Nama billionaire Bernard Arnault bukan suatu yang asing buat peminat jenama barangan mewah seluruh dunia. Beliau telah dinobatkan sebagai lelaki kedua terkaya di dunia dengan anggaran harta sekitar $107.6 bilion (RM442.21 bilion) menurut Bloomberg.

IKLAN

Bernard Arnault yang berusia 70 tahun ini merupakan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) kepada syarikat jenama mewah seperti Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi dan Sephora.

Lelaki yang memegang kerakyatan dari negara Perancis ini berkahwin sebanyak dua kali dan kini bahagia dengan isteri keduanya, Hélène Mercier yang merupakan pemain piano. Mempunyai dua orang anak hasil perkahwinan pertamanya dengan Anne Dewavrin dan mempunyai 3 orang anak bersama Hélène Mercier.

Salah seorang anaknya yang bernama Delphine merupakan Timbalan Presiden Eksekutif (Executive Vice President) Louis Vuitton dan memegang keahlian dalam LVMH.

Lelaki yang lahir pada bulan March ini mempunyai ijazah sarjana muda dalam kejuruteraan dari Ecole Polytechnique Paris. Memulakan kerjaya dengan menyertai syarikat milik bapanya, selepas tamat pengajian dan akhirnya telah melaburkan sebanyak $15 million pada tahun 1985 yang melayakkan lelaki ini menjadi CEO Dior.

IKLAN

Akhirnya pada tahun 1987 Bernard Arnault telah diberi peluang untuk melabur dalam LVMH oleh pengerusinya, Henri Racamier. Dan pada tahun 1989 Bernard Arnault berjaya menguasai saham terbesar LVMH sebanyak 43.5% dan menjadikannya Pengerusi syarikat tersebut.

IKLAN

Harta kekayaan yang dianggarkan baru-baru ini telah mengalahkan kekayaan Bill Gates yang sebelum ini menduduki tangga lelaki kedua terkaya di dunia.

Bernard Arnault juga merupakan seorang pengumpul karya agung dunia. Beliau merupakan salah seorang pengumpul hasil karya Picasso, Yves Klein, Henry Moore dan Andy Warhol.

Lipstik Lipstik Lipstik Lipstik