Semenjak semalam isu berkaitan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary telah kecoh diperkatakan di media sosial. Beliau adalah merupakan seorang ikon Melayu Islam yang paling berjaya di dalam bidang perniagaan di negara ini. Berdasarkan Senarai Orang Paling Kaya Forbes Malaysia 2021, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary kekal menjadi Bumiputera terkaya di Malaysia apabila disenaraikan pada kedudukan ke-18 dengan kekayaan AS$1.2 bilion (RM4.94 bilion).  Namun siapakah sebenarnya individu hebat ini?

Ikon Melayu Islam Paling Berjaya, Kenali TAN SRI SYED MOKHTAR AL-BUKHARY & Sumbangannya Kepada Tanah Air

IKLAN

SUMBANGAN

Sebut saja nama Yayasan Al-Bukhary, umum pasti mengetahui siapakah pengasas kepada salah satu yayasan badan kebajikan yang paling dikenali di Malaysia, iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari.

Ikon Melayu Islam Paling Berjaya, Kenali TAN SRI SYED MOKHTAR AL-BUKHARY & Sumbangannya Kepada Tanah Air

Beliau merupakan salah seorang usahawan Islam yang terkaya di Malaysia dan merupakan jutawan ke-32 terkaya di Asia Tenggara menurut majalah Forbes. Di sebalik kelibatnya sebagai jutawan, Tan Sri Syed Mokhtar turut dikenali sebagai seorang dermawan dan aktif dalam kerja-kerja amal.

Beliau dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada 12 Disember 1951, dan merupakan anak ketiga daripada tujuh orang adik-beradik. Sebelum menetap di Kedah, bapanya Syed Nor mengembara sehingga ke Asia Tengah untuk berniaga sebelum kemudian berpindah ke selatan Thailand.

Semasa di situ, bapanya berulang alik dari Sadao ke Hatyai sebelum memilih menetap di Kedah pada tahun 1940-an. Dalam satu temubual bersama The Star, Tan Sri Syed Mokhtar mengakui kehidupan semasa kecilnya berada dalam keadaan serba kekurangan.

Masa kecilnya dihabiskan dengan membantu keluarganya untuk menambah pendapatan harian bagi menampung kehidupan mereka sekeluarga. Ketika beliau masih di alam persekolahan, beliau sentiasa membantu ibunya menjual sayur-sayuran di Pasar Jalan Telok Wan Jah.

Manakala selepas pulang dari sekolah, beliau akan membantu bapanya menternak lembu dan kerbau di pusat kuarantin berhampiran dengan stesen keretaapi Alor Setar.

Menyentuh mengenai latar belakang pendidikannya, Tan Sri Syed Mokhtar bukanlah seorang yang berpendidikan tinggi berikutan mendapat pembelajaran sehingga Tingkatan Lima. Tetapi kekurangan itu ditampung dengan ilmu yang ditimba hasil dari pengalamannya membantu ibu dan bapanya di pasar dan membuat kira-kira.

BERMULANYA SATU EMPAYAR

Akibat terjadinya wabak kuku dan mulut pada haiwan ternakan bapanya yang menyebabkan kerugian besar, Tan Sri Syed Mokhtar membuat keputusan untuk mengambil alih perniagaan bapanya dan beralih kepada perniagaan daging lembu dan kerbau secara kecil-kecilan.

Ikon Melayu Islam Paling Berjaya, Kenali TAN SRI SYED MOKHTAR AL-BUKHARY & Sumbangannya Kepada Tanah Air

Beliau memulakan perniagaannya dengan membeli daging yang tidak terjual dipasar dan menjualnya kembali kepada mana-mana peniaga Bumiputera dan restoran sekitar Alor Setar. Ekoran kejayaan beliau dalam perniagaan barunya, ia memarakkan lagi azam beliau untuk bergerak lebih jauh dalam dunia perniagaan.

Setelah beberapa tahun, Tan Sri Syed Mokhtar memilih untuk beralih kepada perniagaan pengangkutan dan berjaya mendapatkan permit bagi empat buah lori kelas A. Melalui pinjaman MARA, beliau telah membeli dua buah lori Mercedes 911LS.

Di samping itu, Tan Sri Syed Mokhtar turut menubuhkan Syarikat Pengangkutan Sentosa dan lori-lori tersebut digunakan untuk memulakan perniagaan beras. Salah satu kontrak yang dimenanginya ialah kontrak membekalkan makanan kepada pihak tentera. Ini mendorongnya masuk ke kem-kem dan menjual beras pada masa sama.

Tan Sri Syed Mokhtar kemudiannya menempa nama apabila diberi peluang membangunkan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) dan kemudiannya pegangan kawalan dalam MMC Corp. MMC Corp kemudiannya menjadi salah satu daripada syarikat utama beliau. Menerusi MMC Corp, beliau berjaya menarik pemain-pemain industri perkapalan seperti Maersk Sealand (Denmark) dan Evergreen Marine (Taiwan) untuk beralih dari Singapura ke Malaysia.

IKLAN

Keadaan ini menyebabkan beliau dihormati pihak berkuasa negara ini. Selain itu, beliau juga terlibat dalam aktiviti penswastaan dan penyenaraian awam Johor Port Bhd dan pengkorporatan Lembaga Pembangunan Tanah Johor Tenggara (KEJORA) dengan sokongan ahli-ahli politik Johor termasuk Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

PERKAHWINAN

Tan Sri Syed Mokhtar hanya mendirikan rumahtangga semasa berusia 41 tahun pada tahun 1992. Hasil perkahwinannya dengan Puan Sri Sharifah Zarah menyaksikan mereka dikurniakan tujuh cahaya mata. Selain itu, beliau juga terus mengekalkan gaya hidup sederhana termasuk tidak mengembara dalam kelas pertama dan memandu sama ada kereta Mercedes Benz atau Proton Perdana.

Ikon Melayu Islam Paling Berjaya, Kenali TAN SRI SYED MOKHTAR AL-BUKHARY & Sumbangannya Kepada Tanah Air

Bila ditanya mengapa beliau memilih kehidupan sebegitu rupa, Tan Sri Syed Mokhtar berkata, “Saya tidak pernah berkelakuan seperti orang besar kerana semua orang tanpa mengira Melayu, Cina atau India sama saja. Perkara paling penting ialah kita harus konsisten dan berusaha keras untuk berada di puncak.

Tiada jalan pintas menuju kejayaan. Saya masih ingat bertemu dengan beberapa pegawai bank di New York. Mereka terus membaling kad nama mereka kepada saya tetapi saya tetap kekal tenang. Pada akhirnya, saya memenangi kepercayaan mereka melalui cara saya yang berhemah. Saya tidak pernah lupa asal-usul saya.”

IKLAN

Selain sibuk menguruskan empayar perniagaannya, beliau juga tidak pernah lokek menyumbang kepada kerja-kerja amal menerusi Yayasan Al-Bukhary. Hampir setiap tahun, yayasan itu menganjurkan majlis buka puasa sebanyak dua kali untuk menjamu 3,000 orang yang tidak berkemampuan.

Yayasan Al-Bukhary juga sibuk dengan projek-projek mereka termasuk pengurusan Muzium Kesenian Islam Malaysia yang dibuka pada tahun 1998. Pada tahun 2001, yayasan turut melancarkan Program Tuisyen Albukhary untuk membantu kanak-kanak luar bandar melepasi peperiksaan akhir tahun sekolah mereka.

Hasilnya sejak itu, lebih 80,000 pelajar dari 500 buah sekolah mendapat manfaat daripada program berkenaan. Yayasan Al-Bukhary turut menghulurkan bantuan bencana alam bagi mangsa-mangsa musibah gempa bumi di China, Pakistan dan Iran serta musibah tsunami di Indonesia pada tahun 2004.

Atas sebab inilah, tidak hairanlah mengapa Tan Sri Syed Mohktar telah dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 2008. Tetapi beliau juga melakukan sesuatu yang di luar jangkaan selepas menerima anugerah itu.

Beliau terus menjadi inspirasi kepada golongan muda di luar sana khususnya usahawan-usahawan yang baru berjinak-jinak dalam perniagaan. Betullah kata orang, setiap kejayaan itu pastinya bermula daripada pelbagai cerita dan pengalaman pahit. Untuk berjaya, seseorang individu itu perlu memiliki usaha dan keazaman yang tinggi, kecekalan dan sentiasa bersikap terbuka dengan rintangan yang mendatang. Kerana itulah resepi kejayaan yang paling efektif.

Sumber: FB Jalan Para Solihin

***

Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona

***

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI