Figura bernama Nurul Iman Dzulkefly selayaknya dijadikan contoh atau ikon bagi wanita lain di luar sana. Pelbagai kisah jatuh bangun yang diharunginya hingga mampu berada di tahap sekarang. Walaupun Nurul Iman atau lebih mesra disapa Iman merupakan anak kepada Menteri Kesihatan Malaysia, YB Datuk Seri Dr. Dzulkefly Bin Ahmad, ia bukanlah alasan untuk dia berdiri di atas kaki sendiri.

IKLAN

Mempunyai latar belakang Pendidikan yang hebat, pastinya Iman menyemai kepakaran yang dimiliki dalam bidang yang dicintainya. Graduan Undang-undang daripada Universiti Islam Antarabangsa ini semakin rancak melakar kejayaan sekaligus menjadikan dia seorang wanita yang cukup matang dan berdikari.

“Hanya Bertemu Ayah Raya Ke-4”- NURUL IMAN DZULKEFLY
MEI 02 2019 NONA LEE LENSA NONA NURUL IMAN

“ Selepas memperoleh ijazah di UIA, saya menyambung pelajaran dengan mengambil Master dalam jurusan undang-undang. Sejurus tamat belajar, saya bekerja sebagai peguam syarie selama tiga tahun. Seterusnya, saya melangkah ke bidang akademik dengan menjadi salah seorang tenaga pengajar di sebuah kolej islam tempatan.

Saya akui bukan mudah untuk lalui kehidupan ini. Pelbagai cabaran yang harus saya tempuhi termasuklah masalah rumah tangga yang saya alami. Saya menjadi ibu tunggal selama lima tahun. Hasil perkahwinan pertama, saya dikurniakan lima cahaya mata. Alhamdulillah, jodoh pertemuan di tangan tuhan. Saya menemukan jodoh untuk kali kedua. Saya mengharapkan ikatan perkahwinan yang baru saja dibina ini berkekalan hingga ke Jannah, amin “ bicara Iman.

BAHAGIA LEBARAN

Perjalanan rumah tangga Iman pastinya menjadikan dia seorang wanita kuat dan cekal. Kehidupan baru bersama keluarga tercinta mencipta seribu satu kemanisan yang sukar digambarkan dengan kata-kata. Sempena Aidilfitri yang penuh mulia, Iman turut berkongsikan kenangan dan momen manis lebaran bersama insan tersayang.

“ Tahun ini merupakan tahun kedua raya bersama keluarga baru selepas setahun lebih mendirikan rumah tangga bersama suami. Alhamdulillah, untuk perkahwinan kedua ini, suami sangat memahami dan boleh menerima saya dan anak-anak seadanya. Walaupun usia dia jauh lebih muda, umur bukanlah pengukur kepada sesebuah kebahagiaan. Paling penting ia perlu ada mawaddah, sakinah dan rahmah.

Menyentuh soal raya, saya masih teringat kenangan lalu ketika beraya bersama keluarga saya. Sejak ayah saya sudah menjadi menteri, rutin raya kami jadi sedikit berbeza. Masa bersama menjadi lebih terhad. Seperti tahun lepas, selepas solat raya, ayah akan bertemu rakyat dan hadiri majlis rumah-rumah terbuka.

IKLAN

Saya masih ingat, sebelum ayah jadi menteri dan berpindah ke Putrajaya, kami akan berkumpul adik-beradik di rumah yang terletak di Shah Alam untuk raikan hari raya. Sebelum ayah jadi menteri pun, memang dia akan solat di masjid Kuala Selangor bersama dengan rakyatnya. Ketika itu ayah merupakan ahli parlimen Selangor. Selepas itu, barulah dia balik ke rumah. Itu pun selepas pukul 2 atau 3 petang. Namun, pada raya tahun lepas dimana tahun pertama ayah jadi menteri, raya ke-4 baru kami dapat berjumpa dengannya.

Saya sebagai anak, kadangkala merasakan ayah sendiri telah diambil oleh rakyat. Dalam kata erti lain, ayah sudah menjadi hak rakyat. Pada mulanya timbul perasaan itu, namun lama-kelamaan, selepas duduk dan berborak dengan adik-adik yang lain, kami semua boleh menerima dengan hati yang terbuka. Mungkin itu merupakan cabaran apabila rakyat sudah memilih, kami perlu belajar untuk menerima keadaan ini,” jelas Iman yang cukup berbangga dengan pencapaian ayahnya hari ini.

PERSIAPAN SYAWAL

IKLAN

Setiap keluarga pasti ada tradisi atau rutin menjelang hari lebaran. Aktiviti seisi keluarga bagi mengeratkan ikatan silaturrahim pasti dirasai. Begitu juga bagi Iman sekeluarga. Menurutnya, dia bersama kelaurga mempunyai tradisi tersendiri.

“ Setiap hari pertama puasa, kami sekeluarga wajib berbuka puasa bersama. Ini merupakan tradisi kami sejak masih kecil lagi. Tahun ini, ia sedikit berbeza dan segala persiapan perlu dirancang semula memandangkan tugas ayah yang sibuk dan mungkin tidak menginzinkan. Untuk berbuka bersama, kami mencari waktu hujung minggu kerana jadual harian sudah terlalu padat.

Sejujurnya, persiapan raya kami sama sahaja seperti orang lain. Tiada istilah anak atau keluarga menteri, cara sambut lebaran perlu berbeza. Cuma persiapan raya tahun ini agak berbeza memandangkan adik saya bakal berkahwin pada bulan Jun ini. Jadi persiapan perkahwinan dan raya dilakukan sekaligus. Tema pakaian juga telah dipilih dan ditetapkan oleh keluarga.

Selain itu, kami sekeluarga akan memakai baju warna sedondon. Kami akan bincang untuk tentukan rona baju pada setiap kali datangnya Syawal. Kami akan pilih rona yang tidak pernah dipakai sebelum ini,” terang Iman yang merupakan anak pertama daripada tujuh beradik.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI