Warga tua makin ramai? Ya, mengikut kajian Malaysia’s Ageing Population Trends, populasi penduduk Malaysia yang lanjut usia dianggarkan mencecah 16.3% pada tahun 2040. Ini bermakna, kadar wanita menopaus juga bakal meningkat sekaligus mengundang banyak penyakit seperti menopaus.

Tulang tebal dan kuat semasa remaja. Pada sekitar umur 35 tahun, lebih banyak tisu tulang yang hilang daripada yang diganti. Ini menyebabkan tulang menjadi nipis dan lemah. Orang yang kerap melakukan senaman semasa muda, dan masih aktif semasa berumur, kurang risiko osteoporosis, kerana tulang masih kuat.

IKLAN

Ada beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko anda mendapat osteoporosis: Wanita berisiko lebih tinggi mendapat osteoporosis berbanding lelaki. Ini disebabkan penurunan hormon oestrogen selepas menopaus. Wanita berisiko tinggi apabila :

  • Mengalami menopaus awal sebelum umur 45 tahun.
  • Menjalani pembedahan histerektomi (pembuangan organ rahim) sebelum berusia 45 tahun, terutama jika ovari dibuang sekali.
  • Tidak datang haid dalam jangkamasa lama disebabkan senaman berlebihan atau makan berlebihan.
  • Hormon lelaki iaitu testosteron juga menolong menjadikan tulang sihat. Lelaki menghasilkan hormon secara berterusan walaupun usia lanjut, tetapi berisiko mendapat osteoporosis jika paras hormon rendah.

Penyakit yang menjejaskan penghasilan hormon boleh menyebabkan osteoporosis. Hormon wanita, estrogen dan hormon lelaki, testosteron adalah penting untuk menjadikan tulang kuat, dengan memproses mineral seperti kalsium.

Mak mak sering sakit lutut atau lenguh pinggang? Sebenarnya masalah osteoporosis boleh menjejaskan mana-mana tulang namun ia paling mudah rapuh di bahagian pergelangan tangan, pinggul dan tulang belakang.

Proses penguraian dan pembentukan tulang yang berterusan dikenali sebagai proses pembentukan tulang baru, dan osteoporosis berlaku apabila penguraian berlaku lebih cepat daripada pembentukan tulang. Inilah sebabnya pencegahan dan penjagaan awal mesti dibuat.

Jaga-Jaga Penyakit Lepas Menopaus, Populasi Wanita Berusia Makin Tinggi Menjelang 2040!

 

Osteoporosis merujuk kepada keadaan rangka seseorang yang mengalami pengurangan jisim tulang dan menyebabkan tulang rapuh.

Hal ini meningkatkan risiko fraktur kerapuhan atau tulang patah, menjejaskan kebebasan, kualiti hidup, serta kelangsungan hidup mereka.

“Osteoporosis merupakan punca utama fraktur dalam kalangan wanita selepas menopaus. Mereka yang telah mengalami fraktur akibat osteoporosis berisiko tinggi mengalami fraktur berikutnya sekiranya rawatan rejimen yang sesuai tidak dimulakan.

Sebagai pakar bedah dan doktor, kami sentiasa mencari ubat inovatif yang menawarkan pilihan rawatan terbaik dan boleh membantu memberikan pesakit kami kualiti hidup yang lebih baik.

Saya menasihati para wanita yang mengalami osteoporosis selepas menopaus yang parah untuk berbincang dengan doktor mereka untuk menentukan pilihan rawatan terbaik bagi mengurangkan risiko fraktur pada masa hadapan.” Dato’ Dr Lee Joon Kiong, Perunding Pakar Bedah Ortopedik

IKLAN
Jaga-Jaga Penyakit Lepas Menopaus, Populasi Wanita Berusia Makin Tinggi Menjelang 2040!
Dato’ Dr Lee Joon Kiong

 

CARA ATASI
Bagi mengatasi masalah osteoporosis, kaum wanita kini mempunyai pilihan untuk mengurangkan risiko kepatahan tulang.

“Osteoporosis sering diabaikan walaupun ia boleh mengakibatkan keadaan yang lebih parah. Kami menyedari kepentingan melindungi kesihatan tulang dan mencegah fraktur kerapuhan ketika wanita memasuki fasa menopaus.

Kami percaya bahawa wanita yang mengalami osteoporosis selepas menopaus akan mendapat manfaat daripada rawatan agen pembentukan tulang yang terbaru seperti EVENITY yang dilancarkan oleh Amgen.

IKLAN

Amgen adalah antara salah satu peneraju dalam bidang kesihatan tulang dan kami komited untuk menyediakan rawatan yang berkesan bagi membantu pesakit yang mengalami osteoporosis.” Colin Chan, Pengurus Besar Amgen Malaysia

Jaga-Jaga Penyakit Lepas Menopaus, Populasi Wanita Berusia Makin Tinggi Menjelang 2040!
Colin Chan

 

Gen anda menentukan potensi ketinggian dan kekuatan rangka anda. Walau bagaimanapun, amalan cara hidup yang sihat, seperti pemakanan dan senaman boleh mempengaruhi kesihatan tulang anda.

Mengamalkan cara hidup sihat melambatkan berlakunya kejadian osteoporosis. Senaman yang berkala amat diperlukan. Cuba lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit 3 kali seminggu.

Dua jenis senaman yang penting untuk mengukuhkan kepadatan tulang bagi mencegah osteoporosis adalah senaman ’weight bearing’ dan senaman ’resistance’. Joging, lompat tali (skipping), senaman aerobik dan melompat atas dan bawah di tempat yang sama baik untuk kekuatan tulang.

Bagi mereka yang berusia, senaman ringan dan selamat, seperti berjalan, main tenis atau berenang amat berguna. Untuk orang yang lebih tua, senaman perlu bersesuaian dan selamat, seperti berjalan perlahan, menaiki tangga 10 kali sehari atau bermain tenis yang sederhana.

Selain itu, pelancaran EVENITY (romosozumab) oleh Amgen dikatakan terbukti meningkatkan ketumpatan mineral tulang dengan ketara serta mengurangkan risiko fraktur tulang belakang dalam masa 12 bulan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI