Walaupun tahun baharu 2019 sudah memasuki angka 15 hari, tetapi masih belum terlambat untuk berkongsi resolusi tahun baharu yang boleh dijadikan panduan untuk wanita berjaya.

IKLAN

Jangan Pandang Remeh Kuasa Wanita Abad Ke-21! Dr Azizan Osman Kongsi WOW FACTOR Wanita

Tahun 2018, untuk pertama kali dalam sejarah Malaysia, kita mempunyai Timbalan Perdana Menteri dari kalangan wanita iaitu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Selain itu, Tan Sri Dato’ Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, bekas Gabenor ke-7 Bank Negara Malaysia merupakan wanita pertama dalam kedudukannya selama 16 tahun, mentadbir perihal kewangan dan ekonominegara dan kini menjadi ahli Majlis Penasihat Elit Kabinet Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Menurut The Economist’s Women in Leadership, satu penyelidikan Asia, wanita Malaysia kini lebih aktif berbanding sebelum ini dalam bidang komersial dan politik serta terdiri lebih
daripada 10.2% jawatan lembaga pengarah dalam 100 syarikat teratas di Malaysia.
Senarai jutawan Forbes 2018, jutawan wanita sahaja berjumlah 256 daripada 2208 penyertaan dengan nilai kolektif melebihi $ 1 trilion.
Angela Merkel, Canselor Jerman, Melinda Gates, Pengasas Yayasan Bill & Melinda Gates,
Sheryl Sandberg, COO dari Facebook, Mary Barra, Ketua Pegawai Eksekutif General Motors,
Abigail Johnson, Presiden-Ketua Pegawai Eksekutif Fidelity Investments, Christine Lagarde,
Pengarah Urusan Tabung Kewangan Antarabangsa, dan Ginni Rometty, Ketua Pegawai
Eksekutif IBM semuanya wanita paling berpengaruh dalam senarai Forbes dari 100 Wanita
Paling Berkuasa di Dunia 2017.

Jangan Pandang Remeh Kuasa Wanita Abad Ke-21! Dr Azizan Osman Kongsi WOW FACTOR Wanita
Ini mungkin satu pencapaian yang amat tidak disangka-sangka suatu masa dulu tapi perkara sebegini akan lebih kerap berlaku dalam dunia VUCA – volatility (turun naik), uncertainty (ketidakpastian), complexity (kerumitan), dan ambiguity (kekaburan). Kebangkitan wanita akan lebih ketara di seluruh dunia dalam semua aspek dan bidang yang melibatkan ekonomi, pendidikan dan kehidupan – the basic necessities.

Dr Azizan Osman, pengasas RichWorks International sebagai peneraju program
bimbingan, latihan dan pembangunan ke program keusahawanan  berkongsi fakta menarik tentang wanita yang banyak mendapat bimbingan untuk bergelar USAHAWAN.

IKLAN

Pernah dengar semua jenama ini dari pelbagai industri, Nurraysa Beauty, iFlawles, ichantique, Charms, Eskayvie, Zawara, Che Ta – Jus Goyang Rapat by RCW, Belle Beautyspells, Lesanda,Adelia, Dnars, Jamu Susuk Dara, Soap Lab Malaysia, SeraiMas, De’Xandra, Telekung AlKhautar, Siti Khadijah, Sabrina Bakery, Rempah Mak Siti, Ayaq Mangga By Bonda, eHati, CorNadi Wellness, Dr Kavi – Mommies Wellness Centre, SuperMom, Dewi Pet Shop, Jasmin7, Securido, Andalusia, Ayam Bismi dan banyak lagi yang pengasasnya atau pengurusan teratasnya semuanya wanita yang merupakan anak didikNYA.
Mengapa kebangkitan wanita ini semakin ketara?

IKLAN

Wanita bila ditekan terlalu lama, mereka akan pilih untuk bangkit dan wanita prihatin tentang masa depan keluarga dan anak-anak. Selain itu, cabaran wanita dalam pengurusan manusia, dalam pematuhan berhemah (prudent compliance) serta pelbagai lagi tekanan yang menyebabkan wanita mula nak kuasai dunia pada abad ke-21 ini.
Tekanan demi tekanan kepada wanita dalam aspek kehidupan ini menyebabkan mereka ingin perbaiki kehidupan demi keluarga. Semua faktor ini menjadi sebab penting kebangkitan wanita di dalam menerajui dunia keusahawanan, sosial, politik, ekonomi, pekerjaan dan korporat dengan lebih agresif. Tiada lagi istilah wanita di ceruk dapur, wanita tidak boleh bekerja, tak pandai berniaga dan tak boleh memimpin dunia korporat!
Wanita hari ini mudah dibentuk, mudah mengharungi perubahan dan berdaya saing.
Dan apa lagi yang akan berlaku untuk beberapa tahun akan datang?

Di Asia dan terutamanya di Malaysia, pembangunan sosial wanita dalam bentuk pendidikan, pendedahan media dan peluang untuk bekerja di luar rumah memberikan mereka akses kepada ilmu dan idea-idea baru dan ini akan transformasikan nilai dan budaya wanita Asia di masa akan datang. Dan trend dunia digital akan memudahkan semakin ramai suri rumah yang berjaya membina perniagaan hanya dari rumah.
Peningkatan jangka hayat wanita pada saat lahir, pengurangkan jurang jantina dalam
persekolahan, tahap pendidikan yang bertambah baik dan peluang pekerjaan yang lebih banyak juga meningkatkan kuasa ekonomi wanita.
Dari segi kepimpinan, tugasan kerja yang lebih teknikal dan berorientasikan teknologi,
kepemimpinan wanita akan lebih menyerlah kerana wanita lebih prihatin dan menjaga hubung dengan pekerja, faktor empati.
Bagaimana wanita boleh mempersiapkan diri untuk menunggang gelombang perubahan ini?
Kebangkitan wanita akan lebih ketara di seluruh dunia dalam semua aspek dan bidang jika
mereka bijak menyesuaikan diri mereka dalam dunia VUCA. Bagi usahawan dan peniaga wanita, sasarkan produk dan servis anda untuk pengguna wanita kerana potensi terbesar terletak pada enam industri ini; makanan (food), kecergasan (fitness),
kecantikan (beauty), pakaian (apparel), penjagaan kesihatan (health care) dan perkhidmatan kewangan (financial services).
Fikirkan cara bagaimana anda boleh bantu selesaikan masalah wanita di luar sana dengan lebih mudah, cekap dan pantas.Dan sentiasa menuntut ilmu. Belajar dan jangan berhenti mencari ilmu kerana sudah terbukti kebangkitan wanita hari ini dalam semua aspek kehidupan adalah kerana ilmu yang mereka ada dan bagaimana mereka memaksimakan potensi wanita.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI