Rasa cemas yang terlalu kerap atau berlebihan akan membawa kesan negatif terhadap kesihatan. Sebaiknya, kawal perasaan cemas anda itu dengan sebaiknya supaya ia tidak memudaratkan. Berikut adalah kesan buruk yang mungkin terjadi jika seseorang itu merasa cemas yang melampau.

IKLAN

KEKEBALAN BADAN MENURUN

Kajian yang dilakukan oleh pakar kesihatan dari Ohio State University membuktikan bahawa bahaya cemas yang berlebihan tanpa henti boleh melemahkan sistem kekebalan badan. Para pengkaji turut memperoleh bukti bahawa pesakit yang menjalani terapi dengan penuh kecemasan boleh mengalami tahap kesembuhan tiga kali ganda lebih rendah berbanding mereka yang tidak mengalami rasa cemas. Ternyata, rasa cemas yang dialami oleh seseorang akan mempengaruhi sistem kekebalan badannya.

KENCING MANIS

Bahaya cemas yang berlebihan juga akan menjadikan seseorang itu mudah untuk diserang penyakit kencing manis. Kajian menunjukkan bahawa golongan lelaki yang mengalami kecemasan serta tekanan yang melampau mempunyai risiko yang tinggi untuk diserang kencing manis.

Sebaliknya, perkara ini tidak berlaku kepada golongan wanita walaupun berada dalam situasi yang sama. Ini menunjukkan bahawa golongan lelaki yang mempunyai tahap tekanan dan kecemasan yang berlebihan akan menimbulkan penyakit kencing manis atau diabetes. Golongan lelaki yang mengalami tahap tekanan dan cemas yang tinggi berpeluang untuk menghidap kencing manis dua kali ganda berbanding lelaki dengan tahap tekanan dan cemas yang rendah.

PENYAKIT JANTUNG

Bahaya cemas yang berlebihan seterusnya ialah berisiko besar untuk menghidap penyakit jantung. Ini kerana selain rasa cemas dan tekanan terdapat juga faktor-faktor lain yang bakal menyusul iaitu depresi. Depresi yang dirasai ketika kecemasan berisiko besar untuk mengalami penyakit jantung.

Ini Gejala Yang Bakal Menghantui Anda Jika Berlebihan Rasa CEMAS. Atasi Sebelum Memudaratkan Kesihatan

IKLAN

BERAT BADAN MUDAH NAIK

Hormon di dalam badan yang dikenali sebagai kortisol boleh terjadi disebabkan oleh adanya gangguan kecemasan yang berlebihan mahupun tekanan. Ini akan menjejaskan kesihatan kerana ia boleh mengganggu metabolism badan seterusnya menyebabkan berat badan mudah naik.

PENUAAN AWAL

IKLAN

Mereka yang terlalu kerap mengalami tekanan mahupun berlanjutan, lama kelamaan boleh mempengaruhi keadaan luar badan sehingga seseorang itu mengalami penuaan lebih awal berbanding usia sebenar. Tekanan juga boleh mengakibatkan sel-sel badan mengalami penuaan lebih awal berbanding keadaan normal. Antara kesannya ialah kulit berkedut terutama di bahagian wajah, rambut cepat beruban serta penglihatan menurun.

GHAIRAH MENURUN

Tekanan disebabkan kecemasan yang berlebihan boleh memberi kesan terhadap tahap kesuburan lelaki mahupun wanita. Ghairah suami isteri semasa berhubungan intim juga menjadi berkurangan. Sebaiknya, hindari kecemasan yang berlebihan supaya tidak mengganggu keharmonian rumah tangga anda.AMYMOHD

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI