Bukan satu kesalahan besar atau menjadi aib keluarga jika seorang wanita itu ditakdirkan menjadi ibu tunggal sekaligus berstatus janda. Ia bukan mudah kerana selain perlu melakukan semua perkara sendiri ia juga terpaksa berhadapan dengan persepsi negatif segelintir masyarakat.

IKLAN

Saat berhadapan dengan situasi ini seseorang itu perlu bersabar. Tetap fokus kepada keluarga dan biarkan masyarakat sekeliling melihat kebaikan melalui perbuatan-perbuatan anda. Laksanakan peranan sebagai ibu dan ayah buat anak-anak kerana itu lebih penting berbanding daripada terus memikirkan kata-kata mereka.

Kesimpulannya, menjadi ibu tunggal memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit. Lakukannya dengan baik dan amanah sehingga anak-anak mampu berdikari. Berikut cara terbaik agar anda mampu bertahan sebagai ibu tunggal.

KAWAL EMOSI

Tekanan hidup sebagai ibu tunggal adakala menguji kesabaran. Melayan karenah anak-anak serta bebanan kerja yang perlu diselesaikan tepat pada waktunya boleh menjadikan emosi tidak stabil. Ingat, kebahagiaan dan perkembangan emosi anak-anak dipengaruhi oleh tahap kebahagiaan anda menjalani kehidupan. Anak-anak melihat dan mampu merasai apa yang sedang anda alami.

RANCANG KEWANGAN

Ini kekangan utama yang sering dialami oleh ibu tunggal. Tanpa kewangan yang kukuh, keperluan keluarga tidak dapat dipenuhi sepenuhnya. Agar keperluan itu dapat dipenuhi anda perlu bekerja keras. Atur kewangan dengan bijak agar keperluan anak-anak sentiasa mencukupi.

IBU TUNGGAL Perlu Amal 5 Cara Ini Demi Kelangsungan Hidup! Anda Memang SUPERWOMAN Sejati

IKLAN

JANGAN ATASI MASALAH SEORANG DIRI

Walaupun anda yakin mampu melakukan semua perkara termasuk mengatasi masalah, tiada salahnya meminta bantuan orang lain agar beban yang sedang ditanggung lebih ringan. Menjadi ibu tunggal yang pandai berdikari dan tegas sangat bagus namun kemampuan itu tetap terbatas. Dalam hidup perlu juga bantuan serta sokongan orang lain.

SOKONGAN

IKLAN

Bebanan hidup yang ditanggung oleh ibu tunggal kerap menjadikannya kesepian, sedih dan mudah putus asa. Perasaan ini jika dibiarkan berlarutan boleh menimbulkan tekanan yang boleh memburukkan kesihatan. Saling berkongsi keluh kesah, memberi semangat antara satu sama lain bersama komuniti adalah bagus untuk kehidupan anda.

SENTIASA BERSYUKUR

Sentiasalah berfikiran positif dan membentengi diri dengan rasa syukur dan ikhlas sebagai ibu tunggal. Sentiasa ingat kepada Pencipta dan kuatkan kerohanian. Cari perkara-perkara baru yang lebih bermanfaat agar kehidupan anda dan keluarga menjadi lebih baik. AMY MOHD

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI