Nama Allahyarhamah Azah Aziz sememangnya tidak perlu diperkenalkan lagi bagi pemain industri media dan dunia kewartawanan tanah air.

ALlahyarhamah lebih dikenali sebagai Mak Ungku, Azah Aziz bukan sahaja seorang jurnalis wanita perintis di Malaysia, malah beliau turut diangkat sebagai ikon seni budaya.
Google Dedikasi Doodle Istimewa Sempena Hari Lahir Allahyarhamah Azah Aziz . 12 Perkara Perlu Tahu Tentang Ikon Budaya Tanah Air Ini

IKLAN

Azah Aziz telah menulis sejumlah artikel akhbar dan majalah selama 37 tahun, di samping mengarang lebih 10 buah buku termasuk jilid mengenai tekstil dan pakaian Melayu.

Beliau dihormati kerana dedikasi sepanjang hayatnya untuk memelihara budaya, tekstil dan pakaian tradisional Melayu untuk generasi akan datang.

“Ketika kecil, saya masih ingat minatnya dalam penulisan. Beliau menulis tentang tekstil, pakaian, dan tentang warisan budaya.
“Beliau sangat liberal dalam pemikirannya mengenai banyak isu dan menulis dengan penuh semangat tentang hak wanita, kanak-kanak, tetapi saya tidak akan menggambarkannya sebagai seorang feminis.

“Sebaliknya lebih sebagai penyokong isu wanita dan isu-isu yang berkaitan dengan kanak-kanak,” ujar anak perempuan Azah Aziz, bekas gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr Zeti Aziz ketika berkongsi pendapat mengenai ibunya.
Google Dedikasi Doodle Istimewa Sempena Hari Lahir Allahyarhamah Azah Aziz . 12 Perkara Perlu Tahu Tentang Ikon Budaya Tanah Air IniSempena hari lahir Azah Aziz yang ke-94 yang jatuh pada tanggal 21 Ogos lalu, Google telah mendedikasikan Doodle khas sebagai penghormatan buat Allahyarhamah.

Mungkin generasi sekarang hanya mengenali nama serta wajahnya yang diabadikan dalam lembaran sejarah pada bahan akademik serta internet. Tetapi besar jasa yang ditinggalkan oleh ikon ini dalam memartabatkan seni budaya serta bidang penulisan.
Google Dedikasi Doodle Istimewa Sempena Hari Lahir Allahyarhamah Azah Aziz . 12 Perkara Perlu Tahu Tentang Ikon Budaya Tanah Air IniJom kenali keperibadian atau personaliti milik figura yang merupakan tokoh budayawan Melayu tersohor ini:

1. Nama sebenar Azah Aziz adalah Sharifah Azah Syed Mohammad Alsagoff dan dilahirkan pada 21 Ogos 1928.

2. Berkahwin dengan Prof Diraja Dr Ungku Abdul Aziz Ungku Abdul Hamid.

3.Beliau berdarah campuran Melayu, Turki dan Arab. Beliau bersekolah di Sekolah Convent di Johor Bahru dan mengikuti pendidikan Jepun semasa Perang Dunia Ke II. Ketika berumur 18 tahun,

4. Ketika bekerja sebagai setiausaha di Jabatan Pengajian Melayu, di bawah ketua jabatan Tan Sri Zainal Abidin Ahmad (Pendeta Za’ba), Azah mula memupuk minat dalam bidang penulisan dan sastera

IKLAN

5. Antara personaliti antarabangsa yang pernah ditemu ramah beliau ialah bekas perdana menteri India, Indira Gandhi, peninju Muhammad Ali & keluarganya serta angkasawan wanita pertama ke angkasa lepas, Valentina Nikolayeva-Tereshkova.

6. Mengasaskan Persatuan Wartawan Wanita Malaysia (Pertama) dan menjadi presiden pertamanya dari 1971 hingga 1978 serta penasihat Pertama seterusnya.

7. Salah seorang pengasas Pertubuhan Tindakan Wanita Islam (Pertiwi), sebuah pertubuhan kebajikan untuk menangani kebajikan dan keperluan wanita dan kanak-kanak.

IKLAN

8. Memperjuangkan persamaan gaji dan cukai berasingan untuk isteri yang bekerja

Google Dedikasi Doodle Istimewa Sempena Hari Lahir Allahyarhamah Azah Aziz . 12 Perkara Perlu Tahu Tentang Ikon Budaya Tanah Air Ini9. Menerima pelbagai pengiktirafan di atas dedikasinya dalam bidang kesenian dan budaya, iaitu Tokoh Budayawan Melayu, Ijazah Kehormat Doktor dalam bidang Seni dan Pendidikan (UPSI), Tokoh Wanita Johor (1992) dan penerima Anugerah Wanita Cemerlang Avon-Tan Sri Fatimah 1994.

10. Ibu kepada bekas gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr Zeti Aziz.

11.Beliau digelar Tokoh Budayawan Melayu kerana hobi dan minat beliau mengumpulkan tekstil traditional, perhiasan, pakaian traditional dan kraftangan traditional Melayu. Sejak 1950-an, beliau menulis dan berceramah tentang kebudayaan dan kesenian melayu.Beliau memperkenalkan pakaian drama tari dalam Festival Kesenian Universiti-Universiti ASEAN. Beliau pandai berpantun dan pantun yang dihasilkan sukar ditandingi oleh orang lain, sebagai contoh pantun hasil nukilannya telah menjadi hiasan kulit majalah Mastika sejak sekian lama.

12. Allahyarhamah menghembuskan nafas terakhir pada 9 Julai 2012 pada usia 84 tahun.

Info: MStar & Internet.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI