Isu ciapan Twitter berbaur sindiran mengaitkan penyanyi rap terkenal Caprice oleh pasar raya Mydin heboh diperkatakan. Tidak mahu mengeruhkan lagi keadaan, penjelasan peguam hebat Nor Zabetha Muhamad Nor ini dilihat ‘membuka mata’ warganet, khususnya berkaitan undang-undang sebagai pengguna di media sosial.

Dalam dunia maya, kita bebas menulis, melontar idea, memberi komen malah boleh sampai ke tahap menjatuhkan mana-mana pihak dengan tulisan itu. Semua orang bebas bersuara tapi usahlah dinormalisasikan budaya sindir ke tahap menjatuhkan orang lain.

IKLAN

Puas dapat membaca tulisan peguam sendiri dalam hantaran Facebook beliau yang bertarikh 20 Oktober 2022 itu.

Nor Zabetha yang menerajui firma Tetuan Nor Zabetha Chinna & Co kerap mengupas secara santai mengenai pelbagai isu semasa berkaitan undang-undang.

***********************

Isu Sindir, Peguam Nor Zabetha Tampil Beri Pencerahan – “Boleh Bersuara Tapi Jangan Melampau & Melangkau Undang-Undang”

Memandangkan rata-rata kita dengar saman dan menyaman berkaitan posting. Ambil contoh isu terkini tentang Mydin.

Situasi begini sehinggakan kita orang awam ini, jadi tidak boleh komen apa-apa? Adakah begitu? Tetapi masih ada pihak lain mengeluarkan dan menyingkap kisah-kisah yang lalu. Bagaimana pula?

Di Malaysia, Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan kebebasan bersuara. Contoh, kalau kita tidak setuju isu silibus tinggi, beg berat dll. Adakah kita sebagai ibu bapa tidak boleh bersuara atau membuat aduan? Bersuara itu boleh tetapi jangan melampau.

Melampau misalnya, melukis gambar Menteri dan menukarkan menjadi imej haiwan kerana marah, menghina dan mencaci maki kerajaan dengan kata-kata kesat.

Kebebasan bersuara kita dapat lihat, dalam medan penulisan politik. Contohnya hentam sana sini, bongkar itu ini oleh kedua-dua pihak. Kadangkala kita baca, keras penulisannya dan ditambah lagi dengan ‘fake account’.

Kalau dikira tulisan begini berjuta setiap tahun di media sosial sama ada dari pemilik akaun atau dari komen awam.

Isu Sindir, Peguam Nor Zabetha Tampil Beri Pencerahan – “Boleh Bersuara Tapi Jangan Melampau & Melangkau Undang-Undang”
Nor Zabetha Muhamad Nor

Tetapi selagi mana tidak melampaui undang-undang, contohnya tidak menuduh ahli politik tanpa bukti, tidak menghina kedaulatan raja-raja, tidak menghasut benci agama lain atau bangsa lain, maka bukanlah merupakan kesalahan undang-undang.

IKLAN

Kes-kes saman-menyaman antara ahli politik memang banyak di mahkamah tetapi setiap kes ini, yang meritnya sangat kuat dan ada asasnya. Apabila penuntut memang tahu bahawa kesnya benar-benar kukuh dan si penulis tiada bukti menyokong kenyataannya.

Tulisan-tulisan netizen atau lawak-lawak troll dalam kalangan netizen memang banyak tetapi fokus dalam kalangan ahli politik, VVIP ini adalah kepada kes yang lebih bermerit.

Kadangkala saya terlihat, isu bola sepak antara TMJ dan MB Kedah. Mungkin ada beranggapan keras. Ada beranggapan berani ya tulis begini? Tetapi tidak, peminat bola sepak tahu, itu bakar-membakar namanya. Gurauan kasar tentang bola sepak. Tidaklah saman-menyaman dan tiada juga dakwaan titah murka.

Begitu juga isu kartunis Fahmi Redza dan Putera Mohkata Pahang, yang suka karya satira pelukis itu tentangnya. Tiada juga isu saman-menyaman atau laporan polis.

IKLAN

Hendak buktikan saman fitnah di mahkamah juga bukan mudah. Ada elemen-elemennya. Adakah tulisan merujuk kepada Plaintif? Adakah tulisan itu fitnah atau menjatuhkan reputasi? Adakah disampaikan kepada pihak ketiga?

Cukup elemen, maka boleh saman. Tidak cukup elemen maka ditolak. Ambil situasi kes Dr Maza. Pada tahun 2021, Dr Maza iaitu Mufti Perlis berjaya tindakan saman terhadap aktivis T. Arunakirinathan dengan ganti rugi sebanyak RM150,000.

Di atas, kes Dr Maza menyaman individu dan satu kes lagi, kali ini Dr Maza pula disaman oleh oleh Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (ASWAJA), Zamihan Mat Zin. Pada September 2022, Mahkamah menolak tuntutan saman yang difailkan oleh Zamihan.

Kalau kita tengok kes diatas, kejap boleh saman dan dapat tuntutan. Kejap tidak boleh. Kenapa? Semuanya tertakluk kepada fakta dan elemen undang-undang.

Ingat, kebebasan bersuara dan atas dasar kebebasan ini, saya boleh menulis. Kalian boleh menulis tentang pelbagai isu ustaz didakwa gangguan seksual, perbicaraan ahli politik, isu semasa dll.

Ingat juga penulisan-penulisan kita jangan sehingga melampau batas dan melangkaui undang-undang.

Oleh Nor Zabetha

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI