkumi segalanya didalam kehidupan seharian dan menunjukkan sifat keperibadian seseorang. Ia bukan dari segi pemilihan pakaian semata-mata  malah aksesori, gaya rambut atau tudung juga perlu diberi perhatian. Selain itu, bagaimana dan di mana pakaian itu hendak dipakai harus dititik berat bagi memperlihatkan status sosial individu tersebut. Fesyen juga mencipta “universal language” dan dapat difahami oleh semua tanpa perlu ada perkataan yang perlu diutarakan.

FASHION STYLIST Ini Ajar Tip Macam Mana Nak Nampak Bergaya Ala Selebriti!

FESYEN TERKINI

Trend fesyen terkini lebih menjurus kearah “quirky & fun”. Tahun sebelumnya terkenal dengan pengunaan teknik pleating dan masih digunakan pada tahun ini dan diolah untuk tampil lebih menarik dan kreatif. Selain itu, fesyen terkini berbalik dengan pemakaian basic tee atau statement t-shirt atau lebih mudah di sebut sebagai fesyen minimal dah effortless.

ARUS FESYEN

Pada satu tahap akan ada pertukaran dan juga suntikan baru di dalam industri fesyen. Arus fesyen yang akan bertukar sekurang-kurangnya 6 bulan untuk satu-satu trend itu bertahan. Ia antara penyebab industri fesyen kian berkembang pesat dari masa ke masa. Oleh itu pereka fesyen harus sentiasa memikirkan idea yang kreatif dan baharu pada setiap musim.

BINA GAYA

Untuk membina gaya, perkara paling penting ialah Sentiasa tahu kekuatan pada diri sendiri dan ‘watak’ yang ingin dibawa. Anda harus mengambil tahu bidang pekerjaan atau rutin harian supaya gaya dapat dibina mengikut kehendak dan tempat. Selain itu, pemilihan tas tangan dan sepatu yang sesuai adalah penting didalam pemilihan pakaian. Bagi mereka yang berhijab, Teknik layering adalah stail yang tepat dan paling sesuai untuk digayakan untuk memberikan penampilan yang lebih fashionable dan modest.

FASHION STYLIST Ini Ajar Tip Macam Mana Nak Nampak Bergaya Ala Selebriti!

TIP UNTUK TAMPIL BERGAYA

  1. Memiliki satu tas tangan statement
  2. Pelbagaikan aksesori lebihkan kepada perak dan keemasan
  3. Teknik pemakaian mekap yang bagus
  4. Sentiasa yakin
  5. Sentiasa rancang pakaian yang hendak dipakai dengan lebih awal
  6. Wajib mempunyai kemeja putih dan jeans
  7. Menjaga kebersihan tubuh badan, wajah serta rambut

 

FESYEN LEBARAN 2018

IKLAN

Pada tahun ini, kelihatan pereka-pereka tempatan kembali  kepada rekaan back to basic. Mereka menerapkan ciri-ciri tradisional seperti baju kurung pesak atau kebarung serta memberi suntikan yang lebih segar dan terkini. Selain itu, elemen baharu juga dapat dilihat dalam rekaan  fesyen lebaran 2018 dimana ia lebih fokus kepada pemilihan fabrik,warna dan juga perincian.

FASHION STYLIST Ini Ajar Tip Macam Mana Nak Nampak Bergaya Ala Selebriti!

FASHION STYLIST Ini Ajar Tip Macam Mana Nak Nampak Bergaya Ala Selebriti!

FASHION STYLIST Ini Ajar Tip Macam Mana Nak Nampak Bergaya Ala Selebriti!

IKON GAYA PILIHAN

IKLAN

Saya amat menyukai gaya fesyen Olivia Palermo, Blake Lively, Ascia AKF dan Neelofa. Kesemua empat ikon ini mempunyai cara tersendiri untuk melahirkan idea baharu didalam cara pemakaian serta bijak suai padan pakaian yang mereka sarungkan. Mereka juga antara penggemar teknik layering, oversized coat, print on print & penggunaan statement piece.

FASHION STYLIST Ini Ajar Tip Macam Mana Nak Nampak Bergaya Ala Selebriti!

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI