Sempena sambutan Hari Wanita Sedunia 2022, Twitter membawa kempen #SheInspiresMe di seluruh Asia Tenggara bagi meraikan peranan dan sumbangan wanita dalam memberi inspirasi kepada komuniti mereka.

Hari Wanita Sedunia bertujuan membentuk masyarakat seimbang serta menghormati setiap pencapaian dari segi sosial, ekonomi, budaya dan politik di kalangan wanita yang bangkit memecahkan stereotaip.

IKLAN

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan StereotaipMeniti arus globalisasi, wanita menggunakan media sosial seperti Twitter sebagai medium perbualan dalam membincangkan isu-isu semasa termasuk hak wanita, akses kepada sumber dan isu sosial. #WomenOnTwitter menyumbang, membentuk, dan membangkitkan beberapa peristiwa penting di Twitter.

Para wanita juga dapat berinteraksi dengan komuniti mereka yang mempunyai pandangan dan hala tuju yang sama. Sekaligus, memberi inspirasi kepada mereka yang terdiri dari Ketua Pegawai Eksekutif, artis digital, pakar kewangan peribadi hinggalah ke sektor perubatan.

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan StereotaipKenali 8 wanita inspirasi yang bangkit menempuh cabaran melalui Twitter:

ALINA AMIR
Pengasas Bersama Arus Academy

Graduan dari University of Illinois di Urbana Champaign dan berpengalaman sebagai penganalisa di Accenture Management Consulting selama setahun. Alina menyertai gerakan Teach For Malaysia (TFM) bagi membanteras ketidakadilan dalam sistem pendidikan. Pada tahun 2014, Alina tercalon mewakili Malaysia di World Innovation Summit for Education di Doha, Qatar. Pengalaman di TFM telah membuka matanya bahawa lebih banyak perkara yang perlu dilakukan.

Alina bersama 3 alumni TFM memulakan Arus Academy untuk menjadi sebahagian daripada jalan penyelesaian dalam memberi inspirasi dan motivasi kepada pelajar. Arus Academy menawarkan program kurikulum berkaitan falsafah Maker Education, komputer dan STEM kepada pelajar yang kurang berkemampuan. Alina turut menyatakan minatnya dalam menggunakan Twitter sebagai platform pembangunan profesional kegemarannya serta mendapatkan inspirasi daripada pendidik seluruh dunia.

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan Stereotaip“Kita dibesarkan dalam persekitaran di mana wanita perlu menjadi submisif, pasif, dan pendiam. Dalam bidang kerja yang majoritinya lelaki, saya cuba untuk kawal perasaan-perasaan tertentu di tempat kerja, atau punca ketakutan saya untuk bersuara dan menilai sama ada ia adalah akar dalam norma budaya kita.”

BOO SU LYN
Ketua Editor di CodeBlue

Misinya untuk menangani isu serangan seksual, salah laku etika dan isu penjagaan kesihatan. Boo sentiasa bersuara berkenaan isu-isu ini di Twitter dan menurutnya, Twitter adalah platform terbaik untuk pakar subjek menyampaikan maklumat yang kompleks terutama dalam bidang kesihatan, sains dan perubatan. Boo menggunakan Twitter sebagai alat advokasi untuk abstrak Rang Undang-undang kerajaan mengenai kawalan penyakit berjangkit dalam konteks kehidupan sebenar.

Dengan cara ini, rakyat Malaysia dapat memahami impak dan ketidakadilan penalti yang dikenakan terhadap salah laku COVID-19. Baru-baru ini, beliau telah melancarkan Ova, sebuah laman berita yang membicarakan isu kesihatan wanita dan perkara-perkara lain seperti ruang pekerjaan, hak wanita dalam seks, dan rumahtangga.

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan Stereotaip“Lelaki dan wanita perlu hentikan stereotaip terhadap jantina. Kenal pasti diskriminasi jantina dan bebannya yang lebih berat ke atas wanita. Contoh, wanita bekerjaya memikul tanggungjawab membesarkan anak dan mengurus hal rumah tangga yang lebih berat. Para lelaki hendaklah memberi sokongan kepada pasangan.”

DR AMALINA CHE BAKRI
Pakar Bedah Am, National Health Service UK

Felo Penyelidik Klinikal di Imperial College London, Dr. Amalina terkenal dengan semangatnya dalam memperjuangkan hak wanita. Beliau menggunakan Twitter sebagai medium untuk memperkasakan wanita, memecahkan stereotaip, serta berkongsi petua kesihatan dan perubatan. Beliau turut berkongsi pengalaman menarik yang dilaluinya sendiri tentang stereotaip.

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan Stereotaip“Dalam pembedahan kecemasan, saya pernah membedah seorang warga emas lelaki. Keesokan harinya, saya melawat beliau dan memperkenalkan diri saya sebagai pakar bedah kes tersebut. Saya menerangkan tentang keputusan pembedahan dan proses operasi yang telah dilakukan. Waktu itu, saya bersama-sama dengan junior yang juga rakan sekerja saya iaitu seorang lelaki warga tempatan yang tinggi dan berkulit putih. Beliau memegang nota pesakit manakala saya masih dalam pakaian bedah. Selepas saya bercakap dengan pesakit selama kira-kira 10 minit, pesakit kemudian bertanya kepada rakan sekerja saya, “Jadi, adakah kamu pakar bedah?” mengabaikan apa yang saya katakan kepadanya selama 10 minit yang lepas. Dia menyedari kesalahannya dan meminta maaf.”

IVY JOSIAH
Aktivis Hak Asasi Wanita

IKLAN

Berperanan penting dalam pembentukan Women’s Aid Organisation, sebuah NGO Malaysia yang memberikan bantuan kepada wanita untuk bebaskan diri daripada keganasan rumah tangga. Kini, Ivy bersama 4 organisasi wanita menerajui Tribunal Wanita pertama Malaysia. Misi tribunal adalah untuk menyediakan satu bentuk keadilan alternatif serta advokasi untuk hak wanita dan kesaksamaan jantina di negara ini. Usaha ini akan memperkasakan suara wanita yang terjejas oleh diskriminasi jantina.

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan Stereotaip“Pemerkasaan adalah peribadi dan politik, anda bukan sahaja memperkasakan diri sendiri tetapi anda memperkasakan dan bekerja dengan wanita lain.”

MOON
Artis NFT

Mumu the stan, juga dikenali sebagai Munira Hamzah merupakan seorang artis visual dan penyair tempatan yang mencipta non-fungible tokens (NFTs) sebagai sumber pendapatan. NTFs adalah aset digital yang mewakili pemilikan item digital seperti karya seni dan barang koleksi. Dengan wujudnya NFT, artis dan pengumpul boleh menjadi pemilik kekal seni digital dan aset digital unik lain dan menjana pendapatan daripadanya. Karya seninya menarik perhatian Mike Shinoda dan telah menjadi pembeli NFT pertamanya. Mike juga mendorongnya untuk meneruskan NFT demi kelangsungan hidup. Pada tahun 2021, karya seni Moon pernah dipamerkan di Art Basel, Miami. Dengan NFT, Moon dapat menjana keuntungan dengan menjual karya seni digital. Tambahan lagi, beliau turut menerima royalti daripada penjualan semula karya seninya. Moon juga percaya, dengan wujudnya sistem desentralisasi, NFT menjadi sebuah medium yang dapat mendorong artis dari pelbagai lapisan masyarakat untuk berhubung dengan khalayak global dan meletakkan nilai karya itu kepada penciptanya.

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan Stereotaip“Sebagai seorang ibu, masyarakat sekeliling mengharapkan wanita untuk bekerja umpama mereka tidak mempunyai keluarga tetapi untuk menjaga keluarga seolah-olah mereka tidak mempunyai kerjaya. Wanita juga ada cela, dan kami juga ada impian dan cita-cita. Bukan hanya untuk memuaskan hati orang lain. Sebaliknya, kita bekerja untuk diri sendiri. Fikirkan apa yang anda ingin capai. Jadilah kawan baik anda sendiri. Letakkan diri seperti mana anda masih kecil dan tanyakan kepada diri anda apakah matlamat hidup yang anda impikan?”

NADIAH WAN
Ketua Pegawai Eksekutif, Thomson Hospital

IKLAN

Merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Thomson Hospital, Kota Damansara dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TMC Life Sciences Bhd. Beliau juga memegang jawatan sebagai Pengarah di Institute of Corporate Directors Malaysia (ICDM) dan seorang mentor bersama sebuah NGO antarabangsa, Endeavour. Nadiah sentiasa memanfaatkan akaun Twitter beliau untuk membantu meningkatkan lagi komunikasi kesihatan. Nadiah kerap berkongsi pandangan tentang usaha kerajaan dalam memerangi virus COVID-19.

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan Stereotaip“Hal ini bertakuk kepada pilihan dan ia datang dari pemahaman pertama tentang apa yang anda inginkan untuk diri sendiri. Tidak semua wanita mahukan anak dan sesetengah wanita lebih suka menumpukan perhatian kepada keluarga daripada kerjaya mereka. Namun, berapa ramai wanita yang yakin bahawa ini adalah apa yang mereka mahukan? Antara soalan yang sering saya tanyakan kepada diri sendiri adalah jika saya meneruskan trajektori saya sekarang, apakah bentuk kehidupan saya dan adakah itu kehidupan yang saya inginkan?

NALINI ELUMALAI
Aktivis Hak Asasi Manusia

Berpengalaman selama 15 tahun sebagai aktivis yang memperjuangkan hak asasi manusia. Kini, beliau merupakan Senior Malaysia Program Officer di ARTICLE 19, sebuah NGO antarabangsa yang memperkasakan hak kebebasan bersuara. Sebelum menyertai ARTICLE 19, Nalini memegang jawatan di NGO, Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), dan Anti ISA Movement (AIM).

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan Stereotaip“Kita perlu membuka minda dan membebaskan diri daripada norma masyarakat terhadap wanita. Jadilah diri sendiri dan jalani hidup anda tanpa sebarang penyesalan atau keraguan. Tidak mengapa untuk melepaskan diri dari rantai yang dikenakan pada wanita selama beberapa generasi.”

SURAYA ZAINUDIN
Pakar Kewangan Peribadi

Seorang penulis, penceramah dan pemasar digital. Suraya juga merupakan pengasas laman web kewangan peribadi yang popular, RinggitOhRinggit.com. Selain itu, beliau juga merupakan kurator siri buku ternama Cerita Duit Orang Malaysia. Suraya banyak meluaskan ilmu kewangan peribadi di Malaysia dengan berkongsi petua, nasihat untuk berbelanja dengan bijak, simpanan dan pelaburan. Beliau juga telus dalam berkongsi maklumat berkaitan pendapatan dan kewangannya sendiri.

Hari Wanita Sedunia 2022 Raikan Perjuangan Wanita, Bangkit Memecahkan Stereotaip“Pemerkasaan wanita ialah tugas seorang wanita untuk menjaga keluarga, komuniti dan masyarakat. kebanyakannya pada masa ini tidak berbayar dan hal ini akan meruntuhkan mereka dari segi ekonomi dan politik, diberi pampasan dari segi kewangan. Ia bukan hanya tentang ‘melengkapkan diri dengan set kemahiran untuk berjaya dalam dunia lelaki’, akan tetapi lebih kepada memperakui tugas yang dipikul secara percuma adalah sangat berharga dan layak mendapat ganjaran dari segi kewangan”.

“Fahamilah, walaupun anda fikir anda berjuang untuk hak dan kesaksamaan wanita, anda mungkin juga mempunyai perasaan berat sebelah yang tersembunyi terhadap wanita. Mungkin anda mahukan mereka menjadi lebih mudah disukai dan berkemahiran tinggi, sedangkan lelaki hanya perlukan kemahiran. Mungkin juga anda keliru antara keyakinan dan kecekapan. Mungkin anda tidak sedar, wanita sentiasa merendahkan diri mereka untuk lelaki walaupun hasil kerja mereka jauh lebih baik. Saya juga ingin menasihati anak muda agar mengamalkan budaya membaca. Jika anda mahu mempelajari sesuatu, bacalah buku mahupun artikel. Jika tidak berkesempatan, bacalah Tweets.”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI