Berwuduk merupakan rukun yang wajib dilakukan sebelum menjalankan ibadah wajib seperti solat. Tapi selain itu, wuduk juga boleh menjadi perkara sunah yang jika dilakukan akan mendapat banyak kebaikan dan pahala, seperti berwuduk sebelum tidur.

Wuduk adalah cara umat Islam mensucikan diri dengan membasuhkan air pada anggota tubuhnya.

IKLAN

Manfaat wuduk sangat luar biasa dan boleh memberikan kita semangat meskipun bukan untuk solat, tetapi untuk menjaga kesucian tubuh dan memperoleh manfaat lainnya.

7 Manfaat Wuduk

(a) Dilindungi dan Dijaga Oleh Para Malaikat

Berwuduk sebelum tidur memiliki banyak manfaat dan salah satunya dijaga oleh Allah dan didoakan oleh Malaikat.

Selain itu juga, tidur dalam keadaan suci akan membuatkan kita lebih tenang, dijauhkan dari permainan syaitan dan jika ajal tiba saat kita tertidur, bererti kita wafat dalam keadaan suci.

(b) Dicintai oleh Allah SWT

Orang yang telah berwuduk berarti ia dalam keadaan suci dan bersih dari kotoran, hadas besar mahupun hadas kecil.

Allah SWT sangat menyukai kebersihan dan mengasihi orang-orang yang bersih.

(c) Memberikan Kecerahan Pada Wajah

Wajah akan bercahaya jika sering dibasuh oleh air wuduk. Ini adalah salah satu perawatan wajah secara semula jadi dalam Islam yakni dengan cara membasuhnya dengan cara berwuduk.

Orang yang senantiasa menjaga dirinya dari hadas yakni dengan seringnya berwuduk, maka wajahnya akan bersinar dan bercahaya di akhirat.

(d) Penghapus Dosa

IKLAN

Ternyata air wudhu tidak hanya dapat menghilangkan segala kotoran yang menempel di tubuh, tetapi juga dapat meleburkan dosa-dosa ringan kita.
Subhanallah begitu mudahnya kita mendapatkan pengampunan dari Allah atas segala dosa-dosa yang telah dilakukan, lalu kenapa sulit sekali bagi kita untuk menjaga diri dari kebersihan dan kesucian diri?

(e) Menyegarkan Hati dan Fikiran

Air wuduk dapat memberikan kesegaran pada hati dan fikiran kita. Ini disebabkan gerakan-gerakan dalam berwuduk dapat memberikan relaksasi pada otot-otot tegang yang membuat kita lelah.

Jadi, berwuduklah ketika kita sedang penat atau lelah.

(f) Menyihatkan Tubuh

IKLAN

Dengan banyak berwuduk, maka tubuh kita akan menjadi lebih sihat. Ini disebabkan air wuduk dan gerakannya dapat menghilangkan kegelisahan, stres, atau depresi yang menjadi penyebab timbulnya pelbagai penyakit.

Dengan berwuduk, maka secara tidak langsung dapat menghilangkan risiko datangnya penyakit-penyakit baru dan terhindar dari pelbagai kuman yang menempel pada kulit.

(g) Mampu Meredam Amarah

Marah merupakan salah satu hal yang sangat dibenci oleh Allah dan merupakan akhlak yang tidak terpuji. Kerana marah itu datangnya dari syaitan, maka dengan berwuduk dapat menurunkan perasaan yang membara.

Itulah beberapa manfaat lain dari wuduk yang mungkin selama ini kita tidak tahu.

Selain untuk beribadah, menjaga wuduk juga merupakan salah satu kebaikan dan tanda kita mencintai kebersihan. Norzalina Mohd Alias

Sumber: Catatan Muslimah

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI